Noże z ząbkami

Noże z ząbkami

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Noże z ząbkami-poradnik Westwing

Kuchnia to serce domu. Dlatego też ważne jest, aby była ona odpowiednio wyposażona. Jednymi z najistotniejszych akcesoriów kuchennych są noże z ząbkami. Produkty te umożliwiają szybkie, łatwe i bezpieczne krojenie produktów i potraw. Zadowolą one gusta nawet najbardziej wymagających szefów kuchni, jak i osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem! Podpowiadamy, dlaczego warto mieć noże z ząbkami.

Stalowe i ceramiczne noże z ząbkami

  • Stalowe noże z ząbkami – przeznaczone są do krojenia twardych produktów, na przykład mięs, ryb oraz owoców morza. Zazwyczaj wykonuje się je ze stali nierdzewnej lub węglowej. Są bardzo ostre, ponieważ ma krawędź tnącą grubszą od ostrzy ceramicznych. Z łatwością można je samodzielnie naostrzyć. Stalowe noże z ząbkami są odporne na korozję, dlatego mogą posłużyć w kuchni przez długi czas. Najlepiej jest myć je za pomocą wody z płynem do mycia naczyń.
  • Ceramiczne noże z ząbkami – ostrze jest bardziej odporne na tępienie niż jest to w przypadku noży stalowych. Nie można ich samodzielnie naostrzyć, choć wielu producentów zapewnia tę usługę w cenie produktu. Ceramiczne noże z ząbkami mają znikomą porowatość, co utrudnia przenoszenie posmaku oraz zapachu krojonych produktów. Ułatwia ona także utrzymanie noża w czystości. Tych modeli nie należy jednak myć w zmywarce, ponieważ mogą się one ukruszyć. Ceramika nie wchodzi w żadne reakcje z kwasami, olejami oraz sokami, dlatego produkty z niej wykonane mają wysoką odporność na korozję. W przeciwieństwie do stalowych noży, modele te są przeznaczone do krojenia niezbyt twardych składników, na przykład owoców i warzyw.

noże kuchenne z ząbkami

Jak prawidłowo dbać o noże z ząbkami?

Aby móc cieszyć się nieskazitelnym wyglądem oraz funkcjonalnością noży z ząbkami, należy odpowiednio o nie dbać. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że noże szybko się niszczą, gdy są używane niezgodnie z ich przeznaczeniem — na przykład otwieranie konserw lub podważanie wieczek słoików. Najlepiej, jeśli noże z ząbkami czyści się ręcznie. Jeśli jednak jest to niemożliwe, można myć je w zmywarce. Wtedy warto jednak ułożyć sztućce w plastikowym pojemniku, aby nie miały kontaktu z pozostałymi przedmiotami. Dzięki temu nie stępią się ani nie porysują. W sklepach dostępne są bloki na noże z ząbkami oraz listwy magnetyczne. To jedne z najlepszych przedmiotów, w których powinno się przechowywać sztućce, aby mogły być przydatne i atrakcyjne przez długi czas!

Nadchodzące promocje