Palnik do crème brûlée

Palnik do crème brûlée

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Palnik do crème brûlée-poradnik Westwing

Crème brûlée  to lekki deser przygotowywany na bazie gęstej śmietany, cukru, żółtek oraz wanilii. Pierwszy przepis na ten słodki przysmak pochodzi już z 1691 roku i choć tradycyjnie jest kojarzony z Francją, w nieco odmiennej wersji jada się go również w Katalonii i Anglii. Znakiem rozpoznawczym crème brûlée  jest charakterystyczna brązowa skorupka powstała na skutek karmelizacji cukru. To właśnie jej zrobienie jest największym wyzwaniem podczas przygotowywania deseru. Dobrym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w specjalny palnik do crème brûlée. Dzięki temu prostemu przyrządowi nawet początkujący kucharze nie będą mieli problemu z uzyskaniem idealnej, chrupiącej skorupki, a efektowny przysmak uświetni niejedno przyjęcie.

Palnik do crème brûlée

Palnik do crème brûlée jest niezastąpiony podczas końcowego etapu przygotowywania słodkiego deseru. Osobom, które go nie posiadają często poleca się umieszczenie kremu pod górną grzałką piekarnika. Ma to spowodować karmelizację cukru. W rezultacie nagrzaniu ulega jednak cały deser. Tymczasem to właśnie kontrast między gorącym karmelem a chłodnym kremem w dużej mierze decyduje o charakterystycznym smaku crème brûlée. Umieszczona na górze cukrowa posypka może się też łatwo przypalić. Profesjonalny palnik do flambirowania umożliwia szybkie skarmelizowanie cukru i uzyskanie cienkiej skorupki równomiernie pokrywającej całą powierzchnię kremu. Jednocześnie gwarantuje, że dolne warstwy deseru zachowają właściwą temperaturę i konsystencję.

Jak wybrać palnik do crème brûlée?

Palniki do crème brûlée wykonane są z odpornego na nagrzewanie tworzywa sztucznego i metalu. Do ich napełniania używa się zwykłego gazu do zapalniczek. Posiadają też odpowiednie zawory bezpieczeństwa i blokady. Wybierając palnik, warto zwrócić uwagę na jego wykonanie — przyrząd powinien być solidny i dobrze leżeć w dłoni. Niektóre modele są dodatkowo pokryte antypoślizgową warstwą z silikonu lub wyposażone w stabilną stopkę, która umożliwia korzystanie z palnika ustawionego na blacie. Wysokość urządzeń waha się od 5 do 15 cm. Duży palnik o większej mocy pozwala na znacznie szybsze opalanie, ale powoduje też, że łatwo zwęglić cukier. Wiele modeli oferuje możliwość regulacji intensywności płomienia, co zapewnia większą precyzję podczas przygotowywania potraw.

Nie tylko crème brûlée

Do palnika często dołączane są w zestawie kokiliki — żaroodporne miseczki, w których zwykle przygotowuje się crème brûlée. Przyrząd przydaje się jednak nie tylko do robienia popularnego francuskiego kremu. Można wykorzystać go również do przygotowywania słynnych, płonących naleśników. Polane sosem pomarańczowym lub likierem uświetnią nie jedno wieczorne przyjęcie. Dobrym sposobem na urozmaicenie obiadu mogą być też opiekane warzywa — na przykład papryka, cukinia i brokuły. Świetnie sprawdzą się jako przystawki lub dodatki do dania głównego. Wielu mistrzów kuchni poleca również opiekanie cebuli do rosołu. Prawdziwych smakoszy mięsnych dań zachwycą natomiast zaserwowane na dużym półmisku, płonące steki.

Palnik do crème brûlée to praktyczny przyrząd, który można wykorzystać zarówno do przyrządzania słodkich, jak i wytrawnych potraw. Koniec z rutyną! Czas odkryć świat kulinarnych eksperymentów!

Nadchodzące promocje