Noże kuchenne tytanowe

Noże kuchenne tytanowe

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Noże kuchenne tytanowe-poradnik Westwing

Idealny nóż kuchenny ma ostrą, lekko elastyczną głownię i dobrze wyprofilowaną rękojeść. Świetnie nadaje się zarówno do krojenia ciasta, jak i filetowania mięsa. Niezawodne ostrze gwarantuje efektywną pracę i jest łatwe w czyszczeniu. Przez lata najlepszą reputacją cieszyły się zasłużenie noże wykonane ze stali nierdzewnej. Odporne na korozję i uszkodzenia mechaniczne bardzo dobrze sprawdzają się podczas różnego rodzaju prac kuchennych. Obecnie w sprzedaży dostępne są jednak również wyroby z innych materiałów — na przykład z tytanu. Jakie zalety mają noże kuchenne tytanowe i dlaczego warto postawić na zestaw produktów najwyższej jakości? Oto kilka porad.

Noże kuchenne tytanowe — niezawodny materiał

Tytan jest materiałem o doskonałych parametrach mechanicznych. Twardy i wytrzymały, wykazuje bardzo dużą odporność na odkształcenia i działanie wysokiej temperatury. Podobnie jak stal nierdzewna nie rysuje się i jest mało podatny na uszkodzenia, a jednocześnie jest od niej lżejszy. Niezależnie od właściwości samego surowca istotne znaczenie ma także proces wytwarzania wyrabianych z niego akcesoriów. Noże tytanowe produkuje się z mieszanki tytanu i karbidów, które umożliwiają termiczną obróbkę ostrza. Dzięki temu stają się one mocniejsze i trwalsze. Dobrej jakości nóż tytanowy posłuży w kuchni przez długie lata.

Noże kuchenne tytanowe — idealny zestaw

Noże kuchenne tytanowe są lekkie i ostre, przez co znacznie ułatwiają proces krojenia. Wykonane z tytanu ostrza umożliwiają szybkie podzielenie na porcje mięs, wędlin, twardych serów, a w przypadku noży elektrycznych — również jedzenie wyjęte z zamrażarki. Praktyczne akcesoria są całkowicie odporne na korozję oraz działanie soli i kwasów. Ponieważ nie wchodzą w reakcję z żywnością, można kroić nimi różne produkty, łatwo też utrzymać je w czystości. Noże kuchenne tytanowe mogą być w całości wykonane z tytanu bądź zrobione ze stali nierdzewnej i pokryte tytanową powłoką. Zdecydowanie lepiej sprawdzają się te pierwsze. W miarę ostrzenia powłoka może ulegać ścieraniu, co osłabi skuteczność ostrza. Zaletą noży z powłoką jest niższa cena — w razie potrzeby można bez problemu wymienić je na nowe.

Noże kuchenne tytanowe

Nóż tytanowy do każdej kuchni

Noże tytanowe są solidne i wytrzymałe, aby jednak służyły jak najdłużej należy o nie odpowiednio dbać. Oto kilka zasad, których warto przestrzegać:

  • Po każdym użyciu nóż powinien być dokładnie wymyty i wytarty do sucha miękką ściereczką.
  • W przypadku noży z powłoką tytanową nie zaleca się używania drucianych gąbek i zmywaków.
  • Należy upewnić się, czy nóż nadaje się do mycia w zmywarce.
  • Po naostrzeniu nóż należy opłukać ciepłą wodą i wytrzeć do sucha.

Noże kuchenne tytanowe zadowolą zarówno początkującego kucharza, jak i doświadczonego szefa kuchni. Warto samodzielnie przekonać się o ich skuteczności i zaopatrzyć się w zestaw ostrych i niezawodnych noży, które przyśpieszą codzienne przygotowywanie potraw!

Nadchodzące promocje