Patelnia 14 cm

Patelnia 14 cm

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Patelnia 14 cm-poradnik Westwing

Na aranżację dobrze urządzonej kuchni składają się nie tylko stylowe meble i doskonale dobrane kolory ścian i podłóg. W tym pomieszczeniu nie może zabraknąć przede wszystkim funkcjonalnych akcesoriów, które pomogą szybko i łatwo przygotowywać posiłki. Tu na pierwszy plan wysuwają się wszelkiego rodzaju garnki i patelnie. Wśród tych ostatnich na uwagę zasługuje niewielka, lecz poręczna patelnia 14 cm. Na niej można usmażyć jajko sadzone na śniadanie lub prawdziwe amerykańskie pancakes na miłe zakończenie dnia.

Dlaczego patelnia 14 cm powinna pojawić się w każdym domu i jak ją wybrać? Odpowiadamy!

Patelnia 14 cm – rodzaje

  • Patelnia 14 cm z powłoką teflonową to najpopularniejsze naczynie do smażenia. Warstwa teflonowa jest antyadhezyjna, czyli nieprzywierająca. Dzięki niej można przygotowywać posiłki bez użycia tłuszczu. Warto pamiętać, że do mieszania w takiej patelni potrzebne są specjalne akcesoria, które nie zniszczą powierzchni (zwykle są to drewniane sztućce).
  • Patelnia 14 cm z powłoką ceramiczną również ma wielu zwolenników, którzy cenią ją za przystępną cenę, nieprzywierającą powierzchnię oraz fakt, że jej produkcja jest ekologiczna. Dodatkowy walor patelni ceramicznej to wesołe kolory, którymi pokrywa się jej zewnętrzną stronę.
  • Patelnia 14 cm ze stali nierdzewnej ma elegancki wygląd i jest bardzo trwała. Nie straszne jej działanie rdzy, kwasów oraz zarysowania.
  • Żeliwna patelnia 14 cm wraca do łask. Coraz częściej korzystają z niej profesjonalni kucharze, którzy doceniają właściwości żeliwa. Ten materiał nagrzewa się równomiernie i długo utrzymuje ciepło. Dodatkowo jest niezwykle trwały. Warto pamiętać, że takie patelnie wymagają specjalnej konserwacji, dzięki której będą służyły przez długie lata.
  • Miedziana patelnia 14 cm jeszcze do niedawna gościła wyłącznie w restauracyjnych kuchniach. Dziś coraz częściej wybierają ją amatorzy gotowania. Miedź bardzo szybko się rozgrzewa, a wykonane z niej naczynia są bardzo trwałe, lekkie i mają stylowy wygląd.

Patelnia 14 cm – jak wybrać

Dobrze dobrana patelnia 14 cm to zakup na lata, dlatego zanim ją kupimy, warto zastanowić się, jakie powinna mieć cechy i do przygotowywania jakich posiłków będzie służyła. Przede wszystkim warto pamiętać, że nie wszystkie patelnie nadają się do użytkowania na wszystkich typach kuchenek (indukcja, płyta elektryczna, kuchenka gazowa). Warto więc upewnić się czy wybrany model spełni swoje zadanie na kuchence, którą posiadamy. Równie ważna jest głębokość patelni – dla przykładu: płytkie modele służą do smażenia naleśników, a takie o wysokich brzegach przydadzą się do duszenia. Patelnia posiada tylko jeden uchwyt, więc musi być on wykonany z solidnego materiału odpornego na działanie wysokich temperatur. Dobrze gdyby miał ergonomiczny kształt i antypoślizgową powierzchnię. Jeśli patelnia ma służyć także do zapiekania podsmażonych wcześniej produktów, nie może mieć uchwytu zrobionego z tworzywa sztucznego.

Istotną cechą jest także grubość dna i ścianek patelni — im grubsze, tym lepiej!

Amerykańskie pancakes na patelni 14 cm

Patelnia 14 cm to idealne naczynie do usmażenia oryginalnych amerykańskich placuszków. Do ich przygotowania potrzebne będą następujące produkty: 2 szklanki (lub kubki) mąki, 1,5 szklanki mleka, 1 duże jajko (lub 2 małe), 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki rozpuszczonego, ostudzonego masła, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli.

Przygotowanie masy jest niezwykle proste. Wystarczy w dużej misce zmieszać wszystkie suche składniki. Następnie dodać do nich jajko, mleko i masło i wymieszać przy pomocy miksera lub ręcznej trzepaczki. Placuszki smażyć na niewielkim ogniu (patelnia powinna być rozgrzana). Podawać od razu z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Patelnia 14 cm to niewielkie naczynie stworzone do przygotowywania „wielkich” potraw. Warto ją mieć!

Nadchodzące promocje