Patelnia do paelli

Patelnia do paelli

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Patelnia do paelli-poradnik Westwing

Paella to danie kuchni hiszpańskiej pochodzące z Walencji, jadane tam niezwykle często. W skład tej przepysznej potrawy wchodzi głównie ryż przyprawiony szafranem, z dodatkiem warzyw owoców morza, mięsa drobiowego lub króliczego. Danie to jada się w Hiszpanii na obiad i cieszy się ono tam niezwykłą popularnością.  Sama nazwa paella pochodzi od łacińskiego słowa patella oznaczającego metalowe naczynie, w którym Rzymianie zwykle przekazywali bogom dary. Żeby przygotować tą fantastyczną potrawę niezbędna jest specjalna patelnia do paelli, dzięki której będzie można przygotować to wspaniałe danie we własnej kuchni.

Patelnia do paelli

Paella w restauracji często przygotowywana jest na świeżym powietrzu, a patelnia, w której jest gotowana ma zwykle bardzo dużą średnicę, dwa uchwyty i jest wykonana ze stali. Stawia się ją na bezpośrednio na palącym się drewnie. Oryginalna paella z Walencji łączy ze sobą smaki morskie i górskie, ponieważ dodaje się do niej zarówno owoce morza, jak i mięso królicze. Domowe patelnie do paelli też są zrobione ze stali, ale czasem pokryte są nieprzywierającą powłoką z teflonu. Bardzo ważna jest szerokość patelni, powinna mieć ona co najmniej 34 cm. Taka patelnia nada się również do przygotowywania innych dań na bazie makaronu lub ryżu, na przykład risotto. Ponieważ głównym składnikiem dania jest ryż to warto zadbać, aby użyć odpowiedniego gatunku. Hiszpańska paella gotowana jest na bazie specjalnego ryżu o nazwie calasparra, może być on jednak w Polsce trudnodostępny. Dlatego rodzime gospodynie często używają też ryżu arborio, który częściej stosowany jest do włoskiego risotto.

Paella z chorizo i kurczakiem

Do ugotowania znakomitej paelli potrzebne będą:

• 2 ząbki czosnku,
• 1 cebula
• 1 marchewka
• Łyżka poszatkowanej natki pietruszki
• 70g chorizo
• 2 udka z kurczaka bez skóry i bez kości
• Oliwa z oliwek
• 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
• 1 czerwona papryczka chilli
• 1 łyżka przecieru pomidorowego
• 1 kostka rosołowa z kurczaka
• 300g ryżu do paelli
• 100g mrożonego groszku
• 200g mrożonych, gotowanych, obranych krewetek
• 1 cytryna

Przygotowanie:

Krok1
Czosnek i warzywa należy obrać, a następnie pokroić zgrubnie wraz z mięsem i chorizo.
Krok2
Na średnim ogniu rozgrzać oliwę z oliwek w patelni do paelli.
Krok3
Dodać czosnek, cebulę, marchewkę, chorizo, kurczaka i wędzoną paprykę i smażyć przez 5 minut, często mieszając. Następnie pokrojoną drobno papryczkę chilli bez pestek dodać i smażyć przez następne 5 minut
Krok4
Potem należy dodać pastę pomidorową i rozgniecioną kostkę rosołową, a następnie na patelni umieścić ryż, wszystko pozostawić na patelni przez około dwie minuty, żeby ryż zaczął chłonąć cały smak.
Krok5
Następnie na patelnię trzeba wlać 750 ml gotującej się wody i dodać odrobinę soli i pieprzu. Doprowadzić całość do wrzenia, a potem na wolnym ogniu dusić przez 15 minut od czasu do czasu mieszając. Jeśli zajdzie taka potrzeba, można dodać nieco wody w trakcie gotowania.
Krok3
Na koniec znowu zwiększyć ogień i dodać krewetki z groszkiem, cały czas mieszając podgrzewać jeszcze przez 5 minut. Tak przygotowaną paellę należy udekorować drobno posiekaną natką pietruszki i ćwiartkami cytryny.
Danie to z pewnością zachwyci wszystkich domowników oraz gości i sprawi, ze jeszcze długo będą oni wspominać ten przepyszny obiad w hiszpańskim stylu.

Nadchodzące promocje