Nóż do masła

Nóż do masła

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Nóż do masła-poradnik Westwing

Pieczywo to jeden z podstawowych elementów codziennej diety. Świeży chleb z masłem może się zamienić w pyszną kanapkę. Bułeczki posmarowane masłem — zwykłym lub czosnkowym — to również świetny dodatek do zup i sałatek. Przygotowując posiłek dla większej liczby osób warto ułatwić sobie smarowanie pieczywa. Pomoże w tym specjalny nóż no masła.

Nowoczesne akcesoria kuchenne sprawiają, że przygotowanie każdej potrawy jest prostsze i przyjemniejsze. Produkty takie, jak specjalne noże do krojenia i serwowania pieczywa, stanowią podstawowe wyposażenie każdej kuchni. Wygodny nóż do masła polecamy zwłaszcza miłośnikom pysznych kanapek.

Jak wygląda nóż do masła?

Specjalny nożyk do smarowania pieczywa jest mniejszy od noża obiadowego. Ma bardzo charakterystyczny, opływowy kształt i szerokie, płaskie ostrze o zaokrąglonej końcówce. Ergonomiczna rączka zapewnia wygodne trzymanie noża w dłoni. Materiałem, z którego wytwarza się noże do masła, jest najczęściej stal nierdzewna. Popularne są też noże drewniane, których używa się do nakładania masła, smalcu i dżemów.

Nóż do masła a nakrycie stołu

Masło można podawać na stół w maselniczce z nożem do masła w zestawie. Do każdego nakrycia można też dołożyć indywidualny nóż do masła dla każdej z osób zasiadających przy stole. Kładzie się go nad talerzem (tuż nad łyżeczką) albo na dodatkowym talerzyku do pieczywa, jeżeli się takim dysponuje. Noże do masła mają podwójne zadanie. Przede wszystkim ułatwiają rozsmarowywanie masła na pieczywie. Ponadto takie dodatkowe sztućce zapobiegają brudzeniu osełki nożem, którym kroiło się lub nakładało inne produkty spożywcze.

Akcesoria do pieczywa – praktyczny nóż do chleba

Noża do masła nie należy mylić ze specjalnym nożem do pieczywa. Noże do krojenia chleba są znacznie większe (mają długość około 20–25 cm), a ich ostrze jest charakterystycznie ząbkowane. Taki nóż umożliwia wygodne krojenie nawet dużego bochenka na równe kawałki. Ostre ząbki pozwalają przekroić twardszą, chrupiącą skórkę bez zgniatania pieczywa. Idealnie nadaje się do krojenia różnych rodzajów chleba, bagietek i chrupkich bułeczek.

Pieczywo czosnkowe – prosty przepis

Pieczywo czosnkowe serwuje się często jako przystawkę do pizzy. To idealny dodatek do zup i sałat, a także sprawdzona przekąska do piwa. Bagietkę czosnkową można łatwo przygotować w domu. Pomogą w tym praktyczne narzędzia kuchenne – nóż do chleba i nóż do masła. Przepis na pieczywo czosnkowe jest prosty:

  1. Miękkie masło należy wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem (4–5 ząbków na 100 gramów masła) i ulubionymi ziołami.
  2. Tak przygotowane masło odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
  3. W międzyczasie nożem do pieczywa pokroić bagietkę na ukośne kawałki.
  4. Za pomocą nożyka do masła posmarować kawałki bagietki grubą warstwą masełka czosnkowego.
  5. Pieczywo wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec przez około 15 minut, aż się zarumieni. Podawać ciepłe.

Nadchodzące promocje