Nóż do mięsa

Nóż do mięsa

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Nóż do mięsa-poradnik Westwing

Nóż do mięsa powinien być odpowiednio dobrany w zależności od tego, czy będzie używany do mięsa surowego, czy gotowanego. Innego noża używa się do filetowania, a innego do krojenia mięsa na kawałki. Każdy nóż składa się z rączki, trzpienia, który ukryty jest wewnątrz rękojeści, głowni oraz ostrza, które zwykle wykonane jest ze stali. Zawsze należy zwracać uwagę na jej jakość. Im bardziej jest ona sztywna tym lepsze ostrze. Należy również pamiętać o odpowiedniej pielęgnacji i przechowywaniu noży, bo dzięki temu posłużą one o wiele dłużej. Jakie noże wybrać do krojenia różnego rodzaju mięs i jak je pielęgnować? Podpowiadamy!

Nóż do mięsa surowego

Głownia noża do oddzielania surowego mięsa od kości jest wąska ze szpiczastym zakończeniem. Dzięki niemu łatwo jest ciąć mięso nawet w trudnodostępnych miejscach. Taki nóż można kupić w dwóch wariantach:

  • Elastyczny, który sprawdza się w przypadku filetowania drobiu i ryb.
  • Sztywny, używany do oddzielania od kości mięsa wieprzowego, wołowego, baraniny oraz dziczyzny.

Nóż do krojenia mięsa bez kości również jest dość cienki, ale nie ma tak szpiczastej końcówki ostrza. To, co charakteryzuje nóż do mięsa to długość głowni, która może sięgać nawet do 40 cm. Nóż do filetowania jest znacznie krótszy, a jego ostrze ma zwykle około 15 cm długości. Należy również pamiętać, ze noże używane do krojenia surowego mięsa nie powinny mieć ząbków na ostrzu. Żeby nie poszarpać mięsa, a jednocześnie równo je pokroić, ostrze musi być całkowicie gładkie i dobrze naostrzone.

Do podzielenia surowego mięsa wraz z kośćmi najlepiej nadaje się duży i ostry tasak. Głownia tasaka ma kształt szerokiego prostokąta o długości między 15 a 18 cm. Ostrze jest grube i sztywne, co pozwala na pokrojenie nawet twardych kości. Zwykłego noża do mięsa nie należy używać do krojenia twardych elementów, bo w ten sposób łatwo zniszczyć ostrze. Tasak natomiast idealnie sprawdzi się do dzielenia takich części na kawałki.

Nóż do mięsa gotowanego i pieczonego

Nóż do krojenia w cienkie plastry przyda się do porcjowania wędlin. Jego ostrze jest bardzo długie, a na końcu zamiast klasycznego szpica jest zaokrąglona końcówka. Dzięki takiej budowie można pokroić szynkę w naprawdę cienkie i równe plasterki. Do krojenia steków podaje się noże z ostrzem zakończonym ząbkami. Nigdy takiego mięsa nie należy kroić zwykłym nożem obiadowym, bo stracić może swoje walory smakowe.

Wygodnym rozwiązaniem do krojenia gorącego pieczonego mięsa jest nóż elektryczny. Zwykle można wymieniać w nim końcówki. Są one zdejmowane, więc łatwo utrzymać je w czystości. Dzięki szybkiemu cięciu nawet gorąca pieczeń będzie pokrojona idealnie i na równe kawałki. Taki nóż można często zobaczyć w miejscach, gdzie podaje się popularny kebab. Jednak w domu sprawdzi się idealnie właśnie do porcjowania pieczeni. Do podzielenia kurczaka lub indyka upieczonego w całości, warto natomiast wyposażyć się w specjalne nożyce do drobiu, dzięki którym z łatwością będzie można oddzielić od skrzydełka, nóżki i piersi.

Nóż do mięsa — zakup i konserwacja

Przed zakupem noża do mięsa należy się upewnić, że rodzaj stali, z którego zrobione jest ostrze, jest najwyższej jakości, a rączka noża wygodnie i pewnie leży w dłoni. Należy pamiętać, że jeśli noże będą myte w zmywarce, to rękojeść powinna być wykonana z tworzywa sztucznego, a głownia ze stali nierdzewnej. Noży ceramicznych nie można myć w zmywarce. Nóż nie powinien być przechowywany luzem w szufladzie na sztućce, ale w specjalnym bloku lub na magnetycznej listwie. Jeśli nóż jest czyszczony ręcznie to warto pamiętać, że nie należy myć go druciakiem ani mleczkiem do czyszczenia, zawsze w tym celu trzeba używać delikatnej szmatki i łagodnych detergentów.

Noże do mięsa do każdej kuchni

Ostre i solidne noże to podstawa wyposażenia każdej kuchni. W Westwing znajdziesz szeroki wybór akcesoriów kuchennych, dzięki którym z łatwością przygotujesz nawet najbardziej skomplikowane dania! W naszych kampaniach sprzedażowych oferujemy między innymi: noże do mięsa, noże do sera, noże elektryczne, tasaki do mięsa, deski do krojenia, tarki, krajalnice, nożyce do drobiu i maszynki do mięsa. Westwing to profesjonalne produkty od sprawdzonych i zaufanych dostawców w atrakcyjnych cenach. Aby skorzystać z naszej oferty, wystarczy tylko zarejestrować się na naszej stronie i śledzić aktualne promocje i wyprzedaże. Już dziś dołącz do Westwing i wybierz nowy nóż do mięsa do swojej kuchni!

Nadchodzące promocje