Patelnia do omletów

Patelnia do omletów

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Patelnia do omletów-poradnik Westwing

Gotowanie to prawdziwa przyjemność! Miło jest próbować nowych przepisów i poznawać nowe smaki, pod warunkiem, że ma się odpowiedni sprzęt. Jednym z produktów niezbędnych w kuchni jest patelnia. Różnią się one zazwyczaj ze względu na rodzaj tworzywa. W sklepach dostępne są modele teflonowe, ceramiczne, indukcyjne, żeliwne i wiele innych. Często przedmioty te różnią się także zastosowaniem. Hitem jest patelnia do omletów. W sklepach dostępne są modele składając się z dwóch patelni, które ułatwiają odwracanie placków. Popularne są także produkty z nieprzywierającą powłoką. Podpowiadamy, dlaczego patelnia do omletów zadowoli miłośników gotowania, jak i może stanowić wspaniały pomysł na prezent dla bliskiej osoby!

Standardowa patelnia do omletów

Standardowa patelnia do omletów ma dość dużą średnicę,  niskie ranty i jest płaska, dzięki czemu obracanie placków jest o wiele łatwiejsze. Można na nich równomiernie usmażyć omlety, ale także naleśniki, placki ziemniaczane i amerykańskie pancakes. Najpopularniejsze występują w wersji okrągłej, choć zdarzają się modele kwadratowe. Warto wybierać patelnie, które pokryte powłoką non-stick. Dzięki niej można usmażyć omlety bez użycia tłuszczu. W sklepach dostępne są także niewielkie patelnie do omletów, które pozwolą przygotować małe placki dla dzieci. To niezbędny produkt dla każdego, kto lubi w szybki oraz łatwy sposób zrobić smaczne i zdrowe śniadanie!

Dwustronna patelnia do omletów

Dwustronne patelnie do omletów pozwalają na łatwe i szybkie smażenie omletów. Ze względu na fakt, że modele te są dość wysokie, można ich używać także do przygotowywania tortilli, nadziewanych kieszonek ryżowych oraz potraw warzywnych. Warto wybierać te, które wyposażone w nieprzywierającą powłokę nieprzywierającą oraz szczelne zamknięcie, dzięki któremu obracanie patelni będzie bezpieczne. Produkty te są funkcjonalne i łatwe w użyciu.

Przepis na omlet!

Aby zrobić pyszny, puszty omlet, należy postępować zgodnie z następującym przepisem:

  • Do miski wsypuje się łyżkę mąki i wlewa się łyżkę mleka. Następnie uciera się je ze sobą do tego momentu, aż znikną wszystkie grudki.
  • Do drugiej miski należy włożyć 2 białka jajek, a żółtka umieścić w mieszance mleka z mąką.
  • Żółtka z mąka i mlekiem trzeba rozetrzeć, aby się połączyły.
  • Następnie białka należy ubić za pomocą trzepaczki lub miksera.
  • Otrzymaną pianę trzeba powoli dodawać do utartych żółtek, cały czas mieszając zawartość miski.
  • Na patelni warto rozpuścić łyżkę margaryny lub masła, a następnie przełożyć równomiernie całą masę na patelnię.
  • Gdy omlet usmaży się z jednej strony należy obrócić go na drugą.
  • Warto zjeść gotową potrawę zaraz po usmażeniu, zanim zdąży opaść. Gotowe! 

Omlet dobrze smakuje z dżemem, syropem malinowym, śmietaną lub sezonowymi owocami.

Nadchodzące promocje