Nóż do ziół

Nóż do ziół

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Nóż do ziół-poradnik Westwing

Zioła są stosowane przez człowieka od tysięcy lat, zarówno jako przyprawa do posiłków, jak i lek na różne dolegliwości. Są naturalne, bezpiecznie, nie powodują żadnych skutków ubocznych, dlatego też zioła warto wprowadzać do swojej kuchni jak najczęściej. Aby przygotowanie pysznych potraw z nimi w składzie nie sprawiało żadnych kłopotów, warto zaopatrzyć się w praktyczne kuchenne akcesoria, takie jak nóż do siekania ziół. Pozwoli on w szybki i prosty sposób pokroić potrzebne przyprawy oraz doprawić nimi posiłek. Oto kilka praktycznych wskazówek, jak wybrać najlepszy nóż do ziół, który w dobrym stanie będzie służył przez wiele lat.

Z kuchni włoskiej do Polski

Nóż do ziół o charakterystycznym kształcie łuku przywędrował do Polski z Włoch. Tamtejsi szefowie kuchni zauważyli bowiem, że podczas krojenia z jego użyciem zioła są nie tylko siekane, ale i miażdżone, dzięki czemu uwalniają o wiele więcej olejków eterycznych, od których zależy ich smak i aromat. Noże tego typu zazwyczaj są wyposażone także w specjalne deski do krojenia oraz ozdobne stojaki, przez co można łatwo je przechowywać.

Nóż do ziół zbudowany jest z ostrza w kształcie łuku, do którego końców są przymocowane dwa uchwyty. Dzięki temu, jego użycie jest wyjątkowo proste i wygodne, a dodatkowo właściwie nie ma ryzyka przypadkowych skaleczeń. Warto pamiętać, że nóż do ziół oraz dopasowana do niego deska i stojak są bardzo efektownym kuchennym zestawem, który warto wyeksponować na blacie lub półce. Tego typu prezenty docenią więc miłośnicy zdrowego gotowania oraz niebanalnych dekoracji.

Nóż do ziół – jaki wybrać?

Nóż do ziół może być wykonany z rozmaitych materiałów. Najpopularniejsze są modele z ostrzem ze stali nierdzewnej. Jest ona niezwykle wytrzymała, estetyczna oraz łatwo ją naostrzyć. Nóż do ziół często posiada ostrze ze stali nierdzewnej wysokowęglowej. Ten materiał nigdy nie zardzewieje, a dodatkowo po myciu nie zostają na nim zacieki. Ciekawą opcją jest również nóż do ziół z ostrzem tytanowym (neutralnym dla ludzkiego organizmu), pokrytym teflonem (nic do niego nie przywiera) lub ceramicznym (cienkim, lekkim i niezwykle ostrym).

Równie istotną kwestią jest rodzaj uchwytów. Nóż do ziół może być bowiem wyposażony w uchwyt z drewna, plastiku, gumy silikonowej albo stali perforowanej. Wszystkie te materiały są antypoślizgowe, więc nóż do ziół nie wyślizguje się z ręki nawet wtedy, gdy jest mokry. Druga sprawa, o wiele bardziej indywidualna, to wygoda trzymania. Jedni wolą twarde drewno lub plastik, inni – miękką, przyjemną w dotyku gumę silikonową.

Na zdrowie!

Nóż do ziół znacznie ułatwia przygotowanie zdrowych i smacznych posiłków. Warto jednak wiedzieć, jakie właściwości zdrowotne oraz do jakich gatunków potraw pasują poszczególne zioła.

  • Bazylia – idealny dodatek do zup, ryb, sosów sałatkowych, pizzy i makaronów. Bazylia bardzo dobrze wpływa przy tym na układ trawienny i nerwowy, łagodząc niestrawność oraz działając uspokajająco.
  • Koper – podkreśla smak przetworów warzywnych, dań z ziemniaków, jaj, makaronów oraz ryb. Co więcej, koperek to sprawdzony środek na problemy układu pokarmowego – herbatkę z tego zioła bardzo często podaje się małym dzieciom.
  • Pietruszka – natkę pietruszki dodaje się do dań mięsnych, rybnych, warzywnych, sałatek i zup. Dodatkowo, pietruszka ma mnóstwo witamin oraz mikroelementów, a także wypłukuje z organizmu szkodliwe substancje.
  • Oregano – nieocenione w kuchni włoskiej, przyprawia się nim potrawy z pomidorów, wszelkiego rodzaju mięs oraz makaronów. Oregano ma silnie działanie antyseptyczne, więc pomaga łagodzić kaszel.

Nóż do ziół pomoże w idealny sposób wydobyć ich pełny smak oraz aromat. Znajdź więc swoje inspiracje i wybierz produkt idealny dla ciebie!