Patelnia do indukcji

Patelnia do indukcji

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Patelnia do indukcji-poradnik Westwing

Trudno wyobrazić sobie przygotowanie niedzielnej jajecznicy lub schabowego w chrupiącej panierce bez praktycznej patelni! Kiedy wybieramy patelnię, musimy wziąć pod uwagę nie tylko pożądany kształt i rozmiar, ale także rodzaj płyty, na której może być używana. Dawniej było prościej – wszystkie garnki i patelnie stosowano bez przeszkód na kuchenkach gazowych, niezależnie od tego, czy naczynia wykonane były ze stali, ceramiki czy żaroodpornego szkła. Dziś należy je dobierać do płyt elektrycznych, ceramicznych lub indukcyjnych. Jeśli płyta grzewcza w naszej kuchni należy do grupy indukcyjnych, gotując lub smażąc należy korzystać jedynie z patelni i garnków ze stali przyciągającej magnes, czyli posiadającej właściwości ferromagnetyczne. Patelnia do indukcji to doskonały wybór do nowoczesnych kuchni!

Indukcja – co to takiego?

Płyty indukcyjne wykorzystują fizyczne zjawisko indukcji elektromagnetycznej. W kuchniach indukcyjnych pod ceramiczną taflą umieszczono szerokie, płaskie cewki, które generują szybkozmienne pole magnetyczne. Przepływający pomiędzy tymi dwoma metalowymi przewodnikami prąd wytwarza ciepło. Do gotowania na kuchni indukcyjnej niezbędne są naczynia wykonane z metali reagujących na pole magnetyczne. Indukowane prądy wirowe rozgrzewają dno naczynia, ale pozostają zupełnie nieszkodliwe dla innych ciał stałych. O płytę indukcyjną nie można się oparzyć, dlatego indukcję wysoko ceni się w domach, w których mieszkają małe dzieci.

Patelnie i garnki indukcyjne

Na płytach indukcyjnych nie można korzystać z garnków i patelni starego typu. O ile nie chcemy zakupić specjalnej nakładki indukcyjnej, musimy pomyśleć o zakupie nowych naczyń. Zapewniamy jednak, że ta inwestycja z pewnością się zwróci! Płyta indukcyjna ma bardzo wysoką wydajność, przez co zdecydowanie zmniejsza zużycie energii i przyśpiesza proces gotowania.

Patelnia do indukcji

W przypadku naczyń do gotowania na kuchenkach indukcyjnych najważniejsza jest część stykająca się z płytą indukcyjną. Podstawa patelni do indukcji musi być wykonana z metalu ferromagnetycznego. Jeśli do spodu patelni przyłożymy magnes, będzie trzymał się naczynia – ale tylko wtedy, gdy mamy go pod ręką. Na co dzień wystarczy sprawdzić oznaczenia producentów. Większość z nich zaznacza, że patelnia nadaje się do użytku na płytach indukcyjnych, a na opakowaniach znajduje się znak przedstawiający rząd pętelek. Zwykle patelnia do indukcji składa się z ferromagnetycznej podstawy, aluminiowej warstwy środkowej i dobrze przytwierdzonej rączki. Środek patelni pokryty jest nieprzywierającą powłoką. By uzyskać odpowiedni kolor, producenci pokrywają patelnie silikonową emalią.

Patelnie do indukcji szybko się nagrzewają, co znacznie skraca czas przygotowania potraw. Życzymy smacznego!

Nadchodzące promocje