Patelnia 16 cm

Patelnia 16 cm

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Patelnia 16 cm-poradnik Westwing

Funkcjonalna i dobrze zorganizowana kuchenna aranżacja składa się z wielu elementów. Wśród nich na pierwszym miejscu znajdują się stylowy komplet mebli oraz sprzęty dobrej jakości . Jednak warto pamiętać, że ogromną rolę odgrywają także naczynia do gotowania, wśród których najważniejsze są wszelkiego rodzaju garnki i patelnie. Na szczególną uwagę zasługuje tu niewielka i poręczna patelnia 16 cm, która pomoże przygotować ciepłe śniadanie lub kolację.

Z czego jest zrobiona patelnia 16 cm i jak ją wybrać? Odpowiadamy!

Patelnia 16 cm – rodzaje

  • Tradycyjna patelnia 16 cm jest najbardziej uniwersalna. Można w niej smażyć, dusić i podgrzewać.
  • Patelnia 16 cm do naleśników ma niskie brzegi, które pozwalają bez trudu obrócić placki na drugą stronę. Można na niej smażyć także tradycyjne amerykańskie pancakes lub racuchy według babcinej receptury.
  • Głęboka patelnia 16 cm to doskonałe naczynie do duszenia i przygotowywania sosów. Może zastąpić tradycyjny rondel.
  • Grillowa patelnia 16 cm to doskonała propozycja dla osób, które zimą tęsknią za smakiem potraw z rusztu. Pomoże ona przygotować mięsa i warzywa bez użycia tłuszczu.
  • Wok 16 cm służy do przygotowywania azjatyckich potraw. Ma bardzo wysokie brzegi i kształt leja z płaskim dnem.

Patelnia 16 cm – materiały

  • Teflonowa patelnia 16 cm to wciąż najbardziej popularny typ spośród wszystkich patelni. W rzeczywistości wykonana jest z aluminium, które od wewnątrz pokryte jest powłoką z domieszką teflonu. Dzięki temu powierzchnia naczynia jest antyadhezyjna, czyli nieprzywierająca.
  • Ceramiczna patelnia 16 cm zdobywa coraz więcej zwolenników, gdyż produkcja powłoki ceramicznej jest ekologiczna, a materiały, z których jest wykonana pochodzą z natury. Zaletą tego naczynia jest również niewygórowana cena i fakt, że można w nim smażyć bez użycia tłuszczu.
  • Patelnia 16 cm ze stali nierdzewnej jest bardzo trwała i odporna na działanie kwasów i rdzy. Dodatkowo ma elegancki wygląd. Zwykle można ją kupić w zestawie, w skład którego wchodzą także garnki i inne kuchenne akcesoria.
  • Żeliwna patelnia 16 cm i inne naczynia z tego materiału przeżywają obecnie swój renesans. Są cenione dzięki bardzo dużej trwałości i odporności na ścieranie.
  • Miedziana patelnia 16 cm jeszcze do niedawna pojawiała się jedynie w pracowniach profesjonalnych kucharzy, dziś coraz częściej goszczą w domowych kuchniach. Miedziane naczynia bardzo szybko i równomiernie się nagrzewają. Mają także niezwykle elegancki wygląd.

Patelnia 16 cm – jak wybrać

Patelnia 16 cm, podobnie jak każde inne naczynie, będzie długo i dobrze służyła jeśli zostanie odpowiednio wybrana. Dlatego przed zakupem, warto zastanowić się jakie cechy powinien mieć idealny model. Na początek należy zastanowić się, czy patelnia nad którą się zastanawiamy jest przystosowana do posiadanej przez nas kuchenki (nie wszystkich patelni można używać na kuchenkach indukcyjnych). Właściciele zmywarek także powinni sprawdzić które modele trzeba myć ręcznie, a które mechanicznie. Istotną częścią każdej patelni jest uchwyt – powinien być wykonany z solidnych materiałów, odpornych na działanie wysokich temperatur. Najlepiej żeby był także ergonomiczny i pokryty warstwą antypoślizgową. Równie ważne jest także dno i brzegi patelni – in grubsze, tym lepiej (ta zasada nie dotyczy naczyń z miedzi).

Patelnia 16 cm to niewielkie i poręczne naczynie, które może stać się niezastąpionym pomocnikiem każdego amatora kulinarnych eksperymentów. Warto mieć ją w swoim domu!

Nadchodzące promocje