Noże stalowe

Noże stalowe

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Noże stalowe-poradnik Westwing

Noże są niezbędnym elementem wyposażenia każdej kuchni, stanowią przedłużenie dłoni osoby przgotowującej posiłek. Nóż to najważniejsze narzędzie w kuchni, slużące do krajania, cięcia, szatkowania, obierania każdego rodzaju żywności. Wybór noża to nie tylko decyzja co do marki, designu, ale także rękojeści oraz materiału, z której została wykonana głownia. Jest ona najważniejszm elementem noża, jej wkonanie i materiał zadecyduje bowiem o jakości krojenia. Noże stalowe z głownią wykonaną ze stali są niezawodne i wytrzymałe. Jakie zalety posiadaja noże stalowe i czym się kierować przy ich wyborze?

Noże stalowe – rodzaje i zalety

Akcesoria kuchenne powinny być przede wszystkim wygodne w użyciu, funkcjonalne, ale oczywiście także cieszyć oko wyglądem. Noże metalowe można kupić pojedynczo lub w zestawach z blokiem na noże, które najczęściej zawierają:

  • nóż szefa kuchni, zwany także nożem francuskim, uniwersalny, z lekko zakrzywionym ostrzem, które pozwala na dokładne cięcia, ostrze ma miedzy 15 a 30 cm długości
  • nóż do obierania i krojenia owoców i warzyw, niewielki nóż, posiada krótkie i proste ostrze w rozmiarze od 7,5 do 10 cm
  • nóż do mięsa, ma cienkie elastyczne ostrze, w wielkości od 12 do 15 cm
  • nóż do chleba, ząbkowany, rozmiar ostrza to 15-25 cm długości.

Eleganckie bloki z nożami, nie tylko chronią noże, ale też stanowią dekorację kuchni. Niektóre z nich mają wbudowaną ostrzałkę, dzięki której szybko można przygotować potrzebny nóż do pracy.

Ważne przy wyborze noża jest odpowiedni dobór uchwytu. Powinien on posiadać ergonomiczny kształt, by ręka nie męczyła się podczas krojenia. Najlepiej przy zakupie wypróbować kilka rodzajów noży, by wybrać ten najbardziej pasujący. Jest to bowiem akcesorium, którego będzie się używać każdego dnia.

Najważniejszą kwestią jest wybór głowni i rodzaju użytego do niej stopu stali, odpowiedzialnej za kruchość, ostrość i odporność na korozję. Nóż z głownią ze stali może być wykonany ze stali nierdzewnej bądź stali węglowej. Aby nóż był odporny na zarysowania i sćieranie lepiej zdecydować się na dobrą jakość stopu stali, z której została wykonana głownia. Noże stalowe są sprężyste, nawet przy użyciu dużej siły nacisku, wracają do pierwotnego kształtu. I najważniejsza kwestia – ostrość noża. Noże stalowe są bardzo ostre i posiadają duży walor – można je naostrzyć samodzielnie, gdy ostrość krawędzi noża nie będzie spełniać naszym wymaganiom. Wystarczy zaopatrzyć się w stalkę do ostrzenia noży lub ostrzałkę. Noże stalowe są także bardzo uniwersalne. Nadają się do krojenia mrożonego mięsa, a nawet kości, i w tej kwestii są dużo lepsze niż noże ceramiczne.

Jak dbać o noże stalowe?

Każdy nóż ze stali jest narażony na korozję i rdzewienie. Jednak odpowiednia pielęgnacja zapewni możliwość ich długiego użytkowania. Należy pamiętać, aby po każdym krojeniu produktów o intensywnym zapachu i smaku, nóż umyć używając do tego płynu do mycia naczyń. Noże stalowe ze względu na porowatość stali mogą przenosić posmak wcześniej krojonych składników. Po umyciu najlepiej je osuszyć ręcznikiem. Niektóre noże stalowe wprawdzie można także myć w zmywarce, jednak w ten sposób noże tracą swoją ostrość i są narażone na korozję. Dlatego warto poświęcić parę minut na umycie ich samodzielnie, aby służyły na wiele lat.

Noże stalowe jako pomysł na prezent

Nie trzeba być szefem kuchni, by cieszyć się z dobrej jakości noża. Dlatego nóż stalowy będzie idealnym prezentem dla każdego, kto gotuje! Przy wyborze takiego podarku warto zwrócić uwagę nie tylko na dobrą jakość użytej stali, ale także na rękojeść i design pasujący do charakteru osoby, która ma go otrzymać. Dobrym pomysłem jest także możliwość wygrawerowania inicjałów lub imienia na rękojeści, co dodatkowo podkreśli jego wyjątkowość.

Dla każdego miłośnika gotowania Westwing przygotował bogatą ofertę noży stalowych, dzięki którym przyrządzenie każdego dania będzie łatwe i przyjemne!