Naczynie żaroodporne

Naczynie żaroodporne

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Naczynie żaroodporne-poradnik Westwing

Zapiekanka z mięsem, pieczona papryka, ryba w przyprawach albo pieczone bakłażany? Naczynia żaroodporne ułatwią przygotowanie tych potraw. Dostępne w różnych rozmiarach i stylach, praktyczne i wytrzymałe, sprawią, że codzienne gotowanie stanie się o wiele prostsze. Naczynia żaroodporne mogą także służyć do podawania potraw, co jeszcze bardziej ułatwi nam życie. Każdy znajdzie dla siebie coś idealnego: żaroodporne naczynia szklane, ceramiczne, żeliwne i kokilki pozwolą zaskoczyć gości i domowników fantastycznymi, zapiekanymi przysmakami!

To, w jaki sposób i w jakich naczyniach przygotowujemy posiłki ma wpływ na ich smak. Praktyczne i solidne garnki, miski i brytfanny będą pięknie prezentować się w kuchni i na stole. Modne kształty i formy sprawią, że codzienne potrawy staną się niecodzienne. Palce lizać!

Naczynie żaroodporne, czyli jakie?

Materiał, z jakiego wykonane jest naczynie do zapiekania ma duże znaczenie. Żaroodporność oznacza, że potrawy można przygotowywać w wysokich temperaturach nie martwiąc się o to, że garnek czy forma zniszczą się. Dużą popularnością cieszy się naczynie żaroodporne szklane lub ceramiczne, ponieważ nie wpływa na smak przyrządzanych potraw.

  • Ceramiczne naczynia żaroodporne wytrzymują wysokie temperatury nie zmieniając koloru. Są niehigroskopijne, czyli nie pochłania wody i pary wodnej. Potrawy nie przywierają do dna i ścianek takiego naczynia nawet wtedy, gdy nie używamy tłuszczu w większych ilościach. Dania przyrządzane w brytfannach i garnkach z ceramiki zachowują swój naturalny aromat. Wybierając ceramiczne naczynie żaroodporne należy zwrócić uwagę na to, czy surowiec, z jakiego zostało wykonane, jest wysokiej jakości. Tylko wtedy będzie spełniało swoje funkcje i dobrze prezentowało się na stole.
  • Szklane naczynia żaroodporne powinny być wykonane z hartowanego, bezołowiowego i bezkadmowego szkła.  Wytrzymują temperatury od -40 do nawet 500 stopni Celsjusza! Nadają się do zapiekania, duszenia, smażenia oraz mrożenia. Szkło nie przejmuje smaku ani zapachu żywności i jest znane ze swojej neutralności chemicznej, więc to doskonałe rozwiązanie dla alergików. Szklane naczynie żaroodporne, dzięki przezroczystym ściankom, pozwala obserwować proces zapiekania i przyglądać się procesowi przygotowywania dań.
  • Żeliwne naczynia są idealne do potraw wymagających długiego i wolnego gotowania lub pieczenia. Naukowcy dowiedli, że w trakcie gotowania w żeliwnych naczyniach żelazo w nich zawarte przechodzi do potrawy (zwłaszcza w odczynie kwaśnym). Żeliwne naczynia żaroodporne dobrej jakości są dość ciężkie. W połączeniu z olejem do gotowania produkty żeliwne tworzą naturalną powłokę zapobiegającą przywieraniu potraw.
  • Kokilki, ramekiny służą do przygotowania małych dań: niedużych zapiekanek, tart, sufletów. Występują w rozmiarach od 250ml do 400ml. Przygotowane w nich potrawy można także przechowywać w lodówce.

Naczynie żaroodporne  kształty i formy

  • To, jakie potrawy lubimy przyrządzać wpływa na to, jakich naczyń potrzebujemy. Wielbiciele pieczonego drobiu i mięs powinni wybrać większe naczynie, a smakosze przyrządzający zapiekanki – mniejsze.
  • Świetnie sprawdzają się zestawy składające się z kilku sztuk, od małej po dużą, które można przechowywać jedną w drugiej.
  • Naczynie żaroodporne może być kwadratowe, prostokątne, owalne i okrągłe. Dobrze, jeśli jest pozbawione kantów, rogów i zakamarków, w których mógłby gromadzić się trudny do usunięcia brud.
  • Warto kupić naczynie żaroodporne w komplecie z pokrywką. Parujące soki zbierają się na pokrywce i zapewniają równomierne nawilżenie potrawy. Tak przygotowane mięso będzie aromatyczne i soczyste!
  • Praktyczne uchwyty pomagają przenosić naczynie żaroodporne bez większych problemów.

W trosce o zdrowie

Jeśli chcemy dbać nie tylko o smak potraw, ale również zdrowie, naczynie żaroodporne z pewnością przyjdzie nam z pomocą.  Dzięki niemu tłuste, ciężkie, smażone potrawy z łatwością zastąpimy pieczonymi i duszonymi. Żaroodporne garnki i brytfanny chronią artykuły spożywcze przed utratą cennych witamin i mikroelementów. Przyrządzanie potraw w szklanych i ceramicznych naczyniach żaroodpornych praktycznie nie wymaga użycia tłuszczu, co pomaga dbać o linię i zdrową dietę.

Użytkowanie i czyszczenie naczyń żaroodpornych

  • Naczyń ze szkła i ceramiki możemy używać w piekarnikach gazowych i elektrycznych oraz kuchenkach mikrofalowych.
  • Unikamy gwałtownych zmian temperatury! Naczyń żaroodpornych nie należy wstawiać do piekarnika bezpośrednio z lodówki lub zamrażalnika. Gorące naczynia należy postawić na podstawce drewnianej, plastikowej, silikonowej.
  • Nie należy stawiać naczyń szklanych lub ceramicznych na otwartym ogniu.
  • W naczyniach żaroodpornych można także przygotowywać desery.
  • Naczynie żaroodporne zaleca się myć w ciepłej wodzie używając środków do mycia naczyń. Niewskazane jest wykorzystanie ostrych myjek.
  • Jeśli naczynie żaroodporne jest mocno zabrudzone, warto zalać je letnią wodą i odstawić. Jeśli to nie pomoże – przemywamy naczynie gąbką nasączoną sokiem z cytryny lub octem.

Naczynie żaroodporne i inne akcesoria

Lekkie naczynie żaroodporne ze szkła? Praktyczne kokilki? A może duże naczynie żaroodporne z żeliwa? Gotuj zdrowo z Westwing! Poznaj wyjątkową ofertę akcesoriów kuchennych i sprzętu AGD. W naszym asortymencie dostępne są między innymi: naczynia żaroodporne, garnki, patelnie, formy do pieczenia, formy do babeczek, tadżiny, garnki do zapiekania ziemniaków, garnki do makaronu, brytfanny, tortownice, a także miksery, blendery i wyciskarki do soków. Profesjonalne produkty znanych, renomowanych marek zadowolą nawet najbardziej wymagających szefów kuchni! Dzięki nim z łatwością przyrządzisz pyszne zapiekanki, tarty i ciasta.  Oferta Westwing to tysiące różnorodnych artykułów dostosowanych specjalnie do Twoich potrzeb. Odważ się na kulinarne eksperymenty i wprowadź odrobinę świeżości do codziennego menu!

Nadchodzące promocje