Parowar

Parowar

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Parowar-poradnik Westwing

Współczesna moda na gotowanie sprawiła, że coraz więcej osób jest bardziej świadomych tego, co jest zdrowe, a co lepiej by było wykluczyć z diety. Stąd też coraz większa popularność gotowania na parze. Warzywa, mięsa i ryby przygotowywane w ten sposób są mniej kaloryczne i bardziej aromatyczne. Brokuły, marchew czy szparagi są przy tym soczyście kolorowe i nie tracą witamin podczas obróbki. Choć wystarczy specjalna nakładka na garnek, najlepsze rozwiązanie stanowi parowar. To urządzenie pozwala w jednym czasie gotować kilka różnych produktów. Para jest w nim równomiernie rozprowadzana, a zapachy się nie mieszają. Co więcej, na rynku można znaleźć rozbudowane parowary do kulinarnych zadań specjalnych!

Zalety gotowania na parze

Dania przygotowywane na parze są o wiele zdrowsze od tych smażonych lub tradycyjnie gotowanych w wodzie. Dlaczego tak się dzieje? Gotowanie na parze ma szereg zalet:

  • Lekkostrawna żywność – warzywa i mięsa przyrządzone na parze są mniej przetworzone, zachowują też więcej składników odżywczych. Twardsze włókna w warzywach miękną pod wpływem pary, a przez to lepiej się trawią.
  • Mało kalorii – parowar pozwala przygotować posiłek bez grama tłuszczu.
  • Estetyka dań – potrawy wyróżniają się żywymi kolorami, a warzywa i mięsa nie nasiąkają wodą ani tłuszczem.
  • Praktyczne, beztroskie gotowanie – parowar można ustawić na określony czas i zająć się czymś innym. W parowarze nic się też nie przypala! W jednym urządzeniu można przygotować cały obiad w 30 minut.

Niektórzy twierdzą, że potrawy przygotowane na parze są mniej wyraziste smakowo. Można jednak łatwo temu zaradzić, dosypując ziół do wody. Niektóre parowary mają specjalne pojemniki na zioła, których aromat miesza się z parą wodną.

Praktyczny nowoczesny parowar

Parowary są praktyczniejsze niż takie akcesoria, jak nakładki na garnki do gotowania na parze. W jednym urządzeniu można przyrządzić cały posiłek. Kluczem jest specjalna konstrukcja parowaru. Na różnych poziomach umieszcza się zróżnicowane produkt, zgodnie z zaleceniami producenta AGD. Dzięki temu w jednym cyklu można ugotować zarówno warzywa, jak i mięso czy ryż.

Ponieważ parowary to urządzenia elektryczne, można ustawić czas gotowania, a obiad przyrządza się sam. Najczęściej w parowarze gotuje się warzywa i mięsa, ale z odpowiednimi dodatkami łatwo poszerzyć wachlarz kuchennych możliwości. Na parze można również przygotować ryż w specjalnym pojemniku albo jajka – na miękko i twardo. Rozbudowane, specjalistyczne parowary stanowią prawdziwe kuchenne i prozdrowotne centrum domu!

Parowary do zadań specjalnych

Typowy parowar składa się z kilku półek i pojemników rozmieszczonych jedne nad drugimi. Ta prosta konstrukcja ma jednak swoje ograniczenia. Czasami zapachy produktów z różnych poziomów mieszają się ze sobą. Problem rozwiązują parowary o specjalnych konstrukcjach. W każdym pojemniku para wodna rozprowadzana jest niezależnie. Pojemniki mogą mieć formę łatwo wyjmowanych koszyczków ze stali nierdzewnej, które można umyć w zmywarce. Kulinarne możliwości poszerzają akcesoria, takie jak taca na mięso, na której można przygotować też sos, czy kubeczki do przyrządzania deserów. Inna ciekawa funkcja to opcja dodawania wody podczas gotowania, co jest bardzo ważne, gdy jej zabraknie – wtedy parowar może się przypalić i uszkodzić. Nowoczesne parowary mają też więcej opcji regulowania procesu gotowania i oddzielne tryby do warzyw czy mięs.

Mówi się, że jesteśmy tym, co jemy. Dlatego im zdrowsza żywność, tym lepsza kondycja ciała i ducha. Kuchnia, w której króluje parowar, staje się domowym centrum zdrowia oraz witalności.