Pałeczki

Pałeczki

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Pałeczki-poradnik Westwing

Co trzecia osoba na świecie spożywa codzienne posiłki pałeczkami – są to więc najpopularniejsze sztućce na Ziemi! Dzięki niesłabnącej popularności kuchni azjatyckiej oraz modzie na pożywne sushi pałeczki nie są już egzotycznym gadżetem, dlatego warto nauczyć się nimi posługiwać. Nie jest to tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy opanować kilka prostych kroków.

Tak jak w przypadku lepiej znanych sztućców – noża i widelca – oprócz techniki warto też poznać etykietę jedzenia pałeczkami. Nie trzeba być ekspertem od kuchni azjatyckiej, aby czuć się komfortowo w chińskiej restauracji albo barze sushi. Przedstawiamy pałeczki: czym są, jak się nimi posługiwać i czego unikać podczas spożywania dań kuchni azjatyckiej.

Pałeczki – co to jest?

Pałeczki to tradycyjne sztućce w formie dwóch drążków równej długości, wykonanych najczęściej z drewna lub bambusa. Wywodzą się ze starożytnych Chin i są używane od kilku tysiącleci także w innych krajach Dalekiego Wschodu, m.in. w Japonii, Korei i Wietnamie. Pałeczki służące do jedzenia (w języku japońskim: hashi) mają zwykle około 21 cm długości. Znacznie dłuższe są natomiast pałeczki do gotowania i smażenia (jap. saibashi), które mają od 30 do nawet 45 cm długości.

Jakie pałeczki wybrać?

W zależności od materiału, z jakiego są wykonane pałeczki, jedzenie nimi może być nieco łatwiejsze lub trudniejsze. Popularne jednorazowe pałeczki bambusowe ułatwiają jedzenie – są lekkie, nie nagrzewają się i utrudniają wyślizgiwanie się kawałków potraw. Do własnej kuchni warto kupić pałeczki z lakierowanego drewna – mają one właściwości podobne do bambusowych, ale są bardziej trwałe. Najczęściej są też ciekawie zdobione. Kuchnia koreańska preferuje natomiast metalowe pałeczki, które są bardziej śliskie i łatwo się nagrzewają. Ze względu na dużą trwałość są też droższe od drewnianych.

Jak jeść pałeczkami?

Sztuka jedzenia pałeczkami nie należy do najprostszych i na początku może sprawiać kłopot. Nie jest też jednak tak trudna, jak może się wydawać. Potrzeba jednak trochę cierpliwości, żeby ją dobrze opanować:

  1. Dłoń należy złożyć „w pistolet”: palec wskazujący i środkowy powinny być wyprostowane, a pozostałe być ułożone swobodnie.
  2. Pierwszą pałeczkę trzeba umieścić między kciukiem a palcem wskazującym i oprzeć ją na palcu serdecznym. To dolna pałeczka, która pozostaje podczas jedzenia nieruchoma.
  3. Drugą pałeczkę układa się równolegle do pierwszej. Trzeba ją przytrzymać kciukiem i palcem wskazującym. Palec środkowy umożliwia swobodne poruszanie pałeczką. Przy chwytaniu kawałków jedzenia porusza się tylko górna pałeczka.

Osoby początkujące i dzieci mogą najpierw spróbować jedzenia pałeczkami, które są złączone u nasady. Dostępne są też specjalne nasadki na pałeczki, ułatwiające trzymanie ich w dłoni. Ważne, aby nie zniechęcić się do jedzenia pałeczkami na samym początku – trening czyni mistrza

Pałeczkowy savoir-vivre.

Podczas jedzenia pałeczkami nie wystarczy wiedzieć, jak się nimi zręcznie posługiwać. Trzeba też wiedzieć, czego nie robić. Chińskie zasady dotyczące jedzenia pałeczkami mogą się różnić od tych stosowanych w kuchni japońskiej. Istnieją jednak zachowania, których należy bezwzględnie unikać. Za bardzo nietaktowne uważane są w szczególności:

  • nabijanie jedzenia na pałeczkę,
  • oblizywanie pałeczek (jest równie niestosowne, jak oblizywanie noża),
  • nagarnianie jedzenia z miseczki do ust (co może być szczególnie kuszące w przypadku ryżu).

Nadchodzące promocje