Patelnia tytanowa

Patelnia tytanowa

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Patelnia tytanowa-poradnik Westwing

Wśród wielu rodzajów patelni do domowego użytku, które licznie występują na sklepowych półkach, nowością jest patelnia tytanowa. Od wielu lat jest za to używana przez kucharzy, którzy twierdzą, że nie do przecenienia są jej właściwości. Dzięki niej można przygotowywać beztłuszczowe dania.

Jak wybrać patelnię tytanową, czy warto ją mieć i co najlepiej na niej przygotować? Odpowiadamy!

Patelnia tytanowa — czy warto?

Patelnie tytanowe wykonane są z lekkiego żeliwa lub aluminium pokrytego wielowarstwową powłoką tytanową. Dzięki zastosowaniu specjalnej technologii zgrzewania naczynia charakteryzują się gładką i starannie wykończoną powierzchnią. Wprawdzie cena patelni tytanowej jest wyższa niż patelni teflonowej lub ceramicznej, to jednak cechy tej pierwszej wynagrodzą poniesione koszty. Powłoka tytanowa jest bardzo trwała — nie straszne jej zarysowania i wysokie temperatury. Na takiej patelni można smażyć i dusić bez użycia tłuszczu — to bardzo ważne dla osób będących na diecie. Warto także dodać, że patelnie tytanowe bardzo łatwo utrzymać w czystości, dzięki temu, że nic do nich nie przywiera. Patelnia tytanowa może być stosowana na wszystkich typach kuchenek: od gazowych po indukcyjne.

Patelnia tytanowa i jej rodzaje

Patelnia tytanowa, podobnie jak patelnie z powłoką ceramiczną lub teflonową, jest dostępna w różnych modelach, tak, aby każdy mógł wybrać naczynie idealnie dostosowane do swoich potrzeb:

  • Patelnia tytanowa klasyczna może mieć rozmiar od 18 do 28 cm. Przygotowuje się na niej jajka, mięso lub małe zapiekanki.
  • Patelnia tytanowa głęboka służy do przygotowywania sosów. Zwykle sprzedawana jest w zestawie ze szklaną przykrywką,
  • Patelnia tytanowa grillowa ma kwadratowy kształt i powierzchnię podobną do rusztu. Jest idealna do beztłuszczowego grillowania mięs i warzyw.
  • Patelnia tytanowa do naleśników pomoże usmażyć beztłuszczowe placki.

Patelnia tytanowa — jak ją czyścić

Patelnie tytanowe wyróżniają się dużą wytrzymałością na uszkodzenia, jednak aby naczynia jak najdłużej zachowały swoje nieprzywierające właściwości, podczas ich mycia warto przestrzegać kilku zasad.

  1. Aby patelnia tytanowa nie uległa odkształceniom, przed przystąpieniem do mycia należy zawsze dokładnie wystudzić naczynie.
  2. Podczas smażenia na patelni każdorazowo zaleca się równomierne pokrycie jej niewielką ilością tłuszczu.
  3. Dzięki nieprzywierającej powłoce większość zabrudzeń z patelni można usunąć za pomocą gorącej wody lub wody z dodatkiem odrobiny detergentu.
  4. W przypadku dobrej jakości patelni korzystanie z naczyń nie wymaga rezygnacji z metalowych sztućców. Zawsze warto jednak starać nie przejeżdżać ostrą końcówką sztućców bezpośrednio po powierzchni patelni.
  5. Patelnia tytanowa nie powinna być czyszczona za pomocą myjek drucianych lub szorstkich gąbek.
  6. Uporczywe zabrudzenia można usunąć z patelni zagotowując w niej niewielką ilość wody z dodatkiem octu.
  7. Dobrej jakości patelnie tytanowe opatrzone odpowiednim oznaczeniem nadają się do mycia w zmywarce.

Patelnia tytanowa — zdrowe smażenie

  1. Patelnie tytanowe rozgrzewają się bardzo się szybko i równomiernie dystrybuują ciepło od środka naczynia aż po jego brzegi. Ponieważ rozgrzana powłoka przewodzi duże ilości ciepła, między smażonymi produktami a powierzchnią naczynia tworzy się mikroskopijna poduszka powietrzna, dzięki której jedzenie nie przywiera do patelni.
  2. Patelnia tytanowa doskonale utrzymuje ciepło. Po jej krótkim rozgrzaniu można zmniejszyć moc palnika i dalej kontynuować przygotowywanie potrawy. Pozwoli to zaoszczędzić zużycie energii.
  3. Aby zminimalizować straty energii, zaleca się ustawianie patelni na palniku o średnicy mniejszej lub równej średnicy naczynia.
  4. Dzięki dużej tolerancji na wysokie temperatury i dobremu przewodnictwu ciepła patelnia tytanowa znacznie skraca czas smażenia, pozwalając zachować wyższe wartości odżywcze przygotowywanych posiłków.
  5. W celu uzyskania optymalnych rezultatów patelnia powinna być wypełniona w 2/3 objętości. Warzywa warto gotować pod przykryciem, co zapobiegnie utracie dużej ilości witamin.
  6. Patelnia tytanowa, podobnie jak inne patelnie o wysokiej jakości nieprzywierających powłokach, pozwala wydobyć naturalny smak potraw. Usmażone na niej mięso, brokuły lub szpinak będą miękkie, soczyste i niezwykle wyraziste w smaku.

Łosoś grillowany na patelni tytanowej

Na patelni tytanowej można grillować nawet najdelikatniejsze mięso, bez ryzyka przywierania. Dla wielbicieli dietetycznych potraw – łosoś bez tłuszczu z brokułami i pomidorkami koktailowymi.

Do przygotowania tej potrawy potrzebne będą: 200 gram świeżego łososia, pół cytryny, świeży rozmaryn, sól morska, pieprz mielony, pomidorki koktajlowe i 1 brokuł. Do tego patelnia tytanowa grillowa.

Sposób przygotowania:

  1. Umyte kawałki ryby posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 2 godziny.
  2. Po upływie tego czasu rozgrzewamy patelnię tytanową i układamy na niej mięso i pomidorki. Grillujemy po kilka minut z każdej strony. Osobno gotujemy brokuł w osolonej wodzie.
  3. Gotową rybę i warzywa układamy na talerzu i posypujemy startym parmezanem lub innym, ulubionym serem.
  4. Smaczny i zdrowy obiad na patelni tytanowej jest gotowy!

Nadchodzące promocje