Patelnia emaliowana

Patelnia emaliowana

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Patelnia emaliowana-poradnik Westwing

Emaliowanie to technika kojarzona niegdyś przede wszystkim z jubilerstwem i zdobnictwem naczyń. W średniowieczu dekorowane kolorowymi wzorami wyroby cieszyły się ogromną popularnością na dworach królów i możnowładców. Dziś powłokę emaliowaną stosuje się głównie w produkcji akcesoriów kuchennych. Emaliowane patelnie i garnki cenione są ze względu na funkcjonalny i estetyczny design oraz łatwość czyszczenia. Patelnia zabezpieczona powłoką z emalii jest uniwersalna i bezpieczna dla zdrowia. Warto znaleźć dla niej miejsce w domowej kolekcji akcesoriów kuchennych.

Patelnia emaliowana — solidna i elegancka

Patelnie emaliowane najczęściej wykonane są z żeliwa, aluminium lub stali nierdzewnej. Ich cechą charakterystyczną jest szklista powłoka, składająca się z mieszaniny sproszkowanych minerałów i pigmentów. Nakładane w wysokiej temperaturze warstwy sprawiają, że patelnia zyskuje lepsze właściwości fizyczne i staje się bardziej odporna na uszkodzenia. Dodatkowa powłoka powoduje również, że wewnętrzna strona patelni nie jest narażona na rdzewienie i korozję. Emalią pokrywa się przeważnie także zewnętrzną część misy, barwiąc powierzchnię naczynia na określony kolor. Dzięki temu patelnie emaliowane wyróżniają się oryginalnym i atrakcyjnym designem. Kolorowe akcesoria można wyeksponować w widocznym miejscu, wzbogacając kuchenną aranżację.

Patelnia emaliowana — wygodne smażenie

Patelnie wzmocnione emaliowaną powłoką są trwałe i funkcjonalne. W przeciwieństwie do akcesoriów wykonanych wyłącznie z metalu bardzo łatwo je czyścić, nie chłoną zapachów i w żaden sposób nie wpływają na smak potraw. Warstwa emalii stanowi naturalną ochronę, która zapobiega osadzaniu się brudu i bakterii, stąd zabezpieczone nią garnki i patelnie idealnie nadają się dla dzieci i alergików. Bez przeszkód można też nich smażyć kwaśne potrawy, na przykład z dodatkiem soku z cytryny. Pod względem termicznym patelnie emaliowane dobrze utrzymują i rozprowadzają ciepło. Ze względu na dodatkową warstwę ich rozgrzanie trwa jednak nieco dłużej. Korzystając z patelni z powłoką emaliowaną należy również unikać korzystania z metalowych sztućców. Ze względu na ryzyko uszkodzenia szklistej powierzchni zaleca się stosowanie drewnianych lub silikonowych szpatułek.

Patelnia emaliowana na każdą okazję

Patelnie emaliowane są dostępne we wszystkich standardowych rozmiarach średnicy — od 28 do 40 cm. Doskonale nadają się do smażenia i duszenia dań na bazie warzyw, mięsa i ryb. Śliska powłoka powoduje, że jedzenie mniej przywiera do powierzchni, przez co smażenie nie wymaga stosowania dużych ilości tłuszczu. Patelnia nie wymaga bieżącej konserwacji. Można ją myć zarówno ręcznie, jak i w zmywarce. Nadaje się do przechowywania jedzenia w lodówce i używania w piekarniku. Wiele modeli wyposażonych jest też w specjalne dyski indukcyjne, które umożliwiają korzystanie z patelni na płycie indukcyjnej.

Patelnia emaliowana to poręczne i praktyczne akcesorium, które sprawdzi się podczas przygotowywania wielu potraw. Przystępna cena i elegancki design czynią z niej idealną towarzyszkę kulinarnych przygód.

Nadchodzące promocje