Nóż do filetowania

Nóż do filetowania

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Nóż do filetowania-poradnik Westwing

Przygotowywanie posiłków staje się szybsze i przyjemniejsze, jeśli wykorzystuje się do tego odpowiednie akcesoria kuchenne. Ta zasada dotyczy także krojenia. W kuchniach profesjonalistów od dawna goszczą noże o określonych funkcjach. Także amatorzy gotowania coraz częściej sięgają po narzędzia wysokiej jakości i zaopatrują się w specjalistyczny nóż do siekania warzyw, nóż do obierania, a także nóż do filetowania. Ten ostatni pomoże szybko zrobić filety z ryby, a także oddzielić mięso od kości i wyciąć idealne kawałki na kotlety.

Nóż do filetowania ma długie, elastyczne ostrze rozszerzające się przy trzonku. Dzięki temu, jednym ruchem ręki można rozciąć nawet sporej wielkości kawałek mięsa. Podpowiadamy, jak wybrać idealny nóż do filetowania.

Ryby, które lądują na naszych stołach, powinny być przede wszystkim świeże. Warto kupować je w dobrych sklepach, gdzie możemy poprosić sprzedawcę o ich oczyszczenie. Jeśli wolimy sami złowić to, co będziemy jeść, rybę czyścimy i filetujemy sami. Filetowanie ryb nie jest proste, ale odpowiedni nóż znacznie ułatwi tę czynność. Westwing podpowiada, na co zwrócić uwagę i jak wybrać dobry nóż do filetowania ryb. Zainspiruj się z nami!

Idealny nóż do filetowania

Dobry nóż do filetowania posłuży bardzo długo, dlatego podczas zakupów warto zwrócić uwagę na podstawowe cechy produktu.

Ostrze noża powinno być wykonane z solidnego, ale także elastycznego materiału. Najczęściej jest to stal lub inne stopy metali. Długość ostrza zależy od tego, czy będzie miało ciąć duże, czy małe ryby i kawałki mięsa. Zwykle wystarczy takie o długości 15 – 19 cm.

Rękojeść noża musi dobrze leżeć w dłoni i nie ślizgać się, nawet jeśli chwytamy nóż mokrą ręką. Najczęściej ta część noża wykonana jest ze specjalnych, miękkich tworzyw sztucznych lub z impregnowanego drewna, co zapewnia dobrą chwytność.

nóż do filetowania

W zależności od tego, jak chcemy oprawiać ryby, mamy do wyboru kilka rodzajów noży do filetowania. Jeśli filetowanie ma polegać na usunięciu skóry i oddzieleniu ości brzusznych, lepiej wybrać smukły nóż o małej wysokości ostrza. Jeśli chcemy przygotować płaty ryby i oddzielać je od kręgosłupa, zdecydujmy się na masywniejszy model.  Warto również zwrócić uwagę, czy wybrany nóż można myć w zmywarce i czy można go ostrzyć przy użyciu domowej ostrzałki.

Jak ostrzyć nóż do filetowania?

Do ostrzenia noży o cienkim ostrzu używa się ostrzałek ceramicznych. Są delikatniejsze niż te diamentowe i zapewniają optymalne ścieranie metalu.

Podczas procesu ostrzenia najważniejsze jest zachowanie jednakowego kąta pod którym nóż przylega do ostrzałki. W przypadku noża do filetowania zaleca się, żeby był to kąt 20 stopni.

Instrukcja filetowania

Filetowanie ryb może wydawać się nieco trudne – to nie tylko dobry nóż, ale także umiejętności i technika. Jednak przy pomocy dobrego i zaostrzonego noża do filetowania, ta czynność zajmie tylko chwilę, a efekt będzie przypominał ten z najlepszych restauracji. Oto krótka instrukcja:

  1. Wypatroszoną rybę pozbawioną łusek i głowy ułożyć na desce do krojenia.
  2. Odciąć pierwszy filet, prowadząc nóż do filetowania po stronie grzbietowej, w stronę ogona.
  3. Odwrócić rybę na drugą stronę i w ten sam sposób odciąć drugi filet.
  4. Na koniec usunąć nożem z filetów ości żebrowe i płetwy.

Posiadając idealny nóż do filetowania, nie pozostaje nic innego jak zabrać się do tworzenia kulinarnych perełek. Zdrowe, smaczne i dobrze wyfiletowane ryby będą doskonałym elementem codziennej diety. Smacznego!

Nadchodzące promocje