Patelnia miedziana

Patelnia miedziana

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Patelnia miedziana-poradnik Westwing

Miedź była używana przez ludzi od najdawniejszych czasów. Miedziane przedmioty wydobywane archeologicznie mają duży zakres – od biżuterii i garnków po broń. Dawniej miedziane przedmioty były oznaką prestiżu i posiadali je jedynie najbogatsi. Popularnymi wyrobami były miedziane naczynia kuchenne, które atrakcyjne się prezentowały, ale i cechowała je duża funkcjonalność. Do dziś patelnia miedziana cieszy się dużą popularnością zarówno wśród szefów kuchni, jak i miłośników gotowania. Jest trwała, a podczas produkcji nowoczesnych modeli zastosowano nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby móc cieszyć się tym wyjątkowym naczyniem przez długie lata. Podpowiadamy, dlaczego patelnia miedziana zadowoli gusta nawet najbardziej wymagających kucharzy!

Patelnia miedziana – zalety

Patelnia miedziana to naczynie, które posiada wiele zalet. Przede wszystkim błyskawicznie się nagrzewa, co wpływa na tempo i efektywność gotowania. Ponadto równomiernie rozprowadza ciepło po całej swojej powierzchni, ponieważ materiał, z którego patelnia została wykonana, jest dobrym jego przewodnikiem. Idealnie sprawdza się szczególnie do gotowania i duszenia potraw, które wymagają długiego przygotowywania. W sklepach dostępne są modele z nieprzywierającą powłoką, dzięki której potrawy mogą być gotowane bez dodatku tłuszczu. Niektóre z nich posiadają także dwuwarstwowe dno, które nie będzie się odkształcać nawet w bardzo wysokiej temperaturze. Patelnia miedziana może również stanowić wyjątkowy prezent dla miłośnika gotowania!

Patelnia miedziana – jak z niej korzystać?

Patelnia miedziana to naczynie, z którym należy się odpowiednio obchodzić, aby mogło posłużyć w kuchni przez wiele lat. Dlatego też warto zapoznać się z kilkoma poradami:

  • Konserwacja – patelnia miedziana powinna być regularnie konserwowana. Najlepiej, jeśli tę czynność wykonuje się po każdym jej użyciu, ponieważ miedź utlenia się, a co za tym idzie, z biegiem czasu czernieje. Kłopotliwe jest wyczyszczenie jej, ponieważ zmywaki mogą zarysować powierzchnię. Dlatego lepiej wytrzeć dokładnie patelnię po umyciu i przechowywać ją w suchym miejscu.
  • Uchwyt – patelnia miedziana posiada zazwyczaj uchwyt, który jest wykonany z tego samego materiału. Jak wiadomo, miedź szybko się nagrzewa i przez długi czas zachowuje swą temperaturę. Dlatego też warto zaopatrzyć się w silikonowe lub materiałowe rękawice kuchenne, które umożliwią bezpieczne oraz stabilne chwycenie rączki i łatwe operowanie patelnią.
  • Czyszczenie – tego rodzaju naczynie jest niezwykle trwałe. Nie należy jednak czyścić go za pomocą chemicznych detergentów. Lepszą opcją jest mycie patelni octem, sokiem z cytryny lub delikatnymi płynami, które są przeznaczone tylko do tego rodzaju naczyń. Pod żadnym pozorem nie należy myć patelni miedzianej w zmywarce.

Nadchodzące promocje