Obieraczka do jabłek

Obieraczka do jabłek

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Obieraczka do jabłek-poradnik Westwing

Szarlotki, tarty, jabłka w cieście, mus jabłkowy, pieczone jabłka – planujesz przygotować jedną z tych potraw, ale na myśl, o obieraniu kilogramów owoców cierpnie Ci skóra? Nie musisz się już tym martwić! Wystarczy, że masz pod ręką praktyczną obieraczkę do jabłek!

To nieskomplikowane urządzenie może także służyć do zdejmowania skórki innych owoców, na przykład gruszek, oraz warzyw – w szczególności ziemniaków. Ich obieranie już nigdy nie będzie kojarzyć się z karą! Obieraczka do jabłek ułatwi pracę w kuchni i przyrządzanie fantazyjnych potraw. Obieraczka do jabłek stanowi zatem idealne uzupełnienie posiadanego zestawu noży kuchennych i daje większe pole do kulinarnych popisów.

Obieraczka do jabłek – jak działa?

Obieraczka do jabłek usuwa skórkę, wycina gniazda nasienne i kroi jabłka w cienkie plastry. Dzięki praktycznej przyssawce próżniowej urządzenie można zamontować na każdej gładkiej powierzchni. Przyssawka zapewni także stabilność urządzenia i sprawi, że nie przesunie się podczas pracy. Obieraczki do jabłek mają ostrza ze stali nierdzewnej i lekką ramę z wytrzymałego aluminium.

uniwersalna obieraczka do jabłek

Aby rozpocząć przygodę z obieraczką i przygotować pyszne dania z jabłek, gruszek lub ziemniaków, wystarczy zamocować obieraczkę na stole lub blacie kuchennym i zwolnić zacisk, do którego przytwierdzony jest wyżłobiony trzonek. Trzonek należy odsunąć do końca, a na trójząb nadziać jabłko lub ziemniak. Potem wystarczy kręcić korbką, która będzie przesuwać owoc lub warzywo w kierunku ostrzy. W zależności od tego, których ostrzy użyjemy, obieraczka do jabłek obierze, pokroi w plasterki, wytnie gniazda nasienne, a nawet przygotuje spirale z owoców, którymi można będzie ozdabiać desery. Regulowane napięcie ostrzy pozwala obierać owoce i warzywa o różnej wielkości i twardości.

Przepisy z jabłkami

Producenci zapewniają, że obieraczka do jabłek obiera 3 jabłka na minutę! Jeśli założymy, że średnie jabłko waży 180g, to w ciągu piętnastu minut obierzemy ponad 8 kilogramów jabłek! Wystarczy sobie tylko wyobrazić, ile to smakołyków! Co istotne, cieniutkie spirale skórki, jakie powstają podczas obierania, można wykorzystać do dekorowania tortów i ciast.

wielofunkcyjna obieraczka do jabłek

Poniżej przedstawiamy prosty przepis na pyszną domową tartę z jabłkami:

Przygotuj:

  • ½ kg mąki
  • ¼ litra wody
  • 1 ½ kg jabłek
  • 125 ml oliwy
  • ¼ kg cukru
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia

Sposób przyrządzenia:

Wymieszaj mąkę, wodę, oliwę i proszek do pieczenia, tak aby powstało gładkie ciasto. Odstaw je na pół godziny, a w tym czasie obierz jabłka i pokrój je w cienkie plasterki (najlepiej za pomocą obieraczki do jabłek!). Ciasto wyłóż do formy do tart i uformuj wyższe brzegi. Plasterki jabłek ułóż ciasno tworząc gwiazdę. Całość posyp cukrem i wstaw do piekarnika. Piecz pół godziny w temperaturze 160 stopni. Palce lizać!

Nadchodzące promocje