Patelnia 12 cm

Patelnia 12 cm

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Patelnia 12 cm-poradnik Westwing

W dobrze urządzonej kuchni nie może zabraknąć eleganckich mebli oraz funkcjonalnych akcesoriów. Wśród tych ostatnich należy wymienić wszelkiego rodzaju patelnie — bez nich przyrządzanie pysznych potraw byłoby niemożliwe. Tu nie może zostać pominięta niewielka, acz pomocna patelnia 12 cm. Profesjonaliści i domowi kucharze doceniają jej wymiar i inne cechy. Jakie? Podpowiadamy!

Patelnia 12 cm — rodzaje

  • Patelnia ze stali nierdzewnej – stal nierdzewna to stop żelaza i chromu. Te metale połączone ze sobą są odporne na działanie kwasów i rdzy. Dodatkowo stal stosowana do robienia garnków i patelni zawiera nikiel, który sprawia, że naczynia są błyszczące i mają elegancki wygląd.
  • Patelnia z powłoką teflonową – jest niedroga i bardzo łatwo dostępna. Dzięki nieprzywierającej powłoce, na tej patelni można smażyć bez użycia tłuszczu. Należy jednak pamiętać, żeby do mieszania i przekładania składników z patelni używać łopatek z materiałów, które nie uszkodzą warstwy z teflonem.
  • Patelnia z powłoką ceramiczną – patelnia ceramiczna zwykle wykonana jest z aluminium i pokryta warstwą stworzoną z minerałów i gliny utwardzonych w procesie wypalania. Zastosowanie tych materiałów sprawia, że powierzchnia patelni staje się antyadhezyjna, czyli nieprzywierającą.
  • Patelnia żeliwna – wraca do łask! Równomiernie się nagrzewa, długo utrzymuje ciepło i jest niezwykle trwała.
Patelnia 12 cm

Patelnia 12 cm

Patelnia 12 cm — jak wybrać?

Dobrze dobrana patelnia 12 cm będzie służyła przez lata. Dlatego podczas zakupu warto zwrócić uwagę na jej podstawowe cechy. Przede wszystkim należy upewnić się, czy wybrany rodzaj patelni nadaje się do stosowania na typie kuchenki, jaką posiadamy. Oprócz tego dobrze jest zwrócić uwagę na głębokość patelni — płytka służy do smażenia naleśników, a głęboka może zastąpić rondel. Niezwykle ważny jest również uchwyt patelni. Powinien być on wykonany z materiału odpornego na wysokie temperatury i pokryty warstwą antypoślizgową. Patelnia, która ma służyć także do zapiekania usmażonych wcześniej potraw, powinna być pozbawiona uchwytów z tworzywa sztucznego. Istotną cechą jest także grubość dna i ścianek patelni — im grubsze, tym lepiej!

Idealne jajko sadzone na patelni 12 cm

Patelnia 12 cm doskonale nadaje się do przygotowania jajka sadzonego — to szybki sposób na pożywne śniadanie. W tym celu należy przygotować plaster wędzonego boczku, duże jajko i szczypiorek.

Sposób przygotowania: Na rozgrzaną patelnie położyć boczek i przysmażyć z jednej strony. Po odwróceniu na drugą, delikatnie wbić na niego jajko, przyprawić solą i pieprzem. Następnie zmniejszyć ogień i przykryć patelnię. Smażyć aż białko się zetnie (stanie się białe). Delikatnie przełożyć jajko na talerz i posypać szczypiorkiem. Smacznego!

Nadchodzące promocje