Patelnia 28cm

Patelnia 28cm

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Patelnia 28cm-poradnik Westwing

Smaczne risotto, aromatyczne curry, soczyste burgery – przygotowanie niektórych potraw wymaga większych powierzchni. W takich wypadkach świetnie sprawdzają się patelnie o średnicy 28 centymetrów, których rozmiary umożliwiają wygodne gotowanie, smażenie i duszenie i zapobiegają pryskaniu i rozchlapywaniu się tłuszczu i sosów na płytę kuchenną. Patelnia 28cm przyda się w każdej kuchni i będzie służyć przygotowaniu wyśmienitych potraw. Wybierając taką patelnię należy zwrócić uwagę, by była wykonana z wysokiej jakości materiałów. Tylko wtedy możemy mieć pewność, że patelnia będzie nam służyć przez lata. Westwing podpowiada, na co zwrócić uwagę podczas zakupu patelni 28cm. Zainspiruj się z nami!

Patelnia 28cm – rodzaje

Pole powierzchni patelni o średnicy 28 centymetrów wynosi (mniej więcej) 615 centymetrów. 615 centymetrów służących do gotowania, smażenia, zapiekania i duszenia! Aby jak najlepiej wykorzystać dostępną powierzchnię, warto wybrać jak najlepszą patelnię:

  • Patelnie aluminiowe produkuje się ze stopów aluminium, dzięki czemu są lekkie. Patelnie aluminiowe szybko się nagrzewają, ale równie szybko wytracają ciepło.
  • Patelnie ceramiczne mają powłoki ceramiczne bardzo odporne na ścieranie. Nagrzewają się równomiernie, dzięki czemu wszystkie składniki smażą się lub duszą w jednym tempie. Patelnie ceramiczne długo utrzymują ciepło.
  • Patelnie żeliwne są solidne i trwałe. Dzięki właściwej konserwacji mogą służyć nawet kilkadziesiąt lat! Żeliwo bardzo dobrze przewodzi ciepło, dzięki czemu patelnie żeliwne równomiernie i szybko rozprowadzają ciepło po całej powierzchni. Patelnie żeliwne mogą być wykonane z surowego żeliwa lub emaliowane.
  • Patelnie teflonowe posiadają powłokę fluoro-polimerową, dzięki której na takich patelniach można smażyć bez tłuszczu i przygotowywać zdrowe, dietetyczne potrawy. Podczas smażenia na patelniach teflonowych jedzenie nie przywiera. Trzeba jednak uważać, by nie zarysować teflonowej powierzchni widelcem lub łopatką.
  • Patelnie stalowe wykonane ze stali nierdzewnej szybko się nagrzewają. Aby mięso lub warzywa nie przywierały, należy je najpierw mocno rozgrzać. Patelnia stalowa może służyć przez wiele lat!
  • Patelnie emaliowane wykonuje się zwykle z żeliwa lub stali i pokrywa szklistą powłoką, dzięki której są niezwykle trwałe. Emaliowana powłoka sprawia, że patelnia nie chłonie zapachów i w żaden sposób nie zmienia smaku przygotowywanych potraw.

Patelnie 28cm – praktyczne porady

Ponieważ patelnia o średnicy 28 centymetrów jest dość duża, warto zadbać o to, by miała wygodne, ergonomiczne uchwyty, które pomogą przenosić wypełnioną patelnię. Ważne, żeby uchwyt nie nagrzewał się szybko i był stabilny. Podczas przenoszenia patelni wskazane jest także korzystanie z rękawic kuchennych (silikonowych, bawełnianych, neoprenowych).

Patelnia 28cm to świetne rozwiązanie nie tylko na duży głód!

Nadchodzące promocje