Obieraczka do ziemniaków

Obieraczka do ziemniaków

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Obieraczka do ziemniaków-poradnik Westwing

Kuchnia polska ziemniakiem stoi. Warzywo to stanowi podstawowy składnik zapiekanek, placków i kopytek, a także uniwersalny dodatek do niemal każdej potrawy. Wśród akcesoriów kuchennych nie powinno więc zabraknąć sprawdzonej obieraczki do ziemniaków.

Ten genialny w swej prostocie przyrząd może również służyć do obierania innych warzyw, w szczególności twardej włoszczyzny. Równie dobrze sprawdza się w przypadku owoców. Ułatwia przygotowanie surówki, obranie jabłek do szarlotki i tworzenie oryginalnych dekoracji z cienkich plasterków warzyw i owoców. Obieraczka stanowi zatem idealne uzupełnienie zestawu noży kuchennych i daje większe pole do popisu w kuchni.

Obieraczka do ziemniaków — szwajcarska technologia

Obieraczka do ziemniaków została wynaleziona w Szwajcarii, co potwierdza dokument patentowy z 1936 roku. Dekadę później została natomiast opatentowana pierwsza obieraczka z ruchomym ostrzem, które było ustawione prostopadle do uchwytu. Słynny model „Rex” upamiętniono na znaczku pocztowym wydanym w 2003 roku w serii „Klasyka szwajcarskiego designu”.

Jak mówi przysłowie: sukces ma wielu ojców. Nie dziwi więc, że do odkrycia obieraczki chętnie przyznają się również Szwedzi. Jeden ze skandynawskich producentów akcesoriów kuchennych może pochwalić się faktem, że jego obieraczka do ziemniaków ma dokładnie ten sam kształt od ponad 60 lat. Sprawdzone rozwiązania bronią się same!

Obieraczka do ziemniaków — różne cechy ostrza

Ze względu na kształt obieraczki dzieli się na dwa rodzaje. Ostrze jest ułożone prostopadle albo równolegle do uchwytu. Może być też sztywno zamocowane bądź ruchome. W tym drugim przypadku możliwe jest bardziej płynne i ergonomiczne przesuwanie ostrza po powierzchni warzywa czy owocu, co znacznie przyśpiesza cały proces. Niektóre obieraczki mają też dodatkowy kolec do usuwania „oczek” z ziemniaków, a nawet zintegrowaną drylownicę do owoców.

Tak jak w przypadku noży kuchennych, ostrze obieraczki jest najczęściej stalowe albo ceramiczne. Końcówka wykonana z odpornej stali nierdzewnej będzie służyć przez długie lata. Obieraczka ceramiczna jest bardzo lekka i wyjątkowo ostra, ale może się złamać przy zbyt mocnym nacisku. Umiejętnie używana zapewni jednak doskonałe efekty zarówno w przypadku twardych warzyw, jak i delikatniejszych owoców.

Na co zwrócić uwagę, wybierając obieraczkę?

Oprócz samego ostrza ważny jest też wygodny, ergonomiczny uchwyt. Obieraczka musi dobrze układać się w dłoni. Ma przecież ułatwiać, a nie utrudniać pracę!

Jeżeli istnieje taka potrzeba, należy zwrócić uwagę na to, czy obieraczka nadaje się dla osób leworęcznych. Można też zdecydować się na uniwersalne narzędzie, które uwzględnia zarówno prawo-, jak i leworęcznego użytkownika.

Gotowanie to przyjemność, a nie kara!

Obieranie ziemniaków to żmudne zajęcie, które może się kojarzyć z karą wymierzaną w wojsku. Przy gotowaniu dla większej liczby osób korzystanie z obieraczki albo noża do obierania staje się bardzo pracochłonne. W gastronomii stosuje się więc mechaniczne obieraczki, do których można załadować nawet kilkanaście kilogramów warzyw na raz. Na potrzeby gospodarstw domowych opracowano natomiast mniejsze urządzenia, w przypadku których wsad to jednorazowo około kilograma. Wykonują one całą pracę w ciągu kilku minut!

Nadchodzące promocje