Naczynia z gliny

Naczynia z gliny

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Naczynia z gliny-poradnik Westwing

Naczynia z gliny to trwałe, zdrowe i solidne przedmioty, które przydadzą się w każdym domu. Są bezpieczne i naturalne, ponieważ do ich produkcji nadal używa się gliny wypalanej w specjalnym piecu. Technologia produkcji naczyń glinianych znana jest od tysiącleci, a kolejne pokolenia przyczyniły się do jej udoskonalenia - ceramiczne wyroby przez wieki stawały się coraz piękniejsze i trwalsze. Do dziś niewiele materiałów dorównuje glinie jeśli chodzi o wytrzymałość i urodę. Dlatego warto mieć w domu gliniane wyroby - są one wyjątkowe, każdy z nich jest inny i niepowtarzalny.

Naczynia z gliny – jak ich używać?

Naczynia z gliny znane są od dziesiątek tysięcy lat, również na terenie ziem polskich używano ich już 5400 lat temu. Niemal od początku ich istnienia pełniły zarówno funkcje praktyczne, jak i dekoracyjne. W kuchni naczynia gliniane służyły do przechowywania rozmaitych produktów, do gotowania i pieczenia.

Jednym z wyjątkowo popularnych glinianych naczyń kuchennych jest garnek rzymski. Do pieczenia w tym naczyniu nie trzeba dodawać tłuszczu, za to należy je przed wstawieniem do pieca namoczyć przez około 20 minut w wodzie. Piekarnik, do którego wstawiamy garnek rzymski, nie powinien być rozgrzany, w przeciwnym razie glina mogłaby popękać od gwałtownej zmiany temperatury. Pod wpływem ciepła w piecu woda w glinie zacznie powoli parować, a przygotowywane w ten sposób potrawy będą mniej kaloryczne i zdrowsze niż te przyrządzone na tłuszczu.

Warto wiedzieć, że glinianych naczyń kuchennych, które nie są pokryte emalią, nie wolno myć płynem do mycia, ponieważ detergenty wnikają w glinę. Ważne jest też, żeby czyste naczynia stały w miejscu, do którego ma dopływ powietrze.

Lepienie różnych form

Wyrabianie naczyń z gliny może odbywać się na dwa sposoby. Na kole garncarskim wykonuje się okrągłe przedmioty z pustym wnętrzem, takie jak garnki, dzbanki lub miski. Ręcznie lepi się natomiast naczynia kwadratowe, nieregularne i płaskie, na przykład talerze, patery na owoce lub fantazyjne wazoniki. Ulepione z gliny produkty wypala się w specjalnym piecu, a następnie lakieruje i ponownie wypala.

Rodzaje naczyń z gliny

Gliniane naczynia mają w domu różne zastosowania. Najczęściej używane naczynia z gliny to:

  • Garnki do zapiekania
  • Dzbanki i wazoniki
  • Patery na owoce lub ciastka
  • Lampiony
  • Doniczki
  • Podstawy lamp stołowych
  • Ozdobne talerze i miseczki

Wybierając naczynia z gliny, warto zdecydować się na zakup produktów rękodzielniczych. Są one niepowtarzalne, a w ich stworzenie ktoś włożył wiele serca i umiejętności. Będą ozdobą każdego domu!

Nadchodzące promocje