Patelnia plaster miodu

Patelnia plaster miodu

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Patelnia plaster miodu-poradnik Westwing

Miód koi nerwy, chroni wątrobę, pobudza produkcję czerwonych krwinek, działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Jest niezastąpiony w kuchni – dodawany do kanapek, herbaty, ciast, sosów sałatkowych sprawia, że potrawy wyśmienicie smakują. Jednak to nie wszystko! Pszczoły robotnice tworzą w ulu piękne, geometryczne plastry miodu. Ich heksagonalna (sześcioboczna) struktura od dawna fascynowała naukowców. Dziś wzorują się na niej także producenci patelni: patelnia plaster miodu wykorzystuje ten dobrze znany kształt po to, by smażenie i zasmażanie było jeszcze łatwiejsze i zdrowsze! Westwing podpowiada, na co zwrócić uwagę podczas wyboru tego typu patelni i czym charakteryzuje się powłoka typu „plaster miodu”. Zainspiruj się z nami!

Plaster miodu — zalety

Wiele patelni ma gładkie dna, po których tłuszcz stosowany do smażenia rozpływa się w dowolnych kierunkach. Dno formowane na kształt płaskiego plastra miodu sprawia, że tłuszcz rozpływa się równomiernie pod całej powierzchni patelni, dzięki czemu możemy ograniczyć jego zużycie. Dno patelni typu plaster miodu zapewnia równomierne rozprowadzenie ciepła i szybsze smażenie. Patelnia tego typu z nieprzywierającą powłoką doskonale nadaje się do przyrządzania naleśników, omletów i steków. Potrawy przygotowane na minimalnej ilości tłuszczu będą smaczne i zdrowe! Ważne także, by patelnia była wyposażona była w stabilną rączkę, która nie będzie się szybko nagrzewać oraz szklaną pokrywkę.

Patelnia plaster miodu do każdej kuchni

W kuchni najczęściej korzystamy z garnków i patelni, dlatego warto zadbać o to, by te naczynia dobrej jakości. Aby patelnia służyła jak najdłużej, powinna być wykonana z możliwie najlepszych surowców, dzięki którym nie ulegnie zniszczeniu ani wypaczeniu. Lepiej unikać najtańszych wersji poszukiwanych produktów! Wymiary patelni dobrze dostosować do własnych potrzeb: singlom i osobom, które dużo czasu spędzają same wystarczą patelnie małe i średniej jakości, a rodzinom – większe. Rozmiar patelni powinien także zależeć od rodzaju potraw, jakie zamierzamy przygotowywać. Patelnie typu plaster miodu nadają się do smażenia, duszenia i zasmażania. Można je stosować na wszystkich rodzajach kuchenek, również indukcyjnych. Przed zakupem patelni plaster miodu należy sprawdzić jednak oznaczenia producenta. Produkty przeznaczone do płyt indukcyjnych oznaczone są pętelkami, te do płyt elektrycznych – symbolem czerwonego palnika, a do gazowych – palnikiem z niebieskimi płomieniami.

Dbanie o patelnię

Patelnie plaster miodu łatwo się czyści – wystarczy woda z płynem do zmywania naczyń. Choć powierzchnia plastra miodu jest odporna na zadrapania i zarysowania, odradza się czyszczenie jej drucianymi gąbkami. Po wyczyszczeniu patelnię należy wysuszyć – i gotowe!

Patelnia plaster miodu to niezastąpiony sprzymierzeniec wszystkich tych, dla których ważne jest zdrowe odżywianie się. Życzymy smacznego!

Nadchodzące promocje