Patelnia do takoyaki

Patelnia do takoyaki

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Patelnia do takoyaki-poradnik Westwing

Kuchnia Orientu nie przestaje zaskakiwać bogactwem smaków. Prawdziwym przebojem jest w ostatnim czasie japońskie takoyaki – pieczone kuleczki z ciasta z dodatkiem owoców morza. Danie to jest coraz częściej serwowane w restauracjach azjatyckich i food truckach. Warto też zaskoczyć znajomych i przygotować japońskie kuleczki w domu. Pomoże w tym specjalna patelnia do takoyaki. Każdy może się obecnie zaopatrzyć w tradycyjne akcesoria kuchenne znane w Japonii od lat. Tradycyjna lub elektryczna patelnia do takoyaki pozwala uformować i usmażyć idealne kuleczki inspirowane kuchnią Kraju Kwitnącej Wiśni. Wystarczy polać sosem i gotowe!

Takoyaki – nowy smak Orientu

Takoyaki to potrawa w formie pieczonych kuleczek z ciasta z dodatkami, najczęściej z gotowaną ośmiornicą. Kulki mają około 3–5 cm średnicy. Do ich wypieku służy specjalna patelnia do takoyaki. Ojczyzną takoyaki jest Osaka w Japonii.

Do ciasta z mąki dodaje się mieloną lub siekaną ośmiornicę, tempurę, imbir lub cebulkę. Upieczone na rumiano kulki podaje się z sosem takoyaki (przypominającym sos Worcestershire) albo z majonezem. Całość można też posypać świeżym szczypiorkiem.

Jak wygląda patelnia do takoyaki?

Patelnia do takoyaki to blaszka z okrągłymi wgłębieniami na ciasto. Przypomina nieco blachę do wypieku muffinek, różni się jednak kształtem zagłębień. Po bokach ma wygodne uchwyty, które ułatwiają zdejmowanie jej z kuchenki.

Elektryczne patelnie do takoyaki przybierają różne formy. Niektóre naśladują tradycyjną patelnię, nie wymagają jednak korzystania z kuchenki. Patelnia do takoyaki może też przypominać gofrownicę. Dwudzielna konstrukcja przyspiesza przygotowanie kulek, a termoregulacja gwarantuje, że będą doskonale wypieczone.

Jak działa patelnia do takoyaki?

Patelnia do takoyaki musi być dobrze rozgrzana: po przygotowaniu ciasta i dodatków tradycyjną patelnię trzeba postawić na palniku, a elektryczną podłączyć do prądu. Po rozgrzaniu powierzchnię patelni należy natłuścić olejem, aby ciasto nie przywierało. Tak przygotowana patelnia jest gotowa do smażenia!

Patelnia do takoyaki jest prosta w obsłudze. W każde wgłębienie na kulkę takoyaki należy wlać ciasto i umieścić w nim dodatki. Ciasto wylało się z zagłębienia? Nic nie szkodzi! Najważniejsze, aby sąsiadujące kulki nie zlepiły się ze sobą. W tym celu wystarczy rozgarnąć ciasto w stronę wgłębień patelni.

Każdą kulkę trzeba obrócić o 90 stopni i powtórzyć to później jeszcze raz – tak, aby spód takoyaki znalazł się na wierzchu. Dzięki temu kulki będą równomiernie usmażone z każdej strony. W przypadku dwuczęściowej, elektrycznej patelni do takoyaki nie ma potrzeby obracania kulek.

Patelnia do takoyaki i wypieku ciastek

Elektryczna patelnia do takoyaki może zastąpić inne akcesoria kuchenne. Z powodzeniem pełni na przykład funkcję maszyny do wypiekania ciastek na patyku. W zagłębienia wlewa się wówczas odpowiednie ciasto i wypieka z niego kuliste ciasteczka. Okrągłe babeczki spożywa się same lub z polewą i posypkami.

Cake pops to bardzo popularne ciastka, z których słynie kuchnia amerykańska. Ciasteczka na patyku wypieka się w USA głównie na Halloween i Boże Narodzenie. Te wyjątkowe słodycze coraz częściej pojawiają się również po drugiej stronie Atlantyku. W sklepach z AGD są dostępne nie tylko patelnie i opiekacze, ale też patyczki i akcesoria do ozdabiania ciastek.