Patelnia grillowa

Patelnia grillowa

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Patelnia grillowa-poradnik Westwing

Mięsa i warzywa przyrządzane na grillu urzekają wspaniałym smakiem i aromatem. Jednak nie każdy może sobie pozwolić na grill w swojej kuchni, szczególnie tej małej. Dobrą alternatywą jest patelnia grillowa. Specjalna konstrukcja pozwala przyrządzać na niej dania jak na rasowym grillu! Jaki model patelni wybrać i na jaką powłokę warto się zdecydować?

Patelnia grillowa często wchodzi w skład zestawu naczyń do przyrządzania i gotowania potraw – obok klasycznych patelni, garnków czy rondelków. Dzięki temu wyposażenie kuchni utrzymane jest w jednym stylu. Ale patelnię grillową można też bez problemu kupić oddzielnie. Dominują modele z powłoką nieprzywierającą, choć i solidne żeliwo jest wykorzystywane do produkcji takich patelni.

Jak wygląda patelnia grillowa?

Patelnia grillowa ma zwykle kształt kwadratowy lub prostokątny, a jej najważniejszym elementem jest pofalowana płytka, która niejako naśladuje powierzchnię grilla. Grillowanie na takiej patelni jest polecane przez miłośników zdrowego stylu życia i porównywane często do coraz popularniejszego gotowania na parze. Podczas przygotowywania potraw na patelni grillowej wytwarza się o wiele mniej szkodliwych substancji, takich jak rakotwórcze węglowodory aromatyczne. Podczas klasycznego grillowania tłuszcz – na przykład z mięsa – ścieka i ulega zwęgleniu, przez co szkodliwe substancje osiadają na jedzeniu. Patelnie grillowe pomagają tego uniknąć. Karbowana strona powoduje, że nadmiar tłuszczu gromadzi się w rowkach. Dania można też śmiało przyrządzać bez dodawania oleju czy masła. Patelnia grillowa idealnie nadaje się też do smażenia warzyw. Standardowe wymiary takiej patelni to 24×24 cm i 28×28 cm.

Patelnia grillowa

Patelnie grillowe z powłokami nieprzywierającymi

Na rynku dostępnych jest wiele modeli patelni grillowych, jednak najpopularniejsze są te wyposażone w nieprzywierającą powłokę. Najczęściej jest ona zrobiona z teflonu lub ceramiki. Każda z nich ma swoje zalety:

Powłoka typu teflon – najpopularniejszą powłoką nieprzywierającą jest ta typu teflon (oryginalny Teflon jest produkowany przez firmę DuPont). Patelnia grillowa z taką powłoką jest łatwa do utrzymania w czystości, ale wymaga delikatnego traktowania. Korzystając z takiej patelni należy używać akcesoriów wykonanych z drewna lub silikonu, tak by nie porysować powierzchni. Strona z powłoką to jedno – ważne też, z jakiego materiału w całości jest wykonana patelnia. Lekka jest raczej niskiej jakości, więc warto wybierać cięższe, wykonane z metalu, który dłużej się nagrzewa, ale też lepiej utrzymuje i przewodzi ciepło. Dzięki temu potrawy są smażone równomiernie.

Powłoka ceramiczna nieprzywierająca – powłoki ceramiczne są bardziej wytrzymałe od tych typu teflon, mniej podatne na zarysowania i wymagają użycia mniejszych ilości tłuszczu. Lepiej też się nagrzewają i równomierniej rozprowadzają ciepło. Ciekawa wizualnie jest patelnia grillowa z powłoką ceramiczną z dodatkiem marmuru. Istnieją różne rodzaje powłok ceramicznych w różnych cenach. Warto więc dokładnie zapoznać się ze specyfikacją techniczną patelni.

Patelnia grillowa

A co z kuchenką indukcyjną? Można wybrać patelnię z każdą powłoką nieprzywierającą, ale liczy się materiał, z którego wykonano produkt. Patelnia grillowa musi być idealnie płaska od spodu. W naczyniach na kuchenkę indukcyjną wykorzystuje się tak zwane metale ferromangnetyczne, w tym na przykład stal i żeliwo. Na kuchence indukcyjnej nie sprawdzi się aluminium czy miedź.

Żeliwo – solidne i nieśmiertelne

Patelnia grillowa żeliwna wymaga specjalnego traktowania, dzięki czemu będzie królować w kuchni przez wiele lat. Niektórzy twierdzą, że smażenie na patelni żeliwnej wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Nie jest to do końca prawda – ważne jest odpowiednie rozgrzanie patelni, później można zmniejszyć ogień, ponieważ żeliwo doskonale podtrzymuje i rozprowadza ciepła. Patelnia grillowa żeliwna wymaga też olejowania – dobrze jest doczytać w specyfikacji technicznej, jak powinno ono wyglądać. Zwykle wystarczy nasmarowanie powierzchni olejem roślinnym i „zapieczenie” całości w piekarniku. Czynność powtarza się dwu- lub trzykrotnie. Dzięki temu patelnia grillowa zyska patynę – zarówno ochronną, jak i zabezpieczającą przed przywieraniem potraw. W takim naczyniu można przyrządzić wspaniałe grillowane dania.

Patelnia grillowa żeliwna — czy warto?

Żeliwo, choć jest ciężkie i przez to wiele osób może uznawać je za materiał, który nie nadaje się jako tworzywo do patelni. Nic bardziej mylnego – patelnia żeliwna to doskonały wybór. Oto lista cech, które się na to składają:

  • Patelnia żeliwna równomiernie się nagrzewa i długo utrzymuje ciepło.
  • Można ją stosować na wszystkich typach kuchenek — od gazowych po indukcyjne.
  • Żeliwo to bardzo odporny materiał — nie straszne mu zarysowania, ścieranie i rdza.
  • Do produkcji żeliwa używa się wyłącznie naturalnych materiałów — dzięki temu na patelni grillowej z żeliwa można przygotować zdrowe posiłki.
  • Podczas grillowania na patelni żeliwnej wydzielają się śladowe ilości cennego żelaza, które wchłaniane są przez jedzenie — to wartość dodana!

Patelnia grillowa żeliwna — na co zwrócić uwagę?

Kupując patelnię grillową z żeliwa warto zwrócić uwagę przede wszystkim na jej wielkość. Dla osób, które niewiele gotują wystarczy taka o boku długości około 20 cm, osoby, które lubią karmić rodzinę i przyjaciół mogą kupić model nawet trzydziestocentymetrowy.

Patelnia grillowa żeliwna występuje w kilku rodzajach, które różnią się między sobą powłoką, bądź jej brakiem. Modele bez powłoki są stylizowane na patelnie używane przez nasze babcie – są najbardziej trwałe, lecz wymagają specjalnej konserwacji. Patelnie żeliwne pokryte powłoką ceramiczną lub emalią są łatwiejsze w użytkowaniu, ale nieco mniej trwałe.

Patelnie grillowe z żeliwa maję różne kształty – można wybierać spośród kwadratowych, owalnych lub okrągłych. Niektóre także mają specjalne dziubki do wylewania płynów. Ich wybór zależy od indywidualnych preferencji.

Patelnia grillowa żeliwna — jak użytkować

  • Grillowanie na patelni żeliwnej wymaga pewnej wprawy, jednak kiedy się ją nabędzie — będzie można tworzyć prawdziwe kulinarne cuda. Zawsze przed włożeniem produktów na patelnię, należy ją bardzo dobrze rozgrzać na największym ogniu. Na rozgrzaną patelnię kładzie się mięso lub warzywa i dopiero wtedy można zmniejszyć płomień. Dobrze wysmażone jedzenie zaczyna samo odchodzić od patelni.
  • Mycie patelni grillowej z żeliwa można rozpocząć dopiero kiedy dobrze ostygnie. W przeciwnym razie na jej powierzchni mogą powstać uszkodzenia. Do mycia należy używać delikatnych detergentów i miękkich ściereczek.
  • Konserwacja patelni żeliwnej sprawi, że posłuży ona długie lata. Pierwszą konserwację należy przeprowadzić zaraz po zakupie. Żeby to zrobić, wystarczy umytą i osuszoną patelnię dokładnie natrzeć olejem roślinnym i włożyć na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Następnie patelnia musi ostygnąć w jego wnętrzu. Dzięki temu powstaje patyna, która zapewni bardzo długą żywotność patelni!

Jak smażyć na patelni grillowej?

Grillowanie to prawdziwa sztuka, nie tylko na prawdziwym grillu, ale również w warunkach domowych. Podczas przyrządzania potraw warto przestrzegać kilku zasad:

  • Przed włożeniem mięsa na patelnię należy ją dobrze rozgrzać. Wyposażone w grube dno patelnie grillowe nagrzewają się bardzo powoli, w zależności od materiału od kilku do kilkunastu minut.
  • Nie zaleca się grillowania na suchej patelni. Grillowana strona powinna być dokładnie wysmarowana cienką warstwą tłuszczu.
  • Przez pierwsze 2-3 miesiące użytkowania nie zaleca się smażenia na patelni sosów z dodatkiem cukru lub gruboziarnistych przypraw. Będzie je można łatwo przypalić.
  • Grillowanie wymaga ciągłej kontroli palnika. Należy na bieżąco zmniejszać lub zwiększać ogień, aby każda strona mięsa była chrupiąca i soczysta, a nie przesuszona.

Patelnia grillowa — czyszczenie

Patelnia grillowa umożliwia przygotowanie idealnie wysmażonego mięsa i zdrowych warzyw, jednak aby jej karbowana strona jak najdłużej zachowała swoje nieprzywierające właściwości, należy o nią odpowiednio dbać. Jak czyścić patelnie grillową? Oto kilka wskazówek:

  • Patelnia grillowa powinna zostać starannie wymyta i wytarta po każdym użyciu. Na niewycieranym naczyniu zacznie się z czasem tworzyć osad z wody, przez który karbowana strona patelni utraci swoje nieprzywierające właściwości.
  • Do mycia przystępujemy dopiero, kiedy patelnia jest dobrze wystudzona. W przeciwnym razie jej powierzchnia może ulec uszkodzeniu. Ponieważ patelnie grillowe mają z reguły grube dno ich wystudzenie zajmuje nieco więcej czasu. Przydatnym rozwiązaniem jest umieszczony na uchwycie patelni wskaźnik temperatury, który informuje o stopniu nagrzania patelni.
  • Do mycia patelni najlepiej używać gąbki i delikatnych detergentów, które każdorazowo należy dokładnie spłukać.
  • Patelni teflonowych nie należy zalewać zimną wodą. Może to spowodować stopniowe złuszczanie teflonu.
  • Stare zabrudzenia można usunąć za pomocą sody oczyszczonej. Po wysypaniu proszku na powierzchnię patelni wystarczy nalać na dno trochę wody i podgotować ją przez kilka minut.
  • Po wyczyszczeniu patelnie teflonowe można dodatkowo nasmarować odrobiną oleju.
  • W przypadku patelni ceramicznych nie zaleca się namaczania naczynia w wodzie z dodatkiem soli.

Czy do kuchennego schowka warto nabyć kolejną patelnię – tym razem grillową? Jak najbardziej! Z powodzeniem zastąpi ona grill, który nie zmieści się do każdej kuchni. A dania z patelni grillowej będą równie smaczne, a przy tym zdrowsze.

Nadchodzące promocje