Patelnia kwadratowa

Patelnia kwadratowa

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Patelnia kwadratowa-poradnik Westwing

Ważne jest, aby kuchnia była odpowiednio wyposażona. Dobrze dobrane naczynia, garnki oraz akcesoria kuchenne pozwolą przygotować posiłki w szybszy oraz bardziej efektywny sposób. Jednym z przydatnych przedmiotów jest patelnia kwadratowa. Jej niestandardowy kształt sprawia, że jest nie tylko oryginalna, ale także pomieści w sobie wiele składników. Można przygotowywać w niej jednocześnie mięso lub rybę oraz warzywa. Takie rozwiązanie pozwoli zaoszczędzić czas gotowania oraz energię. W sklepach dostępne są różne modele patelni kwadratowej — do grilla, ceramiczne, aluminiowe, teflonowe lub kamienne. Podpowiadamy, dlaczego patelnia kwadratowa to produkt, który zadowoli zarówno szefów kuchni, jak i osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem.

Patelnia kwadratowa – zalety

Patelnia kwadratowa ma wiele zalet. Przede wszystkim, dzięki swojemu oryginalnemu kształtowi, jej powierzchnia smażenia jest większa nawet o 30%. Daje to możliwość przygotowywania porcji dla większej ilości osób. Niektóre modele posiadają na środku niewielką przegrodę, która przedziela patelnię na dwie części. Umożliwia to smażenie jednocześnie mięsa lub ryby oraz warzyw. Przegroda sprawia, że olej, tłuszcz lub inne płyny nie zlewają się ze sobą. Najlepiej wybierać modele zrobione z materiałów, które szybko i równomiernie rozprowadzają ciepło. Niektóre patelnie kwadratowe są uniwersalne, ponieważ można ich używać zarówno na kuchenkach indukcyjnych, gazowych oraz węglowych. Popularne są także modele do piekarnika, które służą do pieczenia potraw, na przykład zapiekanek, makaronów, a nawet tart. Jak widać, patelnia kwadratowa to wielofunkcyjny produkt, który warto mieć w swojej kuchni.

Uchwyt i pokrywka

Popularnym modelem jest patelnia kwadratowa ze szklaną pokrywką, która ma na środku otwór. Służy on do dolewania płynnych przypraw, na przykład sosów, wina, oliwy. Dzięki temu nie trzeba podnosić pokrywy, aby dodać składniki. Co więcej, szklane modele pozwolą kontrolować temperaturę potrawy. To praktyczne i wygodne rozwiązanie.

Istotną rolę odgrywa także dobrze dobrany uchwyt. Nie powinien być on wykonany z materiału, który szybko się nagrzewa. Odpowiednie są modele wykonane z drewna lub bakelitu. Umożliwiają one bezpieczne chwycenie rączki. Dobrze, jeśli patelnia ma także ergonomiczny kształt. Dzięki temu z łatwością będzie można operować patelnią. Konstrukcja patelni często decydują o tym, czy jest ona funkcjonalna i łatwa w użyciu, dlatego warto zwrócić na nie uwagę podczas zakupu.

Atrakcyjna dla oka patelnia kwadratowa

Patelnia kwadratowa to naczynie, które ma atrakcyjny dla oka wygląd. Ceramiczne modele często produkowane są w intensywnych kolorach, choć w sklepach spotkać można także te w stonowanych barwach. W tego rodzaju patelniach można serwować danie, bez konieczności przekładania go do innego naczynia. Niektóre modele mają odpinany uchwyt. Można więc odpiąć go zaraz po postawieniu na kuchennym stole. Aby jednak nie uszkodzić mebla, warto zaopatrzyć się w podkładki. Zabezpieczą one stół przed gorącą temperaturą oraz ewentualnymi uszkodzeniami. Często produkowane są one z drewna, plastiku lub metalu, dlatego z łatwością można je dopasować do każdej aranżacji.

Nadchodzące promocje