Noże ze stali damasceńskiej

Noże ze stali damasceńskiej

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Noże ze stali damasceńskiej-poradnik Westwing

Jedną z podstawowych czynności wykonywanych podczas przygotowywania potraw jest krojenie. Nieodzownym narzędziem każdego pasjonata gotowania jest w związku z tym ostry nóż. Jakość ostrza jest szczególnie ważna przy obróbce mięsa. Sprawne cięcie zapewnią słynące z niezawodności noże ze stali damasceńskiej. Ostrze twarde jak stal? Można pójść jeszcze dalej!

W Poradniku Westwing przedstawiamy krótką historię noży damasceńskich i ich niezwykłe właściwości. Dzięki wyjątkowo skutecznym ostrzom z łatwością przyrządzisz nawet najbardziej skomplikowane dania. Zarejestruj się na Westwing, aby przeczytać nasze wskazówki. Dzięki rejestracji uzyskasz również dostęp do naszych kampanii sprzedażowych i wybierzesz najlepsze noże ze stali damasceńskiej do swojej kuchni. Dołącz do nas!

Noże ze stali damasceńskiej  legendarna jakość

Nazwa stali damasceńskiej pochodzi od Damaszku w Syrii. W średniowieczu miasto słynęło z doskonałych stalowych mieczy i szabli. Opowieści o tej niesamowicie skutecznej broni dotarły do Europy w XI wieku razem z rycerzami powracającymi z wypraw krzyżowych. Nie jest pewne, czy stal damasceńska wywodzi się z samego Damaszku, czy została tam sprowadzona z Dalekiego Wschodu. Nigdy nie udało się też odkryć sekretu wytwarzania tego rodzaju stali. Sam proces był przez stulecia utrzymywany w tajemnicy – aż do XVII wieku, kiedy produkcja zupełnie zanikła. Mistrzowie rzemiosła zabrali swój sekret do grobu, a naukowcy przez kolejne stulecia bezskutecznie próbowali skopiować legendarną jakość damasceńskich ostrzy.

Noże ze stali damasceńskiej – piękne i wytrzymałe

Ostrze wykonane ze stali damasceńskiej jest pokryte charakterystycznym wzorem, tworzonym przez jaśniejsze i ciemniejsze fale. Finezyjny deseń skrywa niedoścignione właściwości, których nie udało się w pełni odtworzyć nawet w XXI wieku. Wyjątkową twardość przypisuje się bardzo wytrzymałym nanorurkom. Zaawansowane badania na poziomie cząsteczkowym nie ujawniły jednak dokładnej techniki wytwarzania stali damasceńskiej. Postrach rycerzy i zagadka spędzająca naukowcom sen z oczu pozostaje niedoścignionym wzorem. Udało się natomiast opracować stal, która pod względem jakości nie ustępuje legendarnemu pierwowzorowi.

Od broni białej po akcesoria myśliwskie

Stal damasceńska nazywana była też bułatem – od perskiego słowa „pulad” oznaczającego stal. Bułat to także nazwa rodzaju wykonanej z tego materiału broni – charakterystycznie zakrzywionej szabli. Ze względu na wysoką jakość i walory estetyczne upodobała ją sobie polska szlachta. Broń ze stali damasceńskiej można obecnie podziwiać w wielu rodzimych muzeach, a repliki w stylizowanych wnętrzach. Praktyczne zastosowanie zachowała w dziedzinie spokrewnionej z rycerstwem – wytwarza się z niej noże myśliwskie najwyższej klasy. Doskonale nadają się one do wyprawiania i krojenia mięsa. Jednocześnie często są to małe dzieła sztuki, a grawerowane ostrze i zdobiony trzonek mogą służyć po prostu za oryginalną dekorację.

Wybierane przez profesjonalnych kucharzy

Noże kuchenne ze stali damasceńskiej należą do najchętniej używanych przez wykwalifikowanych szefów kuchni. Każdy nóż produkowany jest z wielu warstw wysoko- i niskowęglowej stali w specjalnym procesie naprzemiennego kucia i rolowania. Dzięki temu starannie oszlifowana, wzmocniona klinga idealnie sprawdza się w codziennym użytkowaniu. Jako produkty najwyższej klasy noże ze stali damasceńskiej są droższe niż noże ceramiczne czy wykonane ze stali hartowanej. Cena przekłada się jednak  na jakość. Noże wykonane ze stali damasceńskiej są nie tylko bardzo trwałe, ale też łatwe w pielęgnacji. Nie należy ich nigdy myć w zmywarce. Wystarczy za to opłukać nóż pod bieżącą wodą, a w razie potrzeby przetrzeć miękką stroną zmywaka. Trzeba pamiętać, aby po umyciu zawsze wytrzeć nóż do sucha! Od czasu do czasu do nóż należy naostrzyć. Ze względu na dużą twardość materiału, z którego wykonane są noże, warto zaopatrzyć się w dobrej jakości ostrzałkę. Do ostrzenia noży ze stali damasceńskiej dobrze nadają się ostrzałki elektryczne.

Noże ze stali damasceńskiej i inne akcesoria — odkryj radość zakupów w Westwing!

Szukasz eleganckich i praktycznych akcesoriów na prezent? Niezawodny komplet noży do krojenia to idealny wybór! W Westwing znajdziesz szeroki asortyment mebli i narzędzi kuchennych najwyższej jakości! Nasza oferta to między innymi: uniwersalne noże ze stali damasceńskiej, stali nierdzewnej, tytanu i ceramiki, tarki i deski do krojenia, krajalnice do warzyw, wałki do ciasta, wyciskarki do soków, szatkownice, moździerze, roboty kuchenne, tostery, maszynki do makaronu i wypiekacze do chleba! Zobacz, jak proste i przyjemne może być codzienne gotowanie! Co tydzień w ramach ekskluzywnych kampanii sprzedażowych prezentujemy setki artykułów przecenionych nawet do 70%! Współpracujemy wyłącznie ze sprawdzonymi i zaufanymi dostawcami — od małych, lokalnych wytwórców po znane, światowe marki! Nasi styliści i eksperci wybierają najlepszej jakości artykuły, starając się jak najlepiej zaspokoić potrzeby klientów. Wyjątkowe produkty Westwing docenili już między innymi klienci z Niemiec, Francji, Włoch, Hiszpanii, Rosji i Brazylii. I Ty dołącz do klubu Westwing! Wypełnij nasz formularz zgłoszeniowy i czekaj na powiadomienia o aktualnych kampaniach sprzedażowych. Odkrywaj interesujące porady i korzystaj z atrakcyjnych rabatów! Zainspiruj się i urządź dom marzeń!

 

 

Nadchodzące promocje