Patelnia kamionkowa

Patelnia kamionkowa

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Patelnia kamionkowa-poradnik Westwing

Kamionka jest wykorzystywana w polskiej kuchni od lat. Najczęściej tworzy się z niej naczynia do kiszenia, zastawę stołową lub brytfanny. Patelnia kamionkowa jest rzadkością i wbrew swojej nazwie, nie służy do smażenia. To naczynie do zapiekania, w którym można przygotować pizzę, tartę lub domową zapiekankę. Jest wykonana z naturalnych materiałów i doskonale przewodzi ciepło. Ale to nie jedyne zalety patelni kamionkowej. Jakie są inne i jak ją wybrać? Podpowiadamy!

Patelnia kamionkowa — czy warto?

Kamionka to rodzaj ceramiki, otrzymywanej z gliny i piasku kwarcowego. Naczynia kamionkowe przed wypalaniem pokrywa się warstwą soli kuchennej, która pod wpływem wysokiej temperatury zmienia się w charakterystycznie błyszczącą, szklistą glazurę. Wyroby z kamionki są mocne i trwałe. Nie nasiąkają wodą, są odporne na działanie kwasów i uszkodzenia mechaniczne. Naczynia kamionkowe doskonale nadają się do pieczenia w nich. Szybko się nagrzewają i bardzo długo oddają ciepło. Patelnia kamionkowa nie zatrzymuje zapachów, więc może służyć do przygotowywania różnych rodzajów potraw.

Patelnia kamionkowa — jak wybrać?

Dobrze wybrana patelnia kamionkowa będzie służyła przez lata, dlatego podczas zakupów, warto zwrócić uwagę na jej podstawowe cechy. Najważniejszą z nich jest wymiar patelni. Do zrobienia dużej pizzy lub zapiekanki warto kupić model o wielkości nawet 40 cm! Uchwyt patelni kamionkowej powinien być poręczny i solidnie wykonany. To istotne, gdyż patelnia wraz z zawartością może być naprawdę ciężka. Przed zakupem warto także upewnić się, że powierzchnia patelni jest pozbawiona rys lub uszczerbków, które mogłyby spowodować, że potrawy zaczną przywierać do dna lub ścianek naczynia.

Patelnia kamionkowa

Patelnia kamionkowa

Do czego przyda się patelnia kamionkowa?

Patelnia kamionkowa nie jest zbyt popularnym naczyniem do zapiekania. Jednak, każdy, kto choć raz z niej skorzystał, potwierdzi, że dzięki specjalnej rączce, bardzo łatwo wyjąć i włożyć naczynie do piekarnika lub pieca ogrodowego. Z jej pomocą można przygotować następujące dania:

  • Domowa pizza na grubym lub cienkim cieście smakuje tak dobrze jak we włoskiej trattorii.
  • Tarta na słodko lub na słono to sposób na szybki i elegancki posiłek.
  • Zapiekanka makaronowa lub warzywna może być zrobiona zarówno na specjalną okazję, jak i na codzienny obiad.

Patelnia kamionkowa to eleganckie naczynie, które powinno się znaleźć w kuchni miłośnika zapiekanych potraw.

Nadchodzące promocje