Nóż elektryczny

Nóż elektryczny

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Nóż elektryczny-poradnik Westwing

Nóż elektryczny — co i jak

Noże elektryczne to urządzenia, w których klasyczną rękojeść zastępuje rozbudowany uchwyt z napędem elektrycznym. Po podłączeniu do prądu, wprawiona w ruch część robocza z łatwością przecina przygotowany produkt. Ostrza wykonane są z przeważnie z wysokiej jakości stali nierdzewnej i, w przeciwieństwie do tradycyjnych akcesoriów do krojenia, nie wymagają żadnych zabiegów konserwacyjnych. Noże elektryczne bardzo często wyposażone są w zestawy kilku, wymiennych ostrzy ze specjalnymi ząbkami do krojenia mrożonek, wędlin lub chleba. Moc tego typu urządzeń waha się w granicach od 100 do 200 W. Obok podstawowych modeli z rączką dostępne są także duże noże z uchwytem na ścianę lub stojakiem przytwierdzanym do blatu.

Nóż elektryczny — zalety

Noże elektryczne przydadzą się w każdej kuchni. Docenią je zwłaszcza miłośnicy mięs, wędlin i domowych wypieków. Dzięki obracającemu się ostrzu można z łatwością pokroić wyjęte z zamrażalnika mięso i przebić się przez skórkę świeżo upieczonego chleba. Ten praktyczny sprzęt przyda się także do porcjowania mrożonych owoców i warzyw oraz przygotowywania lodowych deserów. Z łatwością pokroimy nim duże kawałki wędliny, schab i twarde sery. Solidne i wytrzymałe noże elektryczne są jednocześnie odporne na uszkodzenia i nie wymagają ostrzenia. Dzięki specjalnym osłonom palców i blokadom przed dziećmi korzystanie z nich jest w pełni bezpieczne.

Idealny nóż elektryczny

Wybierając nóż elektryczny, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na rodzaj i liczbę ostrzy. Wymienne końcówki z ząbkami o różnej długości sprawią, że urządzenie będzie bardzie uniwersalne, znacznie poszerzając zakres jego możliwości. Jeżeli planujemy wykorzystywać nóż wyłącznie do krojenia mięs i pieczeni, warto rozważyć zakup noża montowanego do blatu, który zapewni większą stabilność. Praktyczną alternatywą mogą być też specjalne krajalnice do chleba lub wędlin. Przy częstym korzystaniu z noża istotna jest także żywotność baterii i czas ładowania. Sprzęt powinien być wyposażony w solidny akumulator.

Nóż elektryczny na lata

Aby nóż posłużył jak najdłużej, należy o niego odpowiednio dbać. Po każdym użyciu ostrze powinno zostać dokładnie opłukane ciepłą wodą z użyciem delikatnego detergentu. Po umyciu trzeba je dokładnie osuszyć. W modelach z wymiennymi końcówkami można przed czyszczeniem wyjąć ostrze. Nie zaleca się mycia noży elektrycznych w zmywarce.

Nóż elektryczny to doskonała propozycja zarówno dla początkujących kucharzy, jak i doświadczonych mistrzów sztuki kulinarnej. Praktyczny i wygodny przyrząd sprawi, że przygotowywanie i serowanie potraw będzie przebiegało szybciej i sprawniej.

Nadchodzące promocje