Ogródek warzywny

Ogródek warzywny

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Ogródek warzywny-poradnik Westwing

Warzywa są najlepszym źródłem witamin. Sałatki, soki przecierowe i przetwory powinny być stałym elementem diety wszystkich, którzy dbają o zdrowie i piękny wygląd. Najcenniejszych składników dostarczą nam oczywiście przysmaki zerwane z własnej grządki. W każdym ogrodzie znajdzie się miejsce choćby na mały ogródek warzywny, wystarczy tylko odrobina pomysłowości i chęć do pracy!

Idealna lokalizacja

Miejsce na ogródek warzywny musi być przede wszystkim osłonięte od wiatru i dobrze nasłonecznione ― większość gatunków warzyw potrzebuje światła przez co najmniej 6 do 8 godzin na dobę. Jeżeli nasz ogród należy raczej do zacienionych, wciąż możemy hodować w nim warzywa liściaste, na przykład sałatę lub szpinak. Przy wyborze odpowiedniej lokalizacji istotnym kryterium jest bliskość ujęcia wody. Bez względu na to, czy do podlewania zamierzamy wykorzystać wąż ogrodowy czy konewkę, znajdujący się w pobliżu grządek kran znacznie przyśpieszy pracę. Na to, jak będą rosnąć nasze uprawy, kluczowy wpływ ma oczywiście jakość gleby. Warzywa z reguły lubią lekko wilgotną i szybko nagrzewającą się glebę o neutralnym odczynie. Przed przystąpieniem do sadzenia ziemia powinna zostać spulchniona, tak aby bez przeszkód przepuszczała wodę i powietrze oraz odżywiona za pomocą nawozów.

Ogródek warzywny krok po kroku

Planowanie ogródka warzywnego należy rozpocząć od wytyczenia grządek. W większości warzywniaków rośliny zasadzone są w rzędach oddzielonych wąskimi ścieżkami. Aby zapewnić sobie łatwy dostęp do upraw, najlepiej wytyczyć grządki o szerokości nieprzekraczającej 120 cm, oddzielone około czterdziestocentymetrowymi ścieżkami. Zależnie od upodobania możemy zaplanować ogródek o prostokątnym lub owalnym kształcie ― ważne, aby podczas wysiewu warzyw zostawić między nimi odpowiednią odległość, pozwalającą im swobodnie rosnąć. Wysokie rośliny, takie jak pomidory, ogórki lub groch lepiej sadzić od strony północnej. Alternatywą dla tradycyjnych grządek jest ogródek warzywny podzielony na kwadratowe lub prostokątne parcele, na których rośliny rosną ściśle jednak przy drugiej. Zwarty układ ogrodu pozwala zaoszczędzić miejsce i jest zdecydowanie bardziej atrakcyjny wizualnie. Z drugiej jednak strony utrudnia pielenie roślin za pomocą narzędzi.

Wybór sadzonek

Początkujący ogrodnicy powinny postawić na niewymagające i łatwe w uprawie warzywa. W dobrym sklepie ogrodniczym bez problemu znajdziemy katalog z opisem poszczególnych gatunków i porady odnośnie ich sadzenia i pielęgnacji. Do prostych w uprawie warzyw zaliczane są przede wszystkim: sałata, rzodkiewka, ogórki i fasola szparagowa. W przydomowych uprawach bardzo często pojawiają się także marchew, cukinie i buraki. Mniej cierpliwi ogrodnicy, którym zależy na szybkich efektach, mogą zaopatrzyć się w gotowe rozsady. Doskonałym uzupełnieniem każdego ogródka są zioła ― na przykład bazylia, pietruszka, oregano. Dzięki nim nasz ogródek warzywny będzie nie tylko pięknie się prezentował, ale także wspaniale pachniał.

Wiosna znaczy siewy

Porady Katarzyny Bellingham  ― www.NaOgrodowej.pl 

Uprawa własnych kwiatów, warzyw oraz ziół z nasion to ogromna przyjemność, a także bardzo ekonomiczny sposób na powiększenie swojej kolekcji roślin. Aby wszystko z wysiewami i kiełkowaniem poszło pomyślnie, warto poznać kilka prostych, lecz bardzo ważnych, zasad siewu nasion.

Na początek trzeba zaopatrzyć się w ‘żywe’ nasiona, czyli nasiona zdolne do wykiełkowania. Te stare lub przechowywane w nieodpowiednich warunkach (na przykład w zmiennej temperaturze) można z czystym sumieniem wyrzucić lub dla pewności wykonać przed sianiem łatwy test: kilka ziarenek kładziemy na mokrej gazie w ciepłym miejscu. Jeśli będą kiełkować nierównomiernie lub wcale, to należy wykluczyć je z kolekcji.

Trzymając kolorowe pakieciki z nasionami zastanówmy się, co, jak i kiedy siać. Należy bardzo dokładnie przeczytać instrukcje na opakowaniach i zastosować się do porad producentów. Nigdy nie spieszmy się ze zbyt wczesnymi siewami, gdyż nasiona w gruncie mogą zgnić, a rozsady na parapetach lub w szklarni mogą chorować z powodu braku światła i zbyt długiego oczekiwania na wysadzanie do gruntu.

Termin siewu często zależy od wytrzymałości roślin na niskie temperatury. Niektóre (np. groszek pachnący, rośliny z rodziny kapustnych oraz burak liściowy i rzodkiewka) można wysiewać już w lutym lub marcu, ponieważ zupełnie nie przeszkadza im zimne przedwiośnie, inne zaś wolą siewy w kwietniu i maju, gdyż lubią ciepło ― zazwyczaj pochodzą z gorących klimatów np. pomidory, papryka, dynie czy kosmosy. Bez względu na to, czy wysiewamy nasiona wprost do gruntu, czy robimy rozsady w warunkach cieplarnianych – nasiona wysiewamy jak najrzadziej! Pamiętajmy też, że przerywając w warzywniku marchewki lub sałaty można je, zamiast wyrzucać na kompostownik, natychmiast schrupać.

Aby przyspieszyć uprawy gruntowe, można przygotować własne rozsady w domu na parapecie, w oranżerii lub ciepłej szklarni. Nasiona wysiewamy w marcu i kwietniu, aby na miejsca stałe wysadzać je po 15 maja, czyli po tak zwanej Zimnej Zośce.  Wysiewając nasionka wprost do multiplatów możemy zaoszczędzić czas na pikowaniu (rozdzieleniu razem rosnących siewek i przesadzeniu ich do większych, oddzielnych pojemników), które jest konieczne w przypadku wysiewu do tacek lub małych doniczek. Nasiona wysiewane właśnie w taki sposób poleca się przykrywać półcentymetrową warstwą wermikulitu.

Przygotowując się do siewów nie zapominajmy o podłożu. Zasada jest prosta – w mokrej, ciężkiej lub zbyt zbrylonej ziemi małe nasionko nie ma szans. Bez względu na to, czy robimy rozsady w multiplatach, czy siejemy wprost do gruntu – musimy rzetelnie przygotować podłoże. Na zagonie oznacza to lekkie przekopanie widłami ogrodowymi, zagęszczenie butami oraz dokładne zagrabienie i wyrównanie gleby, a przy siewach do multiplatów najczęściej rozluźnienie kupnego podłoża kilkoma garściami perlitu oraz odkwaszonego torfu. Rozsady w tackach, doniczkach wielkości P9, P11 lub C1 lub multiplatach warto podlewać „od dołu”, czyli pozostawić je w wypełnionym wodą korytku do czasu, gdy powierzchnia podłoża będzie mokra.

 

Nadchodzące promocje