Patelnia do steków

Patelnia do steków

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Patelnia do steków-poradnik Westwing

Akcesoria kuchenne ułatwiają pracę w kuchni oraz sprawiają, że gotowanie staje się jeszcze bardziej przyjemne! Najlepiej, jeśli umożliwiają stworzenie potrawy, która zachwyci podniebienia domowników, jak i gości. Patelnia do steków umożliwi dokładne wypieczenie mięsa, które będzie smakować niczym dopiero zdjęte z rusztu. W tym wypadku goście mogą zażyczyć sobie różny rodzaj mięsa, na przykład medium rare lub well done. Nic prostszego! W sklepach dostępne są modele z timerami, które pozwolą określić czas pieczenia, aby potrawa była jak najbardziej zbliżona do oczekiwać zamawiającego. To wspaniałe rozwiązanie, które spodoba się zarówno szefom kuchni, jak i miłośnikom gotowania. Podpowiadamy, dlaczego patelnia do steków to produkt, który powinien się znaleźć w każdej kuchni!

Funkcjonalna patelnia do steków

Patelnia do steków pozwoli na idealne wypieczenie mięsa. Wyglądem przypomina standardową patelnię grillową, ponieważ również posiada rowki imitujące ruszt. Można na niej przygotowywać nie tylko steki, ale także każdego rodzaju mięso. Dzięki swojemu kształtowi, umożliwia dopływ powietrza do potrawy zarówno od góry, jak i od dołu, dzięki czemu ma ona podobny smak do tego, jaki uzyskałaby na ruszcie. Patelnia do steków jest niezastąpionym produktem, ponieważ pozwala cieszyć się (zarówno zimą, jak i w pochmurne dni) wyjątkowymi daniami niczym z grilla!

Teflonowa patelnia do steków

Najczęściej używanymi naczyniami kuchennymi są garnki oraz patelnie. Dlatego też należy wybierać te modele, które są wykonane z wysokiej jakości materiałów, aby można było cieszyć się nimi i używać ich w kuchni przez długi czas. Oprócz tego powinny być bezpieczne dla zdrowia, dlatego ich powłoka nie powinna się ścierać. Świetnie sprawdzają się modele z teflonową powłoką. Posiadają przystępną cenę i cechuje je wysoka jakość. Ważne, aby taka patelnia do steków była odporna na zarysowania. Warto więc dokupić do niej szczypce, umożliwiające łatwe przewracanie mięsa bez konieczności dotykania patelni. Sprawdzą się także silikonowe oraz drewniane łopatki, które nawet podczas kontaktu z produktem, nie uszkodzą go.

Odpowiedni uchwyt

Podczas wyboru patelni, warto zwracać uwagę także na uchwyt. Najlepiej, jeśli nie przewodzi on ciepła i nie nagrzewa się równie szybko jak patelnia. Dobrze sprawdzają się drewniane, bakelitowe, aluminiowe oraz stalowe modele. Nie należy zaś wybierać plastikowych, ponieważ mogą się stopić pod wpływem wysokiej temperatury. Jeśli jednak jest się w posiadaniu patelni z takim uchwytem, można dokupić silikonowe lub materiałowe rękawice kuchenne, które umożliwią bezpiecznie operowanie nimi. Ponadto dobrze jest, jeśli rączka, niezależnie od tego z jakiego materiału jest wykonana, posiada ergonomiczny kształt. To sprawi, że złapanie jej będzie bardziej stabilne i nie istnieje obawa, iż może się ona wyślizgnąć z rąk. Patelnia do steków posiada wiele zalet, jednak podczas jej wyboru warto zwrócić uwagę na wszystkie elementy!

Nadchodzące promocje