Patelnia kamienna

Patelnia kamienna

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Patelnia kamienna-poradnik Westwing

Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w domu. To w niej przygotowuje się posiłki i spędza wiele czasu. Aby jednak gotowanie odbywało się sprawniej i bardziej efektywnie, najlepiej wyposażyć kuchnię w sprzęt odpowiedniej jakości. Takim produktem jest między innymi patelnia kamienna. Dzięki niej łatwo można przygotować smaczne i aromatyczne potrawy. Posiada wiele zalet. Między innymi przez długi czas potrafi utrzymać ciepło i równomiernie rozprowadza je po powierzchni płytki, dzięki czemu można uzyskać dobrze wypieczone danie z każdej strony. Podpowiadamy, dlaczego patelnia kamienna to produkt wysokiej jakości, który zadowoli gusta nawet najbardziej wymagających miłośników gotowania, jak i szefów kuchni!

Patelnia kamienna – zalety

Patelnia kamienna posiada wiele zalet. Przede wszystkim jest odporna na zarysowania, dlatego z łatwością można ją wyczyścić zarówno ręcznie, jak i w zmywarce. Jej kamienna powłoka pozwala na smażenie potraw bez użycia tłuszczu, dzięki czemu spodoba się ona osobom, które dbają o zdrową dietę. Co więcej, dno patelni nagrzewa się w ekspresowym tempie, dlatego danie można ugotować w szybki sposób, co jest dużą zaletą. Równomierne rozprowadzanie ciepła po powierzchni patelni sprawia, że na przykład kawałek mięsa będzie odpowiednio dosmażony z każdej strony. Kolejną i jedną z najważniejszych zalet jest fakt, że patelnia kamienna jest wielofunkcyjna, ponieważ można stosować jej do smażenia oraz duszenia potraw na kuchence gazowej, elektrycznej, ceramicznej, jak i indukcyjnej. Zakup tego modelu to inwestycja, która się opłaci!

patelna kamienna

Uchwyt ma znaczenie!

Podczas wyboru patelni kuchennej warto zwrócić uwagę na jej uchwyt. Nowoczesne modele mają ergonomiczne rączki, dzięki którym z łatwością można manewrować produktem. Najważniejsze, aby uchwyt nie przewodził ciepła i zbyt szybko się nie nagrzewał. Najlepiej, jeśli wykonany jest z takich materiałów, jak drewno lub bakelit. Umożliwią one bezpieczne chwycenie rączki. Jeśli jednak zakupiona już patelnia kamienna posiada inny uchwyt, można zaopatrzyć się w kuchenne rękawiczki. Najlepiej sprawdzają się silikonowe oraz materiałowe modele. Przydadzą się nie tylko do patelni, ale także piekarnika i innych naczyń, które są poddawane wysokiej temperaturze.

Atrakcyjna dla oka patelnia kamienna

Patelnia kamienna ma atrakcyjny wygląd. Zapewne dużą rolę odgrywa fakt, że ma czarny lub szary kolor. Nadaje jej to elegancji i sprawia, że można serwować w niej dania bez potrzeb przekładania jedzenia do innego naczynia. Wystarczy jedynie zaopatrzyć się w podkładkę na stół kuchenny, która zabezpieczy blat przed uszkodzeniami. Czarne naczynia są nowoczesne i ponadczasowe, dlatego nie warto chować ich w szafkach. Wspaniale prezentują się na kuchence w modernistycznej kuchni!

Patelnia granitowa – poznaj zalety gotowania na kamieniu

Patelnie granitowe, czy raczej patelnie z powłoką granitową, wykonane są zwykle z wysokiej jakości aluminium lub stali nierdzewnej, które zabezpiecza specjalna, mineralna powłoka typu non-stick. Granitowa patelnia posiada szereg zalet: jest przyjazna dla środowiska, bezpieczna dla zdrowia i łatwa do utrzymania w czystości. Powłokę granitową trudno uszkodzić – jest odporna na zarysowania i przegrzanie. Jej ogromną zaletą jest również to, że idealnie nadaje się do smażenia z małą ilością lub bez tłuszczu. Dzięki temu pokochają ją wszyscy, którzy dbają o linię!

patelnia kamienna

Na co zwrócić uwagę, kupując granitowe patelnie?

Sama powłoka granitowa nie musi oznaczać, że patelnia jest wysokiej jakości. Wybierając nową patelnię, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów.

  • Bezpieczeństwo: patelnia nie powinna zawierać PFOA (kwasu perfluorooktanowego), związków niklu ani metali ciężkich, które podczas smażenia mogą przenikać do jedzenia i powietrza, szkodząc zdrowiu i środowisku naturalnemu.
  • Rączka patelni powinna być wykonana z materiału odpornego na wysokie temperatury. Jej odpowiednie wyprofilowanie sprawi, że jej użytkowanie będzie wygodniejsze.
  • Maksymalna temperatura smażenia to bardzo ważny czynnik – patelnie grillowe muszą być odporne na temperatury do 250ᵒC!
  • Grubość dna powinna wynosić co najmniej 3-4 mm. Wystarczająco grube dno sprawia, że trudniej jest przypalić jedzenie, a ciepło rozprowadza się bardziej równomiernie po całej powierzchni naczynia.

Naturalne kolory

Patelnia granitowa jest nie tylko funkcjonalna i dobra dla zdrowia. Jej zaletą jest również piękny wygląd. Granitowa powłoka przypomina kolorem naturalny kamień, dzięki czemu będzie pięknie prezentować się na kuchennej półce.

Patelnia granitowa, ceramiczna, a może teflonowa? Wybór odpowiednich akcesoriów kuchennych to podstawa kulinarnego sukcesu! Cała sztuka polega na tym, żeby dopasować wyposażenie kuchni do swoich umiejętności i przyzwyczajeń. Patelnia z powłoką granitową posiada tę zaletę, że jest uniwersalna i używać mogą jej zarówno profesjonalni szefowie kuchni, jak i te osoby, dla których szczytem możliwości jest przyrządzenie jajecznicy.

Nadchodzące promocje