Patelnia beztłuszczowa

Patelnia beztłuszczowa

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Patelnia beztłuszczowa-poradnik Westwing

Kuchnia to królestwo smaku, które kształtuje się za pomocą odpowiednio dobranych sprzętów i akcesoriów. Przy okazji warto też zadbać o zdrowie i linię. Mówi się w końcu, że jest się tym, co się je. Patelnia beztłuszczowa pomaga przyrządzić lekkie zdrowie dania, które są dodatkowo wyjątkowo smaczne. Jak dobrze wybrać taką patelnię i z jaką powłoką? Ta ostatnia kwestia jest bardzo ważna.

Smażenie bez tłuszczu ma swoich zagorzałych zwolenników. Nie ulega jednak wątpliwości, że taka metoda prowadzi do przyrządzenia zdrowych dań. Patelnia beztłuszczowa pomaga zarówno zredukować dodatek tłuszczu, jak i w ogóle go wykluczyć. Dzięki powłoce nieprzywierającej, dania nie przyklejają się do dna, a przez to też się nie przypalają.

Smażenie bez tłuszczu i jego zalety

Niektórzy kucharze twierdzą, że w ogóle nie istnieje coś takiego jak smażenie bez tłuszczu. Czynność ta z definicji zakłada przyrządzanie potraw na gorącym oleju. Jednak bez tłuszczu odbywa się na pewno tak zwane prażenie czy grillowanie na specjalnej patelni z rowkami. Patelnia beztłuszczowa grillowa jest świetnym wyborem, ponieważ dania się na niej nie przypalają, a jak wiadomo, przypalone mięso czy inne produkty mogą być nawet rakotwórcze. Fakt, że nie dodaje się tłuszczu, sprawia, że potrawy są mniej kaloryczne i lekkostrawne. Innym rodzajem patelni beztłuszczowej jest ta do naleśników. To popularne danie smaży się krótko, więc się nie przypala. Patelnia do naleśników jest lekka, płytka i cienka. Kluczowa jest specjalna powłoka non-stick, którą też łatwo umyć.

Patelnie z powłokami nieprzywierającymi

Akcesoria kuchenne, takie jak patelnie beztłuszczowe, są bardzo praktyczne z kilku powodów. Można na nich smażyć bez dodatku tłuszczu lub z jego małą ilością. Po drugie, mają one specjalne powłoki nieprzywierające, najczęściej typu teflon. Dzięki temu dania nie przywierają do dna, a przez to się nie przypalają i są zdrowsze. Taka patelnia beztłuszczowa jest również łatwa do utrzymania w czystości. Ale warto delikatnie obchodzić się z taką powłoką  nie stosować szorstkich gąbek i myjek, a jeśli chodzi o łyżki i szpatułki, drewniane czy wykonane z silikonu nie uszkodzą powierzchni. Patelnia beztłuszczowa typu teflon z zarysowaną powierzchnią nie nadaje się do użytkowania, a niektórzy twierdzą, że wydziela wtedy szkodliwe, rakotwórcze substancje. Niemniej nie ma na to przekonujących dowodów. Odpowiednio przygotowane patelnie żeliwne  również pozwalają na smażenie z minimalną ilością tłuszczu.

Patelnia beztłuszczowa ceramiczna

Powłoką nieprzywierającą najsolidniejszą i najwyższej jakości jest ta ceramiczna. Warto zakupić pełen zestaw patelni ceramicznych. Znajdą się w nim małe modele na przykład do jajecznicy i placuszków (średnica 14-16 cm), a także te większe (o średnicy nawet 30 cm). Patelnia beztłuszczowa z powłoką ceramiczną nagrzewa się nieco dłużej niż ta typu teflon, ale jednocześnie lepiej rozprowadza ciepło i dłużej je utrzymuje. Jest również odporniejsza na zarysowania, choć mimo wszystko lepiej używać drewnianych czy silikonowych akcesoriów. Taki ceramiczny sprzęt kuchenny umożliwia smażenie całkowicie bez tłuszczu (szczególnie patelnia grillowa), jak i z dodatkiem minimalnej jego ilości  wystarczy kropla! Patelnia beztłuszczowa ceramiczna ma też na powierzchni specjalną krateczkę, dzięki czemu dania do niej nie przywierają.

Smażenie bez tłuszczu, duszenie i grillowanie w wersji mini to jedne z najpopularniejszych trendów kulinarnych. Patelnie beztłuszczowe przebojem wkroczyły zatem do polskich kuchni. Mają liczne zalety, a przy okazji pozwalają zadbać o zdrowie i linię.

Nadchodzące promocje