Patelnia 40 cm

Patelnia 40 cm

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Patelnia 40 cm-poradnik Westwing

W dobrze urządzonej kuchni nie może zabraknąć eleganckich mebli oraz funkcjonalnych akcesoriów. Wśród tych ostatnich należy wymienić wszelkiego rodzaju patelnie — bez nich przyrządzanie pysznych potraw byłoby niemożliwe, więc kuchenna aranżacja straciłaby na swoim znaczeniu. W hiszpańskich kuchniach ogromne znaczenie ma duża patelnia 40 cm, która robi się także coraz popularniejsza w Polsce. Na niej można przygotować kolację dla całej rodziny lub grupy znajomych. Również nie może jej zabraknąć w kuchni profesjonalistów, którzy doceniają jej duży wymiar i inne cechy. Jakie? Podpowiadamy.

Patelnia 40 cm — rodzaje

  • Patelnia ze stali nierdzewnej — stal nierdzewna to stop żelaza i chromu. Te metale połączone ze sobą są odporne na działanie kwasów i rdzy. Dodatkowo stal stosowana do robienia garnków i patelni zawiera nikiel, który sprawia, że naczynia są błyszczące i mają elegancki wygląd.
  • Patelnia z powłoką teflonową jest niedroga i bardzo łatwo dostępna. Dzięki nieprzywierającej powłoce, na tej patelni można smażyć bez użycia tłuszczu. Należy jednak pamiętać, żeby do mieszania i przekładania składników z patelni używać łopatek z materiałów, które nie uszkodzą warstwy z teflonem.
  • Patelnia z powłoką ceramiczną zwykle wykonana jest z aluminium i pokryta warstwą stworzoną z minerałów i gliny utwardzonych w procesie wypalania. Zastosowanie tych materiałów sprawia, że powierzchnia patelni staje się antyadhezyjna, czyli nieprzywierającą.
  • Patelnia żeliwna wraca do łask! Równomiernie się nagrzewa, długo utrzymuje ciepło i jest niezwykle trwała.
Patelnia 40 cm

Patelnia 40 cm

Patelnia 40 cm — jak wybrać?

Dobrze dobrana patelnia 40 cm będzie służyła przez lata. Dlatego podczas zakupu warto zwrócić uwagę na jej podstawowe cechy. Przede wszystkim należy upewnić się, czy wybrany rodzaj patelni nadaje się do stosowania na typie kuchenki, który posiadamy. Patelnia 40 cm jest także dosyć ciężka, dlatego niezwykle ważny jest jej uchwyt — powinien być wykonany z materiału odpornego na wysokie temperatury i pokryty warstwą antypoślizgową. Patelnia, która ma służyć także do zapiekania usmażonych wcześniej potraw, powinna być pozbawiona uchwytów z tworzywa sztucznego. Istotną cechą jest także grubość dna i ścianek patelni — im grubsze, tym lepiej.

Idealna paella na patelni 40 cm

Paella to tradycyjne hiszpańskie danie, które wymyślili rolnicy z Walencji. Na patelni 40 cm można je przygotować samemu w domu. Do tego potrzebne będą: litr bulionu warzywnego lub drobiowego, 400 g piersi z kurczaka, 1 papryka (czerwona), cukinia, 3 ząbki czosnku, 2 pomidory, 3 łyżki oliwy z oliwek, przyprawy: łyżeczka szafranu, pół łyżeczki papryki w proszku, szczypta pieprzu cayenne, 5 łyżek sosu pomidorowego, 200 gram ryżu do risotto lub specjalnego do paelli (calasparra lub carnaroli).
Sposób przygotowania:

  • Przygotować bulion z szafranem.
  • Kurczaka i warzywa pokroić.
  • Rozgrzać patelnię 40 cm z oliwą.
  • Podsmażyć kurczaka na złocisty kolor.
  • Dodać warzywa i czosnek — smażyć dalej około 7 minut.
  • Dodać sos pomidorowy i przyprawy, a po dwóch minutach także ryż. Mieszając smażyć 2 minuty.
  • Dodać gorący bulion i gotować bez mieszania około 10 minut.
  • Przykryć szczelnie patelnię (przykrywką lub folią aluminiową) i gotować na małym ogniu około 5 minut.
  • Podawać od razu!

Smacznego!

Nadchodzące promocje