Patelnia 18 cm

Patelnia 18 cm

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Patelnia 18 cm-poradnik Westwing

Patelnia to naczynie niezbędne w każdej kuchni. Służy do smażenia, duszenia, prażenia, a nawet do gotowania i zapiekania. Bez niej przyrządzenie porannej jajecznicy lub niedzielnego schabowego byłoby niemożliwe. To powody, dla których warto mieć nawet kilka modeli i rodzajów tych naczyń. Wśród nich na uwagę zasługuje poręczna i praktyczna patelnia 18 cm. Jej walory docenili nie tylko domowi kucharze, ale również profesjonaliści.

Patelnia 18 cm – rodzaje

Patelnie,podobnie jak garnki, mają wiele rodzajów, które różnią się między sobą kształtem i pojemnością. Mogą służyć do przygotowywania różnych potraw. Wśród nich najbardziej popularna jest uniwersalna patelnia 18 cm, która ma najwięcej zastosowań. Można w niej smażyć, dusić i podgrzewać. Patelnia 18 cm do naleśników ma niskie brzegi, które pozwalają bez trudu obrócić placki na drugą stronę. Nadaje się również do smażenia racuchów i placków ziemniaczanych. Głęboka patelnia to doskonałe naczynie przygotowywania sosów i duszenia mięs. Niekiedy może zastąpić tradycyjny rondel. Grillowa patelnia to doskonała propozycja dla osób, które zimą tęsknią za smakiem potraw z rusztu. Pomoże przygotować mięsa i warzywa bez użycia tłuszczu. Patelnia typu wok służy do przygotowywania potraw azjatyckich. Ma bardzo wysokie brzegi i kształt leja z płaskim dnem.

Patelnia 18 cm – materiały

  • Patelnia z powłoką teflonową to najbardziej popularny typ spośród wszystkich patelni. Wykonana jest z aluminium, które od wewnątrz pokryte jest powłoką z domieszką teflonu. Dzięki temu powierzchnia naczynia jest antyadhezyjna, czyli nieprzywierająca.
  • Patelnia z powłoką ceramiczną zdobywa coraz więcej zwolenników, gdyż jej produkcja jest ekologiczna (materiały, z których jest wykonana pochodzą z natury). Zaletą tego naczynia jest również niewygórowana cena i fakt, że można w nim smażyć bez użycia tłuszczu.
  • Patelnia ze stali nierdzewnej ma elegancki wygląd i jest bardzo trwała Zwykle można ją kupić w zestawie, w skład którego wchodzą także garnki i inne kuchenne akcesoria.
  • Żeliwna patelnia i inne naczynia z tego materiału przeżywają swój renesans. Dzieje się tak dzięki ich niezwykłej trwałości – nie straszne im ścieranie oraz działanie kwasów i rdzy. Warto również dodać, że żeliwo podczas rozgrzewania, wydziela cenne żelazo, które zostaje pochłaniane przez produkty znajdujące się na patelni.
  • Miedziana patelnia jeszcze niedawno pojawiała się jedynie w pracowniach profesjonalnych kucharzy, dziś coraz częściej gości w domowych kuchniach. Miedziane naczynia bardzo szybko i równomiernie się nagrzewają. Mają także stylowy wygląd, dzięki któremu doskonale prezentują się na specjalnych haczykach nad szafkami.

Patelnia 18 cm

Patelnia 18 cm – jak wybrać

Patelnia 18 cm będzie długo i dobrze służyła jeśli zostanie odpowiednio wybrana. Żeby to zrobić, warto przed zakupem wypisać sobie cechy, które powinien posiadać model idealny. Na początek należy zastanowić się, nad kwotą którą możemy przeznaczyć na nowe naczynie do smażenia. To istotne, gdyż na przykład, patelnia miedziana będzie miała znacznie wyższą cenę niż jej stalowy odpowiednik. W następnej kolejności dobrze jest sprawdzić czy patelnia nad którą się zastanawiamy jest przystosowana do posiadanej przez nas kuchenki (nie wszystkich patelni można używać na kuchenkach indukcyjnych). Właściciele zmywarek także powinni sprawdzić które modele mogą być myte mechanicznie. Istotną częścią każdej patelni jest uchwyt, który często musi znosić duże obciążenie. Ten element powinien być wykonany z solidnego materiału, odpornego na działanie wysokich temperatur. Najlepiej żeby był także ergonomiczny i pokryty warstwą antypoślizgową. Równie ważne jest także dno i brzegi patelni – in grubsze, tym lepiej (ta zasada nie dotyczy naczyń z miedzi).

Patelnia 18 cm to naczynie, które może stać się niezastąpionym pomocnikiem każdego profesjonalisty i amatora kulinarnych eksperymentów. Warto je mieć!

Nadchodzące promocje