Ostrzałka do noży

Ostrzałka do noży

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Ostrzałka do noży-poradnik Westwing

Niezawodne noże to podstawa wyposażenia każdej kuchni. Bez nich nie da się przyrządzić ani popisowych, ani najprostszych dań. Każde ostrze prędzej czy później się stępi, dlatego wygodna ostrzałka do noży pomoże im powrócić do najwyższej sprawności. Jednak wybór odpowiedniej ostrzałki wymaga sprawdzenia parametrów noża.

Lepiej ostrzyć nóż częściej i delikatniej niż bardzo rzadko, ale mocno, ponieważ taki rytuał pielęgnacji ostrza przynosi o wiele lepsze rezultaty. Warto też zrezygnować z prostych kamiennych ostrzałek popularnych na wsi, które z precyzyjnymi nożami kuchennymi nie radzą sobie zbyt dobrze. Każda ostrzałka do noży musi być przeznaczona do określonego rodzaju noża.

Idealna ostrzałka do noży

Ostrzałki do noży to przydatne akcesoria kuchenne, jednak jeśli nie są odpowiednio dopasowane do ostrzonych noży, mogą wyrządzić więcej szkód niż pożytku. Dlatego przed wyborem ostrzałki warto zwrócić uwagę co najmniej na trzy parametry kuchennych ostrzy:

  • Materiał – noże wykonywane są z różnych rodzajów stali. Najtwardsza jest stal węglowa, jednak jest mniej odporna na rdzewienie. Dobrym remedium i częstym materiałem, z którego wykonuje się noże, jest zatem nieco miększa stal nierdzewna. Wyjątkowo efektownie prezentuje się za to stal damasceńska, często fantazyjnie dekorowana.
  • Twardość noża – wyrażana jest w skali Rockwella i oznaczana symbolem HRC. Noże kuchenne przyjmują wartości powyżej 50 HRC. Najtwardsze mają nawet 63-68 jednostek.
  • Parametry ostrza – często można spotkać się z oznaczeniami 50/50 czy 70/30. Mówią one o tym, ile materiału zgromadzone jest po każdej ze stron ostrza, a przez to gdzie wypada punkt ciężkości. Ostrza równomierne to te o wartościach 50/50. Zdarzają się też modele całkowicie „jednostronne” z oznaczeniami 10/90 czy 0/100. Warto również zwrócić uwagę na kąt ostrzenia noża, co jest bardzo istotnym parametrem zarówno przy doborze ostrzałki, jak i podczas samego ostrzenia. Zwykle będzie to od 12 do 25 stopni. Ostrzejsze noże mają niższe wartości, ale też są bardziej podatne na wykruszenia.

Ostrzałka do noży i jej rodzaje

Znając już parametry używanych noży, można przejść do wyboru ostrzałki. Zawsze warto dokładnie przeczytać informacje, do jakich typów noży  przeznaczona jest dana ostrzałka do noży, a także jak się z nią obchodzić. Wśród ostrzałek wyróżnia się kilka typów:

  • Ostrzałka do noży kuchennych – najpopularniejsze akcesorium, bo przeznaczone dla domowych kucharzy. Takie ostrzałki są stabilne i nie wymagają specjalnych umiejętności. Mogą ostrzyć za pomocą dwóch mechanizmów: kółek lub prętów ustawionych pod odpowiednim kątem. Prosta ostrzałka do noży nie zawsze pasuje jednak do grubszych noży.
  • Stalka – popularne narzędzie wśród masaży i szefów kuchni. To lekka i poręczna ostrzałka do noży, nadająca się do każdego rodzaju noży – bez względu na jego grubość czy długość.
  • Kamienna ostrzałka do noży – pozwala na ostrzenie pod pełną kontrolą. Kamienna ostrzałka do noży jest zwykle wyposażona w dwa rodzaje ziaren – grubsze do ostrzenia i mniejsze do polerowania. Stabilność ostrza w trakcie czynności zapewnia dodatkowa prowadnica.
  • Diamentowa ostrzałka do noży – to typ ostrzałki kamiennej. Wbrew nazwie nie wykonuje się jej z diamentów, tak więc jej cena nie jest zaporowa. Charakterystyczna jest struktura kamienia, i to właśnie jej ostrzałka zawdzięcza swoją nazwę. Diamentowa ostrzałka do noży umożliwia ostrzenie nie tylko noży ceramicznych, ale także stalowych
  • Elektryczne ostrzałki do noży – praktyczne i zautomatyzowane, ale nie pozwalają na taką kontrolę procesu ostrzenia jak przy zwykłym, „ręcznym”.

Ostrzałka do noży w praktyce

Każda ostrzałka do noży wymaga innego podejścia, o czym można przeczytać w specyfikacji technicznej i instrukcji dołączonej do produktu. Istnieje jednak kilka uniwersalnych porad dotyczących ostrzenia noży:

  • Noże ceramiczne należy ostrzyć wyłącznie na kamieniach diamentowych.
  • Ostrzenie trzeba wykonywać równomiernie w obie strony. Ostrzałka do noży i nóż powinny być zawsze trzymane pod tym samym kątem – inaczej łatwo o wyszczerbienia.
  • Zwykłe noże ostrzy się pod kątem około 20 stopni, w przypadku tasaków polecane jest zaś 50 stopni.
  • Warto zwracać uwagę na granulację kamienia – niższe wartości, w granicach 1000-3000, są wskazane do ostrzenia, a te najwyższe (np. 8000) tylko do polerowania.
  • Wysokoobrotowe automatyczne ostrzałki do noży mogą nawet uszkodzić nóż, ponieważ metal na nich rozgrzewa się do wysokich temperatur.
  • Kamienie ceramiczne zawsze trzeba naoliwić przed ostrzeniem – nie należy ostrzyć na sucho!

Ostrzałka do noży – praktyczny prezent

Dobrze wyposażona i funkcjonalnie urządzona kuchnia jest marzeniem każdego miłośnika kulinariów. Do utrzymania porządku niezbędne są odpowiednie akcesoria. Praktyczna ostrzałka do noży może być doskonałym prezentem na urodziny lub upominkiem z okazji przeprowadzki do nowego mieszkania. Ucieszą się z niej zwłaszcza osoby lubiące sałatki lub soczyste pieczenie. Dzięki dobrze zaostrzonym nożom przygotowywanie potraw zawsze będzie przebiegać szybko i sprawnie, a wszyscy biesiadnicy docenią elegancko podane potrawy. Ostrzałka do noży najlepiej zaprezentuje się w zestawie. Warto dokupić do niej zestaw profesjonalnych akcesoriów do krojenia i podarować komplet w eleganckim etui.

Ostrzałka do noży to praktyczne akcesorium kuchenne, dzięki któremu ostrza odzyskują swoją niezawodność. Warto jednak do czynności ostrzenia podchodzić z dużą starannością – nawet najtwardszą stal można nieumyślnie uszkodzić!

 

Nadchodzące promocje