Patelnia ogniskowa

Patelnia ogniskowa

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Patelnia ogniskowa-poradnik Westwing

Kiedy dni stają się dłuższe i cieplejsze, z chęcią spędzamy czas na świeżym powietrzu. Popołudniowa drzemka na hamaku, orzeźwiająca kąpiel w basenie, a może relaks z książką? Latem większość zajęć przenosi się z domu do ogrodu. Dotyczy to także przygotowywania potraw. Grillowanie w cieniu drzew jest znacznie przyjemniejsze niż przebywanie w zamkniętej kuchni. Dla wszystkich miłośników smażonych przysmaków ciekawą alternatywą może być patelnia ogniskowa. Praktyczne naczynie, zaprojektowane specjalnie z myślą o przyrządzaniu potraw nad ogniskiem wprowadzi nieco urozmaicenia do letniego menu, stanowiąc dodatkową atrakcję podczas wspólnych posiłków.

Patelnia ogniskowa — co i jak

Patelnia ogniskowa ma formę płaskiego metalowego talerza o średnicy około 30-60 cm. Na jego brzegach umieszczone są otwory, które umożliwiają zawieszenie patelni nad ogniskiem. Do zestawu dołączony jest także składany stelaż. W większości modeli istnieje możliwość regulacji rozstawu długości nóg i wysokości zamocowania łańcucha. Akcesoria wykorzystuje się do przygotowywania potraw na średnim ogniu. Właściciele tradycyjnych kuchni gazowych z piecem mogą również pomyśleć o wykorzystaniu podwieszanej patelni w warunkach domowych.

Patelnia ogniskowa — jak wybrać najlepszą?

Przy zakupie patelni warto zwrócić uwagę na sposób jej wykończenia. Dobrej jakości stojak i łańcuch gwarantują stabilność konstrukcji. Ważny jest także materiał, z którego wykonana jest patelnia. W sprzedaży dostępne są między innymi:

Aluminiowa patelnia emaliowana — najpopularniejszy i najbardziej przystępny cenowo model. Jej powierzchnia jest dodatkowo zabezpieczona specjalną, ognioodporną farbą. Patelnia szybko się nagrzewa i łatwo utrzymać ją w czystości.
Patelnia stalowa — mocna i odporna na zarysowania. Nie wymaga stosowania dodatkowych powłok. Doskonale przewodzi ciepło i dobrze znosi wysokie temperatury.
Patelnia żeliwna — solidna i bardzo wytrzymała. Dzięki dużej odporności na wysokie temperatury, idealnie nadaje się do smażenia nad ogniem. Mniej widać na niej ślady opalania, dlatego wygląda estetycznie nawet po dłuższym użytkowaniu.

Patelnia ogniskowa — uniwersalny dodatek

Patelnie ogniskowe wykorzystywane są przede wszystkim do smażenia mięs. Przyrządzane nad ogniskiem soczyste steki, piersi z kurczaka i ryby nabierają wyjątkowego smaku. Niektóre modele mają specjalne zagłębienie, w którym umieszcza się sos. Dzięki temu w trakcie smażenia można na bieżąco polewać mięso. Zalety patelni ogniskowej docenią także wszyscy wielbiciele grillowanych warzyw i dań kuchni orientalnej. Jeżeli planujemy przyrządzanie większych potraw, warto zdecydować się na głębszy kociołek.

Patelnia ogniskowa to pomysłowe akcesorium, które idealnie sprawdzi się podczas wieczornych przyjęć w ogrodzie. Warto spróbować niepowtarzalnego smaku potraw prosto z ogniska!

Nadchodzące promocje