Nożyce do drobiu

Nożyce do drobiu

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Nożyce do drobiu-poradnik Westwing

Pieczony albo duszony kurczak i indyk to idealne dania dla większej liczby osób. Serwuje się je często podczas rodzinnych uroczystości i innych przyjęć. Porcjowanie drobiu nie jest jednak łatwe i wymaga wprawy. Dlatego opracowano praktyczne akcesoria kuchenne, które mają za zadanie uproszczenie tej czynności. Można ułatwić sobie krojenie mięsa, stosując do tego specjalne nożyce do drobiu.

Nożyce do krojenia drobiu zostały opracowane specjalnie do tego celu. Z powodzeniem zastępują w tej roli noże kuchenne. Kształt i budowa nożyc ułatwiają szybkie i precyzyjne rozdrobnienie mięsa na estetyczne kawałki. Nożyce do drobiu sprawią, że przygotowanie i serwowanie dań z kurczaka stanie się łatwe i przyjemne!

Jak wyglądają nożyce do drobiu?

Każda marka akcesoriów kuchennych wygląda nieco inaczej i stara się wyróżniać na tle innych, ogólne założenia są jednak takie same. Nożyce do porcjowania drobiu są większe i bardziej solidne od zwykłych nożyczek kuchennych. Mają też bardzo charakterystyczny kształt  ich ostrza są lekko zagięte ku górze. Ergonomiczna rączka ułatwia pewne trzymanie nożyc w dłoni i usprawnia cięcie. Większość nożyc do drobiu ma też specjalną blokadę ostrzy, umożliwiającą ich bezpieczne przechowywanie.

Nożyce do drobiu – materiał.

Nożyce do cięcia drobiu są zwykle wykonane z mocnej i trwałej stali nierdzewnej, z wykończeniem na połysk lub mat. Nożyce mogą być pełnostalowe albo mieć uchwyty wykonane z innego materiału, zwykle jest to tworzywo sztuczne lub drewno. Rączka z tworzywa ma najlepsze właściwości antypoślizgowe i ułatwia operowanie nożycami. Akcesoria te można najczęściej myć w zmywarce, dzięki czemu łatwo utrzymać je w czystości.

Serwowanie dań z drobiu.

Podanie na półmisku drobiu upieczonego w całości jest efektowne, ale sprawia problemy z krojeniem i nakładaniem porcji na talerze. Dlatego zaleca się porcjowanie kurczaka, indyka czy kaczki przed upieczeniem albo dopiero bezpośrednio przed podaniem na stół. Krojenie najlepiej jest rozpocząć od głębokiego nacięcia mięsa między udem a piersią. Udo trzeba odchylić na bok i przekroić je w stawie.Uzyskuje się w ten sposób dwie wygodne do spożycia porcje. Aby odciąć podudzie od uda, należy wykonać cięcie w stawie łączącym obie porcje. Na koniec odcina się skrzydełka i przecina pierś wzdłuż mostka. Dzięki ostrym nożycom do drobiu zawsze uda się uzyskać eleganckie, nieporozrywane kawałki mięsa!

Dodatki do potraw z drobiu.

Dobrze dobrane dodatki do mięsa wzbogacają smak potrawy, a do tego estetycznie się prezentują. Do drobiu polecane są szczególnie:

  • Chrzan – sam lub w postaci sosu chrzanowego z dodatkiem jogurtu.
  • Żurawina lub borówka – idealnie pasują zarówno do mięsa podawanego na gorąco, jak i na zimno.
  • Inne owoce – świeże, suszone lub z syropu. Do indyka i kurczaka szczególnie dobrze pasują plastry brzoskwini i ananasa.

Nadchodzące promocje