Parowar bambusowy

Parowar bambusowy

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Parowar bambusowy-poradnik Westwing

Gotowanie na parze to jeden z najzdrowszych sposobów przygotowania żywności. Podczas tradycyjnego gotowania składniki tracą wiele wartości odżywczych – specjaliści twierdzą, że około 40% witamin i minerałów wylewamy z wodą, w której gotujemy. Gotowanie na parze to doskonała alternatywa pozwalająca warzywom, mięsom i rybom zachować swoje cenne wartości. Parowar bambusowy jest doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich tych, którzy pragną rozpocząć swoją przygodę z gotowaniem na parze oraz dla tych, którzy chcą spożywać zdrowe i pyszne dania nie tylko od święta. Parowniki bambusowe od lat cieszą się popularnością w kuchni azjatyckiej. W Polsce nie musimy ograniczać się do dań orientalnych. W bambusowym parowarze można w nim ugotować ryż, warzywa, mięsa, ryby, a nawet pierożki.

Parowar bambusowy – jak to działa?

Parowar bambusowy to koszyk lub zestaw dwóch koszyków z pokrywką wykonany z naturalnego bambusa. Składniki, które chcemy ugotować, układa się na sitku – kratce koszyczka, a następnie koszyk umieszcza się na garnku z wrzącą wodą. Ważne, by średnica koszyka odpowiadała średnicy garnka, co zapewni wygodne gotowanie na parze. Koszyk nie powinien mieć kontaktu z wodą, a jedynie z parą. W trakcie gotowania dobrze jest sprawdzić, czy woda nie wyparowała. Jeśli tak, wystarczy dolać kolejną porcję i gotować tak długo, aż składnik będą wystarczająco miękkie. Dla lepszego efektu i po to, by mięsa i ryby nie przywierały, spód koszyka można wyłożyć liśćmi kapusty, bananowca, pergaminem lub papierem do pieczenia. Górny koszyk zawsze przykrywamy pokrywką i staramy się nie unosić jej zbyt często podczas gotowania. Jeśli wolimy, wrzącą wodę możemy zastąpić bulionem.

Gotowanie w parowarze bambusowym

Naturalny bambus, z którego wykonany jest parowar, sprawi, że przyrządzone potrawy będą zdrowe i aromatyczne. Zaleca się, by przed gotowaniem na parze nie solić produktów – lepiej dosolić je na talerzu – za to zioła można stosować bez ograniczeń. Mrożone ryby i mięso należy rozmrozić przed ugotowaniem ich na parze. Do przygotowania w bambusowym parowarze świetnie nadają się ziemniaki, brokuły, kalafior, drób, cielęcina i wszelkiego rodzaju ryby. Mięso, duże warzywa oraz inne produkty należy pokroić na kawałki. Wszystkie potrawy przygotowane w parowarze będą zdrowe i lekkostrawne.

Parowar bambusowy – jak o niego dbać?

Przed pierwszym użyciem parowar należy przepłukać wodą. Podczas pierwszego gotowania na parze bambus może lekko zabarwić wrzącą wodę. Parowara nie należy myć w zmywarce. Wystarczy go opłukać i osuszyć. Bambus szybko schnie i nie butwieje, dzięki czemu bambusowe koszyki i pokrywka będą służyć nam przez wiele lat.

Parowar bambusowy to tani i sprawdzony sposób na pyszne, lekkie i zdrowe dania. Westwing życzy smacznego!

Nadchodzące promocje