Nóż do sera

Nóż do sera

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Nóż do sera-poradnik Westwing

Nóż to niezbędny przedmiot, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Miłośnicy gotowania wiedzą, że najlepszym wyborem jest ten, który posiada wysoką jakość oraz jest trwały. W sklepach dostępnych jest wiele modeli specjalistycznych noży. Zwolennikom sera spodobają się te przedmioty, które są niezwykle pomocne podczas porcjowania tych produktów. Noże do sera także różnią się od siebie w zależności od przeznaczenia. Do miękkich oraz do twardych produktów używa się innego rodzaju narzędzi. Różnią się od siebie kształtem, a często także materiałem, z którego zostały wykonane. Akcesoria kuchenne ułatwiają gotowanie i przygotowywanie potraw. Często w kompletach dostępny jest nóż do sera, więc nie trzeba go kupować oddzielnie. Jego cena idzie w parze z jakością. Podpowiadamy, dlaczego nóż do sera to niezbędny element w każdej kuchni oraz ciekawy pomysł na prezent!

Nóż do serów miękkich

Nic nie zapewni tak sprawnego oraz łatwego krojenia serów pleśniowych i miękkich, jak noże z ząbkowanym ostrzem oraz otworami w klindze. Specjalistyczne otwory robi się po to, aby plastry sera nie przywierały do siebie. Nóż zakończony jest dwoma ząbkami. Umożliwiają one nadzianie plastrów i przeniesienie je na talerz lub deskę do serwowania sera. Modele te posiadają uchwyt, który znajduje się powyżej ostrza. Taki kształt pozwala na przekrojenie sera do końca. Przy bardzo miękkich pleśniowych serach doskonale sprawdza się pewien patent. Przed ukrojeniem każdego plastra należy umoczyć nóż w gorącej wodzie. Dzięki temu nóż do sera z łatwością przetnie produkt.

Nóż do serów twardych

Nóż do sera twardego często swoim wyglądem przypomina tasak z krótką klingą. Popularne są także noże z dwoma uchwytami i wygiętym ostrzem. Wtedy nacisk rozkłada się na dwie dłonie, dzięki czemu krojenie idzie sprawnie. Inną propozycją są noże z zaostrzonym czubkiem, które z łatwością wbijają się w serową kostkę. Twardsze sery łatwiej jest pokroić od miękkich, ponieważ nie rozpadają się podczas ich przecinania.

Nóż do sera na lata

Nóż do sera powinien posłużyć przez lata. Jest to możliwe, jeśli dba się o niego w odpowiedni sposób. Aby nie stępić noży zbyt szybko, należy zaopatrzyć się w odpowiednią deskę do krojenia. Marmurowe oraz szklane modele sprawiają, że sztućce tępią się w szybciej niż podczas używania drewnianej deski. Co jakiś czas należy ostrzyć nóż, żeby nie tracił na swojej sile. Noże z ząbkami wymagają specjalistycznego ostrzenia, więc nie należy używać do nich tradycyjnej ostrzałki.

Ważne jest także odpowiednie czyszczenie. Nóż do sera powinno się myć w ciepłej wodzie z odrobiną płynu do naczyń. Nie należy czyścić sztućców w zmywarce, ponieważ może ona je uszkodzić. To delikatne przedmioty, dlatego należy o nie dbać w odpowiedni sposób.

Nadchodzące promocje