Patelnia ceramiczna

Patelnia ceramiczna

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Patelnia ceramiczna-poradnik Westwing

Chcąc kupić dobrą patelnię, warto najpierw zorientować się jak dużo jest jej rodzajów. Najlepiej zrobić to jeszcze przed udaniem się do sklepu, gdyż ilość modeli na półkach może przyprawić o zawrót głowy. Wciąż największą popularnością cieszy się znana od lat patelnia teflonowa, lecz coraz więcej zwolenników zyskuje także patelnia ceramiczna.

Patelnia ceramiczna zwykle wykonana jest z aluminium i pokryta warstwą stworzoną z minerałów i gliny utwardzonych w procesie wypalania. Zastosowanie tych materiałów sprawia, że powierzchnia patelni staje się antyadhezyjna, czyli nieprzywierająca. To z kolei umożliwia smażenie bez tłuszczu. Podpowiadamy, dlaczego warto kupić i jak wybrać patelnię ceramiczną.

Patelnia ceramiczna — dlaczego warto ją mieć?

  • Proces powstawania powłoki ceramicznej jest znacznie bardziej ekologiczny niż proces powstawania powłoki teflonowej.
  • Powłoka ceramiczna jest bardzo odporna na ścieranie.
  • Patelnia ceramiczna nagrzewa się równomiernie na całej powierzchni, co gwarantuje idealne smażenie.
  • Patelnia ceramiczna długo utrzymuje ciepło, dzięki czemu posiłek w niej przygotowany może być podany nawet po parunastu minutach po skończeniu smażenia.
  • Patelnia z powłoką ceramiczną może być używana na kuchenkach gazowych, elektrycznych, a niektóre także na indukcyjnych.
  • Cena patelni ceramicznych jest zbliżona do cen patelni teflonowych.

Jak wybrać patelnię ceramiczną?

Patelnia ceramiczna, podobnie jak stalowa lub teflonowa ma wiele rodzajów. Ta cecha powinna być podstawowym kryterium wyboru. Można kupić patelnię ceramiczną w tradycyjnym kształcie, lub model stworzony do smażenia naleśników lub grillowania. Warto również zwrócić uwagę na wymiar patelni. Jest to nie tylko średnica, ale także wysokość. Jeśli patelnia ma służyć do przygotowywania sosów, warto kupić model z brzegiem wysokim nawet na 10 cm. Patelnia, która ma służyć także do zapiekania usmażonych wcześniej potraw, powinna być pozbawiona uchwytów z tworzywa sztucznego.

Ziołowe podudzia na patelni ceramicznej

Patelnia ceramiczna umożliwi na szybkie przygotowanie smacznego obiadu. Do tego potrzebne będą: 6 podudzi z kurczaka, 6 łyżek oliwy z oliwek, po łyżeczce: tymianku, oregano, cząbru i zmielonego rozmarynu, sok z ćwiartki cytryny, sól oraz pieprz.

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć i odstawić.
  2. Zioła, sól, pieprz i sok z cytryny dokładnie wymieszać z oliwą z oliwek.
  3. Mięso naciąć w kilku miejscach, dokładnie nasmarować mieszanką ziołową i pozostawić na pół godziny w lodówce.
  4. Po pół godziny rozgrzać patelnię ceramiczną i smażyć kurczaka na złocisty kolor.
  5. Podawać z sałatką z ulubionych warzyw.
  6. Smacznego!

Nadchodzące promocje