Nóż do warzyw

Nóż do warzyw

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Nóż do warzyw-poradnik Westwing

Gotowanie to bardzo przyjemne i relaksujące zajęcie dla wielu, a jego przepyszne efekty cieszą całą rodzinę i przyjaciół. Często największym wyzwaniem dla kucharzy amatorów jest przygotowanie i posiekanie poszczególnych składników dania. Dla profesjonalnego kucharza drobne poszatkowanie warzyw jest bardzo prostą i niezwykle szybką czynnością. Natomiast dla pasjonata często jest ono problematyczne. Nie wszyscy wiedzą, że krojenie cebuli w drobną kostkę lub marchewki w paski nie musi być trudne, wystarczy zaopatrzyć się jedynie w odpowiednio dopasowany i ostry nóż do warzyw.

Nóż do warzyw — obieranie

Noże, których używa się do obierania są zazwyczaj małe i mają od 6 do 10 cm długości. Zazwyczaj ich ostrze wykonane jest ze stali nierdzewnej, ale również produkuje się te niewielkie nożyki z ceramicznym ostrzem. Dobry nóż ze stali to taki, który się nie wygina, im jest ona bardziej twarda tym nóż jest lepszej jakości. Noże ceramiczne bardzo ładnie wyglądają, ale są dużo delikatniejsze od tych stalowych, często zdarza się, że ceramiczne ostrze po prostu pęka. Są dwa rodzaje noży do obierania warzyw, a różnią się one kształtem. Nóż, którym najwygodniej będzie obierać ziemniaki i wycinać dekoracje jest krótki, prosty, a końcówka ostrza jest zagięta do dołu. Natomiast nóż do skrobania warzyw ma całkiem proste, krótkie ostrze.

Nóż do warzyw — siekanie

Nóż uniwersalny

Do siekania warzyw odpowiedni będzie nóż uniwersalny. Ma on proste niezbyt, grube ostrze o długości około 12 cm i jak sama nazwa wskazuje można nim kroić właściwie wszystko, również warzywa i owoce. Warto go mieć w kuchni, bo jego zastosowanie jest niezwykle szerokie.

Nóż szefa kuchni

Nóż szefa kuchni również jest nożem uniwersalnym, ale różni się od poprzedniego. Ma dłuższe i szersze ostrze, które jest zagięte, żeby ułatwić krojenie. Zazwyczaj długość ostrza noża szefa kuchni to 15-30 cm. Najbardziej popularny, wybierany najczęściej jest jednak nóż, którego ostrze ma 20 cm długości. Należy także pamiętać, że taki nóż warto dobrać do wzrostu użytkownika. Osoba o wzroście 165 cm powinna używać noża, którego ostrze nie jest dłuższe niż 20 cm, natomiast wysocy ludzie o wzroście 180 cm i więcej mogą używać dłuższych noży.

Nóż Santoku

Jest to ostry azjatycki nóż, którym bardzo dobrze kroi się twarde warzywa takie jak, marchewka lub seler. Długość ostrza noża Santoku to między 16 a 18 cm, jest on, więc krótszy od klasycznego noża szefa kuchni. Wykonany jest zazwyczaj z bardzo twardej stali, a jego kształt bardziej przypomina szeroki prostokąt. Nóż ten bardzo dobrze sprawdza się też do rozgniatania czosnku, i wygodnie jest nim nabierać posiekane składniki.

Nóż do warzyw jest w kuchni niezbędny. Należy pamiętać jednak, że zawsze powinien być bardzo dobrze naostrzony, tępym można zrobić sobie jedynie krzywdę.

Nadchodzące promocje