Patelnia teflonowa

Patelnia teflonowa

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Patelnia teflonowa-poradnik Westwing

Akcesoria kuchenne ułatwiają pracę w kuchni oraz sprawiają, że gotowanie staje się jeszcze bardziej przyjemne! Najczęściej eksploatowanymi przedmiotami w kuchni są garnki oraz patelnie. Dlatego też należy wybierać te modele, które są wykonane z wysokiej jakości materiałów, aby na długo mogły zagościć w kuchni, najlepiej w niemal idealnym stanie. Oprócz tego powinny być bezpieczne dla zdrowia, dlatego ich powłoka nie powinna się ścierać. Ważne więc, aby patelnie były odporne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia. Jeśli dodatkowo posiadają atrakcyjny wygląd, będą się pięknie prezentować w kuchennej przestrzeni. Podpowiadamy, dlaczego patelnia teflonowa posiada wiele zalet!

Patelnia teflonowa – zalety

Patelnia teflonowa to taka, która posiada powłokę fluoro-polimerową. Zaletą tych modeli jest fakt, że można na nich smażyć bez tłuszczu. Dzięki temu można przygotowywać zdrowe jedzenie. Ponadto nie przywiera ono do patelni. Patelnia teflonowa jest bardzo przydatna. Jej cena jest dość wysoka, ale rekompensuje ją trwałość, atrakcyjny design i jakość. Należy jednak pamiętać, że podczas używania tego rodzaju przedmiotów, nie należy używać metalowych sztućców do mieszania potraw, ponieważ rysują one patelnię i sprawiają, że jej trwałość się zmniejsza. Jeśli jednak będzie się przestrzegać poprawnego korzystania z tego przedmiotu, będzie mogła ona posłużyć przez długie lata.

Aby nie trafić na podrobioną patelnię, należy zwracać uwagę na oznaczenia. O używaniu oryginalnego teflonu świadczy niebieski znaczek z napisem „Teflon”, który umieszcza się zazwyczaj na opakowaniu.

Patelnie teflonowe – rodzaje

W sklepach występuje wiele rodzajów patelni, które są przeznaczone do przygotowywania konkretnych produktów.

  • Do jajek – patelnia do jajek posiada wyprofilowane otwory, które pozwolą usmażyć jajka w efektywny sposób.
  • Do naleśników – to płaskie, obszerne modele o płytkich brzegach. Świetnie sprawdzą się w komplecie ze szpatułką, która służy do łatwiejszego rozprowadzania ciasta po patelni.
  • Do racuchów – jest podobna do patelni do jajek. Również posiada otwory, jednak znacznie większe. Wlewa się do nich ciasto, dzięki czemu można otrzymać kształtne racuchy.
  • Do grillowania – sprawdzi się dla osób, które uwielbiają grillować, ale nie mają ogródka. Ponadto z takim modelem patelni mogą cieszyć się grillem o każdej porze roku. Patelnia do grilla posiada rowki, które doprowadzają do jedzenia powietrze także od spodu.

Uchwyt ma znaczenie

Ogromne znaczenie w przypadku patelni ma uchwyt, dlatego należy na niego zwracać uwagę podczas wyboru patelni. Powinien mieć ergonomiczny kształt, aby nie wyślizgiwał się z rąk. Rączki mogą być na stałe połączone z patelnią lub doczepiane. Pierwsze z nich są bardziej stabilne, lecz te doczepiane można dopasować także do garnków i innych akcesoriów kuchennych. Najtańsze są uchwyty wykonane z plastiku. Jednak to najmniej trwała propozycja, ponieważ łatwo się topi i odkształca. Zdecydowanie lepiej sprawdzają się modele wykonane ze stali, aluminium oraz bakelitu.

Nadchodzące promocje