Patelnia do piekarnika

Patelnia do piekarnika

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Patelnia do piekarnika-poradnik Westwing

Patelnia do piekarnika to niezwykle praktyczny sprzęt kuchenny. Przyda się nie tylko do przygotowywania potraw, które wymagają zarówno smażenia, jak i zapiekania. Takie naczynie „dwa w jednym” pozwoli zaoszczędzić miejsce w kuchni, zastępując tradycyjną patelnię i osobne naczynie do pieczenia. Co trzeba wiedzieć, zanim kupi się patelnię do piekarnika? Dowiedz się z naszego krótkiego poradnika!

Żeliwo, stal, a może aluminium – jaką patelnię do piekarnika wybrać?

Nie każda patelnia nadaje się do pieczenia – przed zakupem warto upewnić się, że tworzywo, z którego wykonane jest naczynie, jest odporne na wysokie temperatury. Zawsze należy przyjrzeć się oznaczeniom producenta – na opakowaniu powinna znajdować się informacja, czy patelnia nadaje się do piekarnika. Warto też pamiętać, że większość naczyń z nieprzywierającą powierzchnią nie nadaje się do pieczenia!

  • Żeliwne patelnie do piekarnika będą służyły przez dziesięciolecia. Są wyjątkowo wytrzymałe, a podczas smażenia jedzenie nie przywiera do ich powierzchni. Należy jednak pamiętać o odpowiedniej pielęgnacji żeliwnego naczynia – do ich mycia nie wolno używać detergentów, a po umyciu trzeba je od razu dokładnie wytrzeć. Żeliwne patelnie są wytrzymałe na temperatury do 220ᵒC.
  • Emaliowane naczynia żeliwne to najbardziej ekskluzywne wyposażenie kuchni – łączą ze sobą wytrzymałość i łatwość użytkowania. Można bez obaw myć je w zmywarce, a wysoką cenę rekompensuje fakt, że producenci często oferują na nie dożywotnią gwarancję.
  • Patelnie do piekarnika ze stali nierdzewnej są najbardziej wytrzymałe na działanie wysokich temperatur – można je nagrzewać nawet do 260ᵒC. Nadają się również do mycia w zmywarce, a dobrej jakości naczynia stalowe są równie wytrzymałe i długowieczne, jak naczynia żeliwne.
  • Aluminiowe patelnie również mogą być używane do pieczenia, nie powinny być jednak podgrzewane do temperatury wyższej niż 180ᵒC. Kucharze, którzy chcą przyrządzać frittaty oraz potrawy mięsne wymagające smażenia i zapiekania, powinni zdecydować się na patelnię żeliwną lub stalową! Aluminiowa patelnia lepiej nada się dla tych, którzy chcą jedynie zachować ciepło smaożonej potrawy, wstawiając ją do piekarnika przed podaniem na stół.

Patelnia do piekarnika – na co zwrócić uwagę?

Wytrzymałe tworzywo to nie wszystko – kupując patelnię, która ma służyć również do pieczenia, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów:

  • Uchwyt. Rączka patelni również musi być odporna na wysokie temperatury – nie może być wykonana z plastiku lub drewna. Najlepiej wybrać patelnię, której uchwyt zrobiony jest z tego samego materiału co reszta naczynia. Alternatywą są patelnie z odczepianą rączką, trzeba jednak upewnić się, że wyrzyma ona ciężar naczynia i przygotowywanego w nim dania.
  • Rozmiar. Wybierając patelnię do pieczenia, należy wziąć pod uwagę pojemność piekarnika. Jeśli patelnia ma odczepiany uchwyt, rozmiar nie powinien być problemem – śmiało można zdecydować na duże naczynie o 32 cm średnicy. W przypadku patelni z rączką warto jednak przed zakupem upewnić się, że zmieści się ona w piekarniku!
  • Styl. Funkcjonalność to nie wszystko! Wyposażenie kuchni powinno również dobrze się prezentować. Wybrawszy wymarzone naczynie, warto zwrócić uwagę także na jego wygląd – piękne garnki i patelnie to najlepsza ozdoba kuchni!

Patelnia do piekarnika to marzenie wielu domowych szefów kuchni. Pozwala przygotowywać naprawdę wyjątkowe potrawy i nawet początkujących kucharzy może zachęcić do kulinarnych ekspreymentów!

Nadchodzące promocje