Noże

Noże

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Noże-poradnik Westwing

Nóż mistrza kuchni nie czyni, ale nie ma mistrza kuchni bez dobrego noża. Ostre noże ze stali nierdzewnej albo nowoczesne ostrza ceramiczne to podstawowe narzędzia w każdej kuchni. Dobry nóż to inwestycja na długie lata, dlatego trzeba starannie wybrać właściwy model i odpowiednio o niego dbać – podpowiadamy, jakie noże pasują do różnych stylów gotowania.

Noże mają bogatą historię – przez wiele tysiącleci towarzyszyły ludziom jako narzędzia i broń. Wyjątkowo piękne noże o zdobionych rękojeściach i ostrzach ze stali szlachetnej często stawały się rodowymi skarbami, przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Dziś noże kojarzone są przede wszystkim z narzędziami kuchennymi – najwyższej jakości ostrza renomowanych marek nadal są jednak prawdziwymi skarbami! W Poradniku Westwing przedstawiamy kilka porad i ciekawostek dotyczących tych niezwykłych akcesoriów. Zarejestruj się na naszej stronie i przeczytaj nasz artykuł!

Historia noża: od epoki kamiennej po ostrza ze stali

Noże są jednymi z najstarszych narzędzi ludzkich – pierwsze kamienne noże Homo habilis wytwarzał już dwa i pół miliona lat temu! Były one używane przede wszystkim jako narzędzia myśliwskie, służyły także do wyrobu innych narzędzi, takich jak zaostrzone oszczepy lub inne drewniane przedmioty.

Nóż do krojenia

Z czasem noże stawały się coraz doskonalsze. Najpierw uzyskały rękojeść, wykonaną zwykle z rogu lub z drewna. Opanowanie obróbki metali przyniosło natomiast rewolucję w produkcji ostrzy – w starożytności coraz ostrzejsze i bardziej wytrzymałe noże wykonywano najpierw z brązu, a następnie z żelaza. Z czasem ludzie odkryli sekret obróbki stali będącej stopem żelaza i węgla – udoskonalona stal do dziś jest jednym z najpopularniejszych surowców używanych do produkcji noży.

Noże przy stole

Chociaż przez wiele tysiącleci noże służyły ludziom jako wszechstronne narzędzia, historia noży służących do jedzenia jest znacznie krótsza. Pierwsze świadectwa dotyczące takiego zastosowania tych narzędzi pochodzą dopiero z XV wieku! Nóż z tępym czubkiem to jeszcze późniejszy wynalazek. Zaczęto go używać w połowie XVII wieku we Francji, kiedy Ludwik XIV w obawie o swoje życie zakazał stosowania przy stole noży zaostrzonych.

Noże przy stole

Z Wersalu noże stołowe trafiły do jadalni w całej Europie – w ciągu kolejnych dziesięcioleci doczekały się wielu nowych form i funkcji. Wiek XIX był stuleciem, w którym ilość bardzo wyspecjalizowanych sztućców, w tym również noży, przekroczyła granice rozsądku – „podstawowe” zestawy sięgały ponad czterdziestu sztuk!

Na szczęście w XX wieku ilość różnych noży stołowych została znacznie ograniczona. Obecnie, oprócz klasycznego noża stołowego, używane przy stole bywają specjalne noże do ryb, niektórych owoców morza, steków oraz serów. Dobierając domowy zestaw sztućców, większość osób ogranicza się jednak do zwykłych noży obiadowych.

Podstawowe narzędzia kucharza

Nóż to podstawowe narzędzie w kuchni – bez niego nie ma mowy o przygotowaniu posiłku. Noże służą do krojenia, szatkowania, siekania, obierania i filetowania. Jeden nóż nie sprosta tym wszystkim funkcjom, dlatego warto zaopatrzyć się we własny zestaw domowego szefa kuchni.

Noże szefa kuchni to noże o ostrzu długości około 20-25 cm. Służą do krojenia mięsa i warzyw. Linia ostrza powinna znajdować się poniżej linii rękojeści – dzięki temu podczas szatkowania palce nie będą uderzały o deskę do krojenia.

Noże santoku to japońska wersja noży szefa kuchni, o trochę krótszym ostrzu. Chociaż tradycyjnie służą do krojenia również mięsa i ryb, najlepiej radzą sobie z warzywami. Dlatego są to wymarzone ostrza dla wegetarian.

Tasaki to noże o bardzo charakterystycznym, prostokątnym ostrzu. Służą do krojenia dużych kawałków mięsa, również z kością, dlatego są niezbędnym narzędziem w kuchni, gdzie często przygotowuje się dania z wołowiny, wieprzowiny lub jagnięciny.

Noże do chleba różnią się od innych noży kuchennych charakterystycznym ząbkowanym ostrzem. Pozwala ono przeciąć twardą skórkę pieczywa, jednocześnie go nie zgniatając.

Nożyki do obierania warzyw są bardzo niewielkie i wyposażone są w zwężające się ostrze, dzięki któremu doskonale zastępują obieraczkę.

Nóż do krojenia

Noże do krojenia serów dzielą się na dwa rodzaje: noże do miękkich i noże do twardych serów. Noże do miękkich serów często mają ząbkowane ostrze i otwory w klindze, dzięki którym nie przyklei się do niej rozpływający się camembert. Noże do twardych serów mają zwykle szerokie, masywne ostrze i długi trzonek – niekiedy przypominają małe tasaki i doskonale poradzą sobie z twardymi blokami sera Old Amsterdam.

Noże do pomidorów to małe narzędzia służące do krojenia miękkich warzyw i owoców. Mają zwykle ząbkowane ostrze i są zakończone dwoma małymi ostrzami, które pozwalają z łatwością wycinać gniazda nasienne.

Noże do filetowania ryb mają długie i wąskie ostrza, które doskonale sprawdzają się przy cięciu miękkiego mięsa.

Noże do sushi tradycyjnie produkowane są z bardzo wysokiej jakości stali węglowej, z której wykonuje się również japońskie miecze (katany). W Europie, nawet w restauracjach, używa się jednak noży ze stali nierdzewnej. Nóż do sushi ma bardzo długie ostrze (około 27 cm), które naostrzone jest tylko z jednej strony. Pozwala to na precyzyjne krojenie kawałków surowej ryby do sushi lub sashimi.

Noże uniwersalne są idealnym wyborem dla osób, które gotują rzadko. Są nieco mniejsze niż noże szefa kuchni, dlatego lepiej nadają się do krojenia warzyw. Gorzej poradzą sobie jednak z dużymi kawałkami mięsa albo z obraniem marchewki.

Zalety i wady noży ceramicznych

Większość dostępnych na rynku noży wykonana jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej, która jest uniwersalnym tworzywem. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się jednak noże ceramiczne. Są one wyjątkowo ostre i twarde, nie tępią się również tak szybko jak noże stalowe. Niestety, ich największą wadą jest kruchość – upuszczony nóż ceramiczny może się potłuc. Z tego powodu nie nadają się do krojenia mrożonych produktów lub kości, nie można ich również myć w zmywarce (są jednak łatwe do utrzymania w czystości – zwykle po użyciu wystarczy spłukać nóż wodą).

Nóż do krojenia

Jak dbać o noże?

Tylko ostre noże spełniają swoją funkcję – tępe noże w kuchni są przyczyną frustracji i… skaleczeń. Paradoksalnie, dużo łatwiej jest zaciąć się tępym ostrzem, które wymaga użycia dużo większej siły, niż precyzyjnym i dobrze naostrzonym narzędziem. Oto kilka zasad dbania o noże w kuchni, które pozwolą jak najdłużej zachować ostrze w dobrej kondycji.

  1. Do krojenia najlepiej jest używać desek z drewna – należy unikać desek i blatów wykonanych z bardzo twardych materiałów, które nie amortyzują cięcia. Nóż, który regularnie trze o twardy materiał, błyskawicznie się stępi.
  2. Ostrych noży nie należy myć w zmywarce – detergenty, wysoka temperatura i ciśnienie wody sprawią, że nóż bardzo szybko straci ostrość.
  3. Należy ograniczać kontakt noży z wilgocią – wycierać je zaraz po umyciu i nie zostawiać w zlewie. Woda może sprawić, że ostrze, nawet najlepszej jakości, będzie rdzewieć, a tym samym stanie się tępe.
  4. Najlepszym miejscem na przechowywanie noży jest specjalna listwa magnetyczna lub drewniany blok, które pozwalają utrzymać ostrze w czystości i chronią je przed wilgocią. Jest to również bezpieczniejsze rozwiązanie niż wkładanie ostrych noży do szuflady z innymi sztućcami – w ten sposób można uniknąć skaleczenia.

Ostrzenie noży

Noże stalowe, nawet najlepsze, z czasem będą się tępić. Dlatego warto jest jak najczęściej je ostrzyć – profesjonaliści ostrzą noże zwykle przed każdym użyciem. W domowej kuchni wystarczy jednak robić to raz na kilka tygodni. Warto zaopatrzyć się w wysokiej jakości ostrzałkę – najlepszym wyborem będzie ostrzałka tego samego producenta co nóż.

Ceramiczne noże tępią się znacznie wolniej niż stalowe, znacznie trudniej jest je jednak naostrzyć. Zwykle wymaga to oddania noża do specjalisty – wielu producentów oferuje jednak w ramach gwarancji również dożywotnią usługę ostrzenia. Warto zwrócić na to uwagę przy zakupie noża.

Noże

Dzięki dobremu, naostrzonemu nożowi każdy może poczuć się jak szef kuchni. Warto jednak opanować również profesjonalne techniki krojenia. Jak pokroić cebulę w kostkę, a jak w pióra? Jak filetować rybę? Jakiej grubości powinien być stek? Odpowiedzi na te pytania można znaleźć w dobrych książkach kucharskich i programach kulinarnych. Mistrzowskie opanowanie technik krojenia ułatwi i uprzyjemni pracę w kuchni.

Noże do każdej kuchni — poznaj ofertę Westwing!

Ostre i niezawodne noże to podstawa wyposażenia kuchni. Dzięki nim z łatwością posiekamy warzywa na sałatkę, podzielimy na porcje mrożone mięso oraz pokroimy na cienkie plastry aromatyczne sery i szynki. W Westwing oferujemy szeroką gamę najlepszej jakości noży kuchennych, w tym między innymi: noże do krojenia, noże do sera, noże do filetowania, noże elektryczne oraz noże ze stali damasceńskiej i ceramiki. Ale to nie wszystko! W Westwing znajdziesz także nowoczesne akcesoria kuchenne i sprzęt AGD, między innymi: tarki, sitka, garnki, patelnie, miksery, blendery, wałki termiczne, maszynki do makaronu, suszarki do owoców, frytkownice i sokowirówki. Zobacz, jak proste i przyjemne mogą być codzienne prace w kuchni! Śledź na bieżąco nasze kampanie sprzedażowe, wybieraj markowe produkty w atrakcyjnych cenach i urządź kuchnię marzeń!

Nadchodzące promocje