Patelnia 22 cm

Patelnia 22 cm

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Patelnia 22 cm-poradnik Westwing

W dobrze urządzonej kuchni nie może zabraknąć eleganckich i funkcjonalnych mebli. Jednak równie istotne są pomocne akcesoria, solidne garnki i trwałe patelnie. Dzięki nim kuchnia w pełni może spełniać swoją rolę i być miejscem, gdzie powstają pyszne i zdrowe posiłki. Do ich przygotowania przyda się poręczna patelnia 22 cm. Jej wielkość i pojemność pozwoli na przygotowanie na przykład pysznych racuszków.

Patelnia 22 cm i jej rodzaje

  • Patelnia 22 cm ze stali nierdzewnej ma elegancki wygląd. To jednak nie koniec jej zalet. Kolejne to przystępna cena, wysoka odporność na ścieranie oraz działanie kwasów i rdzy.
  • Patelnia 22 cm z powłoką teflonową to najpopularniejszy rodzaj wszystkich patelni. Dzięki zastosowaniu teflonu, jej powierzchnia jest antyadhezyjna, czyli nieprzywierająca.
  • Patelnia 22 cm z powłoką ceramiczną jest trwała i równomiernie się nagrzewa. Warto również dodać, że jej produkcja jest ekologiczna, gdyż powłoka ceramiczna powstaje z materiałów pochodzenia naturalnego.
  • Żeliwna patelnia 22 cm wraca do łask. Jest ceniona szczególnie za niezwykłą wytrzymałość – nie straszna jej rdza, ścieranie oraz działanie kwasów. Warto również dodać, że żeliwne naczynia równomiernie się nagrzewają i bardzo długo utrzymują ciepło. Żeby patelnia żeliwna służyła długo, należy ją odpowiednio użytkować.
  • Miedziana patelnia 22 cm jeszcze do niedawna gościła wyłącznie w kuchniach profesjonalistów. Dziś coraz częściej można ją spotkać u amatorów kulinarnych zmagań. Patelnia z miedzi bardzo szybko i równomiernie się nagrzewa, jest lekka, wytrzymała i ma stylowy wygląd.

Idealna patelnia 22 cm

Dobrze dobrana patelnia 22 cm będzie służyła przez lata. Dlatego przed zakupem warto zastanowić się jakie cechy musi posiadać naczynie do smażenia. Przede wszystkim powinna nadawać się do użytkowania na typie kuchenki, który posiadamy. Właściciele zmywarek również mogą sprawdzić, czy wybrany model można myć mechanicznie. Takie informacje powinny znajdować się na opakowaniu naczynia. Istotną cechą jest głębokość patelni, która może być dostosowana do przygotowywania różnych potraw. Patelnie o niskich brzegach są idealne do smażenia na nich naleśników, te o wysokich mogą zastąpić rondle, a pośrednie są najbardziej uniwersalne. Równie istotna jest przykrywka – jeśli nie ma jej w komplecie, należy kupić model, którego średnica będzie doskonale dopasowana do wymiarów patelni. Warto także zwrócić uwagę na uchwyt, który często musi znosić duże obciążenie. Najlepszy to taki, który wykonano z solidnych materiałów odpornych na wysokie temperatury. Najlepiej żeby był także ergonomiczny i pokryty warstwą antypoślizgową. Na koniec warto zwrócić uwagę na grubość dna i ścianek patelni – im grubsze, tym lepiej (ta zasada nie dotyczy naczyń z miedzi).

Pyszne racuchy z jabłkami na patelni 22 cm

Patelnia 22 cm to doskonałe naczynie, w którym można usmażyć domowe racuchy, które posmakują najmłodszym i najstarszym członkom rodziny.

Wystarczy przygotować produkty: 250 gram mąki, 30 gram drożdży, łyżka cukru, szczypta soli, 250 ml mleka, jajko (jedno duże lub dwa małe), 2 duże jabłka, olej, konfitura malinowa lub cukier puder do podania.

Przygotowanie ciasta należy zacząć od zmieszania sypkich składników z drożdżami. Następnie trzeba dolać delikatnie podgrzane mleko i odstawić ciasto na 20 minut. Po tym czasie, dodać pozostałe składniki (oprócz jabłek), dokładnie wymieszać ciasto i odstawić, aż podwoi objętość. Obrać jabłka, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki i dodać do wyrośniętego ciasta. Smażyć na rozgrzanym oleju. Gotowe racuchy układać na talerzu przykrytym ręcznikiem papierowym. Podawać z konfiturą malinową lub cukrem pudrem. Smacznego!

Nadchodzące promocje