Nóż szefa kuchni

Nóż szefa kuchni

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Nóż szefa kuchni-poradnik Westwing

Nóż szefa kuchni to ostrze niezbędne właściwie w każdej kuchni. Najważniejsze jest to, żeby był on zawsze dobrze naostrzony i dobrany odpowiednio do wzrostu i umiejętności swojego właściciela. Najlepiej, gdy takiego noża używa tylko jedna osoba i jest on idealnie do niej dopasowany. Wtedy jego ciężkość i wielkość będą odpowiednie dla domowego szefa kuchni. O nóż należy również zadbać we właściwy sposób. To jak go pielęgnować w dużej mierze zależy od materiałów, z których został wykonany. Jak wybrać idealny nóż szefa kuchni, jakie jest jego zastosowanie i w jaki sposób o niego dbać? Poniżej odpowiadamy na wszystkie te pytania!

Nóż szefa kuchni — ostrze

Nóż szefa kuchni jest bardzo specyficzny — ma długie i szerokie ostrze, które jest zawsze gładkie, bez ząbków. Koniec noża jest ostro zakończony, a jego początek wystaje poza rękojeść — jest to tak zwana broda ostrza. Ostrze może być wykonane z różnego rodzaju stali, tytanu lub ceramiki. Każdy z tych materiałów ma inne właściwości i sprawdzi się w innych warunkach. Rodzaje ostrza:

Ostrze ze stali węglowej

Jest to twardy materiał, który łatwo naostrzyć, a jednocześnie nie trzeba robić tego bardzo często, bo nóż ze stali węglowej wolno się tępi. Ten rodzaj stali jest jednak nieodporny na działanie kwasów i dosyć łatwo połamać lub wyszczerbić takie ostrze.

Ostrze ze stali nierdzewnej

To materiał odporny na rdzewienie, ale podatny na działanie kwasów, dlatego po częstym kontakcie z sokami lub solą ostrze może się odbarwiać. Żeby tego uniknąć, należy je odpowiednio pielęgnować. Trzeba po każdym użyciu umyć je ręcznie, a potem dokładnie osuszyć. Noży ze stali nierdzewnej, podobnie jak z węglowej nie trzeba często ostrzyć.

Ostrze tytanowe

Nóż szefa kuchni z tytanowym ostrzem to sprzęt bardzo wysokiej jakości. Jest to materiał niezwykle trwały i gwarantujący niezwykłą ostrość noża. Oprócz tego jest również dużo lżejszy od stali, więc szczególnie początkującym kucharzom będzie łatwiej używać tytanowego noża. Takie ostrze nie ulega tak często zniszczeniom, nie łamie się i nie szczerbi. Przy zakupie takiego noża warto zwrócić jednak uwagę, czy ostrze jest w całości zrobione z tytanu, czy jest jedynie nim pokryte z wierchu. Powłoka tytanowa zetrze się po jakimś czasie, a nóż trzeba będzie wymienić.

Ostrze ceramiczne

Ceramiczne ostrze jest o wiele cieńsze od innych i bardzo dobrze sprawdza się w domowej kuchni. Jest jednak bardzo twarde, więc należy używać go z uwagą, ponieważ może pęknąć lub pokruszyć się. Taki nóż trzeba myć ręcznie, a pozostanie ostry na bardzo długo. Kiedy ostrze się stępi warto ostrzyć je diamentową ostrzałką, która najlepiej nadaje się do ceramicznych noży.

Nóż szefa kuchni — jak go dopasować?

Nóż szefa kuchni powinien być dobrany do wzrostu i siły fizycznej użytkownika. Niższe osoby poniżej 165 cm wzrostu powinny wybierać noże z ostrzem nie dłuższym niż 20 cm. Natomiast wysocy, potężni mężczyźni powinni wybierać dłuższe noże, z ostrzem o długości około 30 cm. Także rękojeść powinna być dopasowana do dłoni tego, kto będzie używał noża najczęściej. Kobiety o drobnych dłoniach najchętniej wybierają lekkie noże, których rączka wykonana jest z tworzywa sztucznego, ma ergonomiczny kształt i antypoślizgową powłokę. Taki nóż bardzo dobrze leży w niewielkiej dłoni. Osoby, które mają duże, masywne ręce chętniej wybierają cięższe noże z drewnianą lub stalową rękojeścią.

Nóż szefa kuchni — pielęgnacja i przechowywanie

Niektóre noże stalowe z rączką z tworzywa sztucznego można myć w zmywarce, jednak, jeśli mają one służyć latami i długo pozostawać ostre, najlepiej czyścić je ręcznie. Do mycia noża należy używać delikatnych detergentów i miękkiej ściereczki, a potem dokładnie go osuszyć. Również przechowywanie ma znaczenie. Nie warto trzymać noży luzem w szufladzie na sztućce, bo w ten sposób można je szybko uszkodzić. Najlepiej mieć dla nich specjalnie wyznaczone miejsce i trzymać je w bloku na noże lub zawieszać na listwie magnetycznej. To bardzo wygodne rozwiązania, bo w ten sposób nóż będzie zawsze pod ręką.

Nadchodzące promocje