Noże dla leworęcznych

Noże dla leworęcznych

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Noże dla leworęcznych-poradnik Westwing

Żaden mistrz kuchni nie może obejść się bez wysokiej jakości noży kuchennych. Dobre noże, takie jak stalowe noże japońskie, bywają jednak często jednostronnie ostrzone, a to utrudnia ich użytkowanie przez osoby leworęczne. Nie oznacza to jednak, że tego rodzaju ostrza dostępne są tylko dla osób praworęcznych – wielu najwyższej klasy producentów oferuje również noże dla leworęcznych. Kupując taki nóż, wystarczy tylko zwrócić uwagę na to, która jego strona jest naostrzona - więcej o nożach dla leworęcznych dowiesz się z naszego krótkiego przewodnika!

Japońskie noże dla leworęcznych

Japońskie noże ze stali damasceńskiej słyną z wysokiej jakości wykonania. Przydadzą się nie tylko miłośnikom sushi – są to akcesoria kuchenne pomocne każdemu kucharzowi. Jeśli nie chcemy kupować od razu całego zestawu noży, warto zdecydować się na tak zwany nóż szefa kuchni – przy jego pomocy można poszatkować warzywa, pokroić mięso lub ryby. Wybierając nóż dla leworęcznych, trzeba pamiętać, że powinien on być naostrzony z lewej strony – umożliwi to proste cięcie i znacznie ułatwi pracę w kuchni.

Noże jednostronnie ostrzone charakteryzują się wyjątkową precyzją, dlatego wybiera je wielu profesjonalnych kucharzy. Są szczególnie przydatne podczas obróbki ryb: filetowania i krojenia. Osoby, które ryby przyrządzają tylko okazjonalnie, mogą zastanowić się nad wyborem noże ostrzonego dwustronnie, który będzie wygodny w użyciu zarówno dla osób prawo-, jak i leworęcznych.

Noże uniwersalne – ostrzone dwustronnie

Chociaż japońskie noże to akcesoria najwyższej klasy, dwustronnie ostrzone noże stalowe lub ceramicznie wcale nie ustępują im jakością. Idealnie sprawdzą się w domu, w którym mieszkają zarówno prawo- jak i leworęczni kucharze – zapewnią wszystkim wygodę użytkowania.

Jak ostrzyć nóż dla leworęcznych?

Nóż dla leworęcznych najlepiej ostrzyć u profesjonalisty, który posługuje się specjalną szlifierką. Ostrząc nóż samodzielnie, trzeba pamiętać o tym, że ostrzałka musi być dostosowana do specjalnego ostrza – próba naostrzenia przeciwnej strony ostrza może spowodować zniszczenia sprzętu.

Nadchodzące promocje